Gevangenisstraf van 8 weken voor bespugen buschauffeur

De politierechter van de rechtbank Limburg heeft vrijdag een 19-jarige man uit Sittard veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 weken. De verdachte heeft dinsdag 24 maart jl. in Maastricht een buschauffeur bespuugd en zei daarbij het coronavirus te hebben. Het Openbaar Ministerie heeft deze zaak via supersnelrecht aan de rechter voorgelegd.

De politierechter veroordeelt de man voor ‘bedreiging met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen ontstaat’. De rechtbank weegt mee dat wij in een bizarre en heftige tijd leven waarbij de impact van gedrag groot is, groter dan in normale omstandigheden. In de maatschappij moet iedereen goed opletten met wat hij of zij doet en wij mogen van elkaar verwachten dat iedereen zich aan de getroffen maatregelen houdt.

Het werk van een buschauffeur is cruciaal voor het naar het werk brengen van personen met een vitaal beroep. Door het gedrag van verdachte raakt de maatschappij meer ontwricht dan dat die al is. De rechtbank wil een duidelijk signaal afgeven dat dit gedrag niet getolereerd wordt.