"Al op 27 december een covid-geval in Frankrijk"

Het coronavirus is al veel eerder opgedoken in Frankrijk dan tot nu toe werd gedacht. Bij het hertesten van monsters blijkt dat een patiënt die op 27 december op griep werd gecontroleerd positief te testen op Covid-19, zo vertelde de chef van de afdeling intensieve zorg van verschillende Parijse ziekenhuizen aan BFM TV. Het eerste officiële geval in Frankrijk werd pas een maand later vastgesteld.

Toen de patiënt op 27 december met een longontsteking werd opgenomen werd er bij hem een PCR-test voor griep afgenomen, maar die bleek negatief. "We hebben sindsdien alle PCR-tests opnieuw bekeken, die we in december en januari bij patiënten met een longontsteking hadden afgenomen en die negatief waren", vertelt dokter Yves Cohen, zo lezen we op de site van VRT NWS. "Op 24 patiënten bleek er één geval van Covid-19 te zijn."

De man had geen reis naar China gemaakt en is na een ziekte van twee weken weer volledig hersteld. Ook zijn kinderen zijn besmet geraakt en inmiddels ook weer hersteld, zijn vrouw is niet ziek geweest. Het is nog onduidelijk hoe de man het virus opgelopen heeft.

De ontdekking werpt een ander licht op de duur dat het virus al in Europa aanwezig is. "Er zijn misschien nog andere gevallen in andere regio's", aldus Cohen. "We zullen alle negatieve PCR-tests die destijds zijn gebeurd bij mensen met een longontsteking opnieuw moeten doen, want het virus circuleerde waarschijnlijk al."

Ook in België zijn de PCR-tests uit die tijd herbekeken, maar daarbij zijn geen positieve gevallen voor Covid-19 aan het licht gekomen.