Renovatie Stationsbrug Middelburg gereed

Na zes maanden renovatie is de Stationsbrug in Middelburg gereed. Vanmorgen (10 april 2020) gaf gedeputeerde Harry van der Maas opdracht aan de Nautische centrale om de slagbomen van de brug te openen. Met deze handeling werd de brug officieel opengesteld voor het verkeer. De vernieuwde brug kan weer tientallen jaren mee als belangrijke verbinding tussen het station en het centrum van Middelburg.

Werkzaamheden volgens planning verlopen
De Stationsbrug in Middelburg is 70 jaar oud. Om de draaibrug in goede conditie te houden, heeft van eind september 2019 tot begin april 2020 groot onderhoud plaatsgevonden. Dat gebeurde op de werf van aannemer Hollandia in Krimpen aan den IJssel. Alle werkzaamheden zijn volgens planning verlopen. De inzet was om voor het Paasweekend de brug terug te plaatsen in verband met het toeristenseizoen. Hoewel de toeristen er nu niet zijn, blijft het van groot belang om de brug weer te kunnen gebruiken.

Wat is er veranderd aan de Stationsbrug?
Het houten dek van de draaibrug is vervangen door een stalen dek en de aandrijving van de brug is vernieuwd. De brug heeft een nieuwe leuning en de elektrotechnische installatie is aangepast. Ook is de draaibrug opnieuw geconserveerd en voorzien van een nieuwe patinakoper groene verflaag. Tot slot is de aangetroffen Chroom-6 veilig van de brug verwijderd in een speciale hal. Samen met de aannemer is een -voor mens en milieu- veilige wijze ontwikkeld om de verflagen te verwijderen. Voor zover bekend is dit in Nederland het eerste object van behoorlijke omvang dat ontdaan is van de Chroom-6 onder de juiste geconditioneerde omstandigheden. Lees meer over de werkzaamheden op www.zeeland.nl/stationsbrug.

Gedeputeerde Harry van der Maas: “De klus is klaar! Door de verouderde staat en de vondst van Chroom-6 was ik eerlijk gezegd niet zonder zorgen. Er is de afgelopen maanden echter hard gewerkt door een deskundig team en een ervaren aannemer. De brug is weer thuis en ziet er prachtig uit. Ik feliciteer de inwoners en het bestuur van Middelburg met deze oogstrelende brug!”

Nieuwe kleur
De Stationsbrug heeft de nieuwe kleur patinakoper groen gekregen. Deze kleur refereert aan de gepatineerde koperbekleding op de torenspits van de Lange Jan. Architect Joost Nijsse over de kleurkeuze: "De Stationsbrug wil niet alleen fysiek verbinden, maar ook symbolisch met het rijke verleden van de stad. Deze brug draait om het begrip 'verbinden'!"