FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 maart 2020

Ellie Lust roept op tot etherdiscipline bij internetvergaderingen

Iedereen die thuiswerkt zal het inmiddels wel herkennen: met al je collega's tegelijk videobellen om te vergaderen verloopt niet altijd even soepel. AT5 vroeg voormalig Wie is de Mol-deelnemer Ellie Lust daarom om tips voor etherdiscipline.

De ex-politiewoordvoerder oogstte landelijke bekendheid door haar deelname aan het tv-programma Wie is de Mol? Tijdens een van de opdrachten, die zoals vaak chaotisch verliep, moesten de deelnemers communiceren via portofoons. Iedereen sprak door elkaar waarna Lust ingreep en iedereen tot de orde riep: "Jongens één ding, als het gaat om portofoon verkeer, dan vereist dat discipline, we zetten hem allemaal op dezelfde frequentie." De term etherdiscipline was geboren.

Om gedisciplineerd te kunnen omgaan met de maatregelen van het coronavirus krijgt Lust allerlei vragen van mensen over hoe ze orde en regelmaat in hun leven moeten scheppen: "Ik krijg vragen over huiswerkdiscipline, hamsterdiscipline, niesdiscipline en thuiswerkdiscipline".

Over de achtergrond tijdens videobellen zegt Lust: "Zorg er alsjeblieft voor dat er geen geluiden op de achtergrond zijn zoals rammelende koffiezetapparaten, blaffende honden of huilende baby's. Zorg ervoor dat als je in beeld bent, er niet opeens een poes op je laptop springt."

Veel Nederlanders doen vanwege het thuiswerken aan internetvergaderingen. "Ik doe niks anders dan conference-calls houden", zegt een voorbijganger. "Het is wel grappig dat je bij de mensen thuis kan kijken. De één, zit in bed, de ander zit in de huiskamer met allemaal kinderen om zich heen."

"Ik woon met meerdere huisgenoten", zegt een wandelaar die even de benen strekt in het Vondelpark, tussen de vergaderingen door. "Ik werk in de televisiewereld, de opnames liggen allemaal stil, de internetverbinding hapert vaak als meerdere mensen in ons huis aan het videobellen zijn, voor de rest valt het wel mee met de chaos."

Lust wil wel benadrukken dat ze erg meeleeft met mensen die veel hinder ondervinden van het coronavirus. "Dit is natuurlijk een geintje, we moeten kunnen blijven lachen, ik hoop dat iedereen gezond blijft."


Brandweer spuit met 1.500 liter water kat uit boom

Een eigenwijze kat in Emmer-Compascuum heeft de brandweer behoorlijk bezig gehouden. Het beest was in een boom geklommen en weigerde om eruit te komen. 

Een eerste reddingspoging mislukte, ook de tweede reddingspoging leek op niets uit te lopen. De brandweerlieden besloten om in de aanval te gaan en de brandweerslang erbij te pakken om het beest uit de boom te spuiten. 

Het kostte 'slechts' 1500 liter water (de volledige watervoorraad van de brandweerwagen) om de kat uit de boom te spuiten, waarna het beestje uit de boom in het kanaal belandde. 

Hierna werd de verzopen kat uit het water gevist, waarna hem een droge handdoek wachtte om bij te komen van zijn hachelijke avontuur. 

COVID-19: 1172 nieuwe besmettingen en 112 doden, totaal 8603 en 546

Sinds gisteren zijn 1172 mensen positief getest op het nieuwe coronavirus (COVID-19). Daarmee komt het totaal aantal positief geteste mensen op 8603. Onder hen zijn 2500 (+349) mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest).

Sinds de vorige update zijn er 112 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 546 mensen overleden aan de de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus.

De provincie met de meest positief geteste personen is nog steeds Noord-Brabant met 2488 personen. Wel daalt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in deze provincie. Daarna zijn de meeste positief  geteste patiënten gemeld in Zuid-Holland (1249) en Noord-Holland (1235).  In deze twee provincies neemt het aantal ziekenhuisopnames relatief snel toe. Dit geldt ook voor de provincie Gelderland.

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt, maar vooral patiënten die zo ziek zijn dat ze in het ziekenhuis opgenomen worden en zorgverleners.

Update 20.10 uur:
Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensivecareafdelingen is vrijdag met 112 nieuwe gevallen gestegen naar 873, dat maakt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) vrijdagavond bekend.


