Tong's voetbalverhalen #60

Het laatste grote Nederlandse team dat via de Hollandsche School de wereld veroverde is het Ajax van de jaren 90. Tot vorig jaar. Ajax in de CL. Wat niemand voor mogelijk hield gebeurde. Met Real Madrid-Ajax als hoogtepunt. Alsof Gerrie Mühren tot leven kwam. De bal op de pantoffel. Even in de lucht.

Natuurlijk heb ik genoten van de EC-2 winst van Feyenoord in 2002. Hoe mooier kun je een Europacup winnen dan in je eigen Kuip? Daarvoor nog even Borussia Dortmund en Inter verslaan. Kom er tegenwoordig eens om. Of kom er eens aan. De winst in de halve finale tegen Bayern München in de halve finale van Ajax in de Champions League staat als supporter op mijn netvlies gebrand. Ook tegen een Duitse topclub. Die door het grote geld Meistershaft ist.

Ajax is een grote naam uit de historie. Niemand verwachtte deze prestaties dat seizoen. Ook in 1992 met mooi voetbal de EC-3 gewonnen tegen Torino. Niemand bevroedde dat we aankomende sterren in huis hadden. Ik hoef ze niet op te noemen. 5-2 tegen Bayern met werelddoelpunten van geweldige voetballers. in het seizoen van de CL overwinning 94-95. Toen ook niet verbroed of vermoed. Vorig jaar geen overwinningsgebaar van Frenkie, of Mathijs. Maar de vreugde kan volgend jaar des te mooier zijn. Het EK-2020 in 2021 winnen. Oranje blijft uniek. Op de Hollandsche school voor eigen publiek. Van A tot Z met eigen talenten. In de geest van Feyenoorder Leen Vente.

De Finale tegen AC Milan was niet spraakmakend. Wel goed smakend achteraf. Kluivert als wisselspeler, als 17-jarige ingebracht door de latere bondscoach Louis van Gaal. Mijn buren zijn inmiddels verhuisd. Na het doelpunt van Kluivert rende ik niet over de straat. De straat rende over mij. Wegens geluidsoverlast. Ik hoop op herhaling. Maar blijf in Bommel wonen. Smullend in een klein stadje, in een klein landje. Van het grote succes genietend. Keer op keer. Kan geen FC Corona iets aan doen. Later spreken we weer over toen. Van weet je nog? Dat seizoen.