Miljardair Branson houdt uitverkoop om luchtvaartmaatschappij te redden

Miljardair Richard Branson gaat dan toch een deel van zijn fortuin spenderen aan het redden van onder andere zijn luchtvaartmaatschappij Virgin Atlantic. Naar verluidt wil Branson 500 miljoen dollar ophalen met de verkoop van aandelen in zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic.


Richard Branson (Foto: Jeff J Mitchell/Getty Images)

De Branson Virgin Group maakte dinsdag bekend dat ze 25 miljoen aandelen gaan verkopen, ongeveer één vijfde van het aandelenpakket in bezit van Branson. Dit nieuws zorgde er direct voor dat de aandelen Virgin Galactic met vijf procent in waarde daalden.

"Virgin is van plan om alle opbrengsten te gebruiken ter ondersteuning van haar portfolio van wereldwijde vrijetijds-, vakantie- en reisbedrijven die zijn getroffen door de gevolgen van de uitbraak van COVID-19", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Lees ook: Miljardair Branson kop-van-jut na aanvraag coronahulp

Eind maart klopte Branson nog aan om financiële hulp van de Engelse regering te vragen. Deze aanvraag werd hardop veroordeeld door het Britse volk. De steenrijke Branson staat erom bekend dat hij een notoire belastingontwijker is die graag zijn financiën onderbrengt op belastingparadijzen en zo geen cent bijdraagt aan de Britse staatskas.

Verder heeft hij ooit geweigerd om belasting te betalen aan het Britse openbare gezondheidsstelsel, een dispuut dat uiteindelijk voor de rechter werd beslecht in het voordeel van Branson. De Britse belastingbetaler voelde er daarom niets voor om voor de problemen van Branson in de buidel te moeten tasten.

Virgin Galactic is overigens een bedrijf dat nog geen winst gemaakt heeft, maar toch binnenkort toeristen de ruimte in wil sturen. Een kaartje kost rond de twee ton in Engelse ponden. Inmiddels zouden zeshonderd klanten al een ton overgemaakt hebben, genoeg voor investeringskapitaal ter waarde van zestig miljoen pond.