COVID-19: Handhaven noodverordening van kracht

Veiligheidsregio’s hebben een noodverordening ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De politie levert een belangrijke bijdrage aan de handhaving van deze noodverordening, met het oog op de volksgezondheid.

Als in uw regio een noodverordening van kracht is, maakt de veiligheidsregio dat bekend. De politie en boa’s die daarvoor worden aangewezen, handhaven dan de maatregelen. De handhaving in de openbare ruimte gebeurt op basis van het Wetboek van Strafrecht. Dit kunt u merken:

Burgers
Groepen van drie of meer personen die zich in de publieke ruimte bevinden en minder dan 1,5 meter afstand houden, zijn strafbaar. Een huishouden met drie of meer personen is niet strafbaar. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen nog wel gewoon samen buiten spelen. Ouders of verzorgers die toezicht houden, moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. De politie gaat hierop handhaven. Georganiseerde bijeenkomsten zijn sowieso strafbaar. De precieze invulling van de noodverordening vindt u op de website van het Veiligheidsberaad.

Ondernemers
Horecaondernemers, casino’s en ondernemers met een ‘contactberoep’, zoals kappers en nagelstudio’s moeten hun zaak gesloten houden. Als zij dit niet doen, wordt hun onderneming gesloten.

Ondernemers van zaken die wel open mogen blijven zoals supermarkten, moeten maatregelen nemen zodat bezoekers van hun winkel 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden. Houden zij zich niet aan de noodverordening, dan wordt hun zaak alsnog gesloten.

Wat doet de politie?
De politie kan iemand die in overtreding is eerst aanspreken op zijn verantwoordelijkheid. Als blijkt dat de overtreding niet stopt dan kan de politie een bekeuring uitschrijven. Deze boete kan oplopen tot 400 euro. Als de overtreder de aanwijzingen van de politie niet opvolgt, dan kan die persoon worden aangehouden.

Als je een overtreding ziet, probeer dan elkaar erop op een respectvolle manier aan te spreken. Komt u er niet uit, dan hebben sommige gemeenten een nummer waar u overtredingen kunt melden. Heeft uw gemeente dat niet, dan kunt u bellen met de politie via 0900-8844. Bel alleen 112 in spoedsituaties.

Ondanks de huidige veranderingen in de samenleving is de politie voor burgers onverminderd nabij en aanspreekbaar.

Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops
Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops

Tong's voetbalverhalen #58

Niet iedere speler grijpt zijn tweede kans met beiden armen aan. De in 1983 geboren Franck Ribéry wel. Een jeugd op straat met sigaretjes, alcohol en af en toe een vechtpartijtje. Ondanks zijn dribbels en goede spel werd ie bij Lille in 1999 weggestuurd wegens onhandelbaar. Bij twee kleinere clubs werd ie ook weggezonden. Einde carrière. In 2003 stopte ie zelfs als voetballer. Hij ging gaten boren en leidingen aanleggen als loodgieter.

Folding at home vouwt meer dan ooit

Het project Folding@home heeft in het gevecht tegen SARS-CoV-2 meer computerkracht tot haar beschikking dan ooit. De wereldwijde pandemie heeft ervoor gezorgd dat meer mensen dan ooit tevoren zich hebben aangemeld om de eigen computer in te zetten om eiwitten te vouwen. Eiwitten kunnen op vele manieren gevouwen worden, hiermee kunnen medicijnen ontwikkeld worden.

De manier waarop eiwitten gevouwen kunnen worden, is oneindig groot. En door deze grote zoekruimte is het lastig om een goede structuur te vinden om de juiste medicijnen te vinden. Maar dit zorgt er ook voor dat eiwitten zeer veelzijdig zijn en bij veel ziektes ingezet kunnen worden. Zo ook tegen SARS-CoV-2, het virus dat covid19 veroorzaakt.

folding@home
folding@home

Folding@home gaat deze strijd aan door de computerkracht van vele computers te verzamelen en te gebruiken om eiwitten te vouwen en te berekenen of deze effectief zijn. De pandemie heeft ervoor gezorgd dat de gedoneerde computerkracht meer is dan ooit. De beste 4 dagen van het project, waren de afgelopen 4 dagen. De hoeveelheid computerkracht is zelfs zo groot dat Folding@home aanpassingen heeft moeten doen om de 'work units', beter te kunnen distribueren. Eerder waren de work units al uitgeput geraakt voor zowel GPU's als CPU's.

Om zelf mee te kunnen doen, kan je je aanmelden bij Folding@home. Dit kan je ook doen in samenwerking met anderen, waarbij het ook nog een leuk te volgen competitie wordt. Ook Fok! heeft een team, alle informatie daarover kan je hier vinden.

Rosetta@home is ook een project dat van distributed computing gebruik maakt en vecht tegen SARS-CoV-2, en dat is wel handig nu Folding@home zoveel deelnemers heeft dat het moeite heeft het werk te verspreiden. Het kan echter geen GPU gebruiken. Je kan ook aan beide meedoen door de CPU uit te zetten in Folding@home.

Mocht je je nu vervelen terwijl je computer druk bezig is en je zelf niets te doen hebt, kan je gaan puzzelen door zelf eiwitten te gaan vouwen met Fold.it
Ondanks computers veel sneller zijn en veel meer eiwitten vouwen, heeft dit project toch nut doordat mensen anders denken dan computers, waardoor er toch via Fold.it oplossingen komen die door de computers niet bedacht werden.

'Olympische Spelen vervloekt, elke 40 jaar weer'

De Japanse vicepremier Taro Aso heeft een opvallende uitspraak gedaan, wat voor enig historisch perspectief zorgt. Volgens hem zijn de Olympische Spelen elke veertig jaar vervloekt, zo lijkt het in elk geval.

De Spelen van 2020 in Tokyo worden door de wereldwijde COVID-19-uitbraak gehouden in 2021, de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Spelen niet in het geplande jaar gehouden konden worden. In 1980 werden de Spelen in Moskou door de halve wereld geboycot, veertig jaar geleden dus.

Veertig jaar voor Moskou 1980 stonden de Spelen gepland in, jawel, Tokyo. Die gingen niet door, want Japan - en de halve wereld - verkeerde in oorlog. Wat veel mensen in deze situatie lijken te vergeten is dat het nóg veertig jaar eerder ook niet lekker ging.

In 1900 werden de Spelen gehouden in Parijs, gelijktijdig met de Wereldtentoonstelling. De meeste mensen dachten dat de wedstrijden onderdeel uitmaakten van de tentoonstelling en door een totaal gebrek aan marketing kwam er eigenlijk niemand kijken; een van de wedstrijden had welgeteld één bezoeker.

Het overgrote merendeel van de sporters in Parijs wist pas jaren later - of helemaal nooit - dat ze überhaupt aan de Spelen mee hadden gedaan.
De vraag begint dan ook te rijzen wat 2060 voor ons in petto gaat hebben, maar daar zullen we nog even op moeten wachten.

Ajax en AZ volgen revelatie van Volendam: 'De jackpot wacht'

Ajax en AZ hebben meerdere keren de verrichtingen van Micky van de Ven gadegeslagen. De achttienjarige centrumverdediger van FC Volendam maakt dit seizoen indruk bij de club van trainer Wim Jonk en dat is de tiener op belangstelling van de nummers een en twee van de Eredivisie komen te staan, zo verzekert Voetbal International. Volgens het weekblad hebben ook clubs uit het buitenland interesse in Van de Ven, die nog een contract tot medio 2023 heeft. 'De jackpot wacht', zo schrijft men.

De verdediger speelde vorig seizoen nog in de Onder-19 van FC Volendam en zou daar deze voetbaljaargang eigenlijk ook beginnen. Hij is echter tot een van de revelaties van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie uitgegroeid.

Op advies van Jonk werd Van de Ven aan de hoofdmacht toegevoegd. Het was het begin van een mooi verhaal: de verdediger speelde inmiddels twintig duels in het eerste.

Van de Ven erkende in januari in gesprek met Voetbalzone dat er veel op hem afkomt. "Het verschil tussen het begin van het seizoen en nu is bizar. Er kan haast geen grotere stap zijn."

"Met mijn vader, moeder, zus, vriendin, zwager en beste vriend heb ik het er wel over, ik wil het in een kleinere kring houden. FC Volendam begeleidt me ook goed."

"Er komt veel op me af, meer dan wat er gebeurde. Mensen sturen me berichtjes en spreken me in het dorp aan dat ze nu Volendam aan het volgen zijn. Dat is allemaal leuk, ik heb tot nu toe geen negatieve ervaringen."

"Het is eigenlijk best wel bijzonder als grote namen als Hans Kraay en Kees Kwakman je noemen op televisie", erkende de verdediger.

"Daar zijn die momenten met mijn vader voor, om erbij stil te staan dat er weer wat gebeurd is. Je verwacht niet dat het zo gaat lopen, echt totaal niet."

Advocaat houdt Feyenoord-fans in spanning: "Het is overal stil, dus bij mij ook"

Dick Advocaat weet nog niet of hij volgend seizoen trainer is van Feyenoord. De 72-jarige oefenmeester, die in oktober vorig jaar werd aangesteld als opvolger van de opgestapte Jaap Stam, zou eind maart een definitieve beslissing nemen aangaande zijn toekomst in De Kuip. Vanwege de uitbraak van het coronavirus zijn de gesprekken over een langer verblijf bij Feyenoord op de lange baan geschoven. "Het is overal stil, dus bij mij ook", vertelt Advocaat vrijdag in een onderhoud met RTV Rijnmond.

"Wij krijgen ook heel weinig mee. Het belangrijkste nu is dat het coronavirus wordt opgelost." Assistent-trainer John de Wolf verlengde onlangs zijn contract bij Feyenoord met twee seizoenen en volgens Voetbal International gebeurde dat met goedkeuring van Advocaat.

Laatstgenoemde heeft regelmatig contact met technisch directeur Frank Arnesen over de gang van zaken bij de bekerfinalist.

Advocaat liet zich eind februari tegenover het Algemeen Dagblad al uit over zijn toekomst bij Feyenoord en het trainerschap in het algemeen. "Als ik stop bij Feyenoord, stop ik écht. Dan is het definitief. Ook geen bondscoach meer."

Sinds de komst van de ervaren trainer is Feyenoord ongeslagen in de Eredivisie, wat de club een derde plaats heeft opgeleverd, slechts zes punten achter Ajax en achtervolger AZ. Daarnaast werd de finale van de TOTO KNVB Beker bereikt, mede dankzij een eclatante 7-1 zege op NAC Breda in de halve eindstrijd.

Volgens Advocaat, die niet graag praat over de coronacrisis, zorgen de spelers van Feyenoord ervoor dat ze fit blijven tijdens de onderbreking van de Eredivisie.

"Ze hebben programma's, fietsen en hartmeters meegekregen. Voor wat betreft het voetbalgedeelte zit het goed: spelers weten wat ze moeten doen in de tussentijd. De vraag voor iedereen is alleen: hoe lang gaat dit duren?", zo besluit Advocaat.

'Ondanks tegenstribbelen van spelers kort Barcelona salarissen met 70%'

Barcelona gaat werktijdverkorting voor al zijn werknemers aanvragen. Dat heeft de Spaanse topclub bekendgemaakt na een vergadering waarin het bestuur de economische impact van de coronacrisis had besproken. Naar verluidt kan het gaan om een korting van zeventig procent vanaf het moment dat de maatregelen zijn ingevoerd.

"Deze aanvragen worden ingediend zodra de club alle aspecten die verband houden met deze maatregel en de effecten ervan heeft gedeeld met zowel de sportieve als de niet-sportieve werknemers", meldt de Spaanse profclub via de officiële kanalen in een verklaring.

"Het komt neer op werktijdverkorting, noodzakelijk door de omstandigheden en de veiligheidsmaatregelen en een korting op de vergoeding die is vastgesteld in de contracten."

Net als veel andere bedrijven in Spanje maakt Barcelona gebruik van de wettelijke regeling Tijdelijk Werkkracht Aanpassingsplan (ERTE).

In het ERTE is bepaald dat werknemers maximaal zes maanden lang slechts dertig procent van hun salaris krijgen en minder uren werken dan in hun contract staat. ERTE werd in Spanje ook veel gebruikt in de financiële crisis in 2008.

Spaanse media verzekeren dat de spelersraad van Barcelona eerder deze week de plannen van voorzitter Josep Maria Bartomeu voor een salarisverlaging had verworpen.

Bartomeu zou toen al hebben gezegd dat hij de werktijdverkorting desnoods zonder een akkoord wilde doorvoeren. Barcelona kan deze stappen immers zetten volgens de Spaanse wet, zolang de noodtoestand in het Zuid-Europese land voortduurt.

De beslissing van Barcelona geldt voor de selecties van de mannen (met onder anderen Frenkie de Jong) en de vrouwen (Lieke Martens en Stefanie van der Gragt). Ook de basketbal- en handbaltak van Barcelona valt onder de maatregel.

De A-selectie van Quique Setién verdient jaarlijks bij elkaar ongeveer 500 miljoen euro bruto Barcelona kondigde ook aan dat het de club en alle faciliteiten beschikbaar heeft gesteld aan het regionale Catalaanse ministerie voor gezondheid.

Het aantal doden door het coronavirus in Spanje steeg donderdag tot boven de 4000. Het ministerie van Volksgezondheid meldde 655 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaal naar 4089 steeg.

Er bezweken minder mensen dan in de 24 uur daarvoor. In Spanje zijn inmiddels 56.188 besmettingen vastgesteld. Dat was woensdag nog 47.610. Rond de klok van twaalf uur zullen de nieuwe cijfers van de voorbije 24 uur wereldkundig worden.

Zanger Rammstein op IC met corona

Slecht nieuws voor de fans van Rammstein. De zanger van de Duitse band ligt namelijk op de Intensive Care. Till Lindemann is getroffen door het coronavirus.

De 57-jarige zanger keerde onlangs na een optreden terug naar Berlijn, maar kreeg plotseling hoge koorts. Met gezwinde spoed werd hij overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar corona bij hem werd vastgesteld. Gecombineerd met een heftige longontsteking.

Volgens Duitse media zou Lindemann een poosje in levensgevaar hebben verkeerd. Hij is nu gelukkig weer aan de beterende hand.

De band Rammstein zou in juni ons land aandoen voor een concert. Het is nog niet bekend of dit optreden zal worden afgelast.

Tweevoudig Nederlands kampioene tafeltennis krijgt Nederlands paspoort

De van oorsprong Chinese tafeltennisster Shuohan Men heeft een Nederlandse paspoort gekregen en mag daardoor vanaf nu op internationale toernooien voor Nederland uitkomen. De 20-jarige werd in 2018 en 2020 Nederlands kampioene.

Shuohan Men kwam zeven jaar geleden in navolging van haar moeder naar Nederland en heeft nu met succes het inburgeringsexamen afgerond en de Nederlandse nationaliteit gekregen.

“In China heb ik erg veel geleerd en in de zomervakanties ga ik ook altijd nog daarheen”, vertelt Shuohan Men aan Tafeltennis.nl. “Als ik daar ben, richt ik me voornamelijk ook op training. Tafeltennis is mijn grootste passie, ik wil heel graag beter worden en in China lukt dat”

“Ik wilde al langer heel graag de Nederlandse nationaliteit en blij dat ik nu voor het Nederlands team kan uitkomen. Ik hoop op succes in het oranje shirt. Ik droom van het spelen van Europese kampioenschappen, wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen.”

Naast tafeltennis is ze ook druk met Nederlandse les. "Ik oefen heel veel en de lessen gaan goed.”

Abdelhak Nouri uit coma: "Hij eet, boert en communiceert soms"

Oud-voetballer Abdelhak Nouri stortte in de zomer van 2017 tijdens een oefenwedstrijd van Ajax in Oostenrijk in elkaar na hartritmestoornissen en werd op het veld gereanimeerd. Het toptalent raakte in coma en liep ernstige en blijvende hersenschade op, waardoor hij nooit meer normaal zal kunnen functioneren.

Toch is er nu, bijna drie jaar later, nieuws over Nouri - hoe positief het is ligt eraan hoe je er naar kijkt. De oud-middenvelder, inmiddels 22 jaar, ligt namelijk niet meer in coma en wordt thuis door zijn familie verzorgd, zo liet zijn oudste broer Abderrahim donderdag weten bij De Wereld Draait Door. "Het gaat goed met hem, hij is zich bewust van waar hij is, in zijn vertrouwde omgeving met familie."

Abderrahim snapt dat 'goed' een lastig begrip is in zo'n situatie: "Hij ligt niet meer in coma. Hij is wakker, slaapt, niest, eet en boert. Op goede momenten kan hij via zijn wenkbrauwen communiceren, maar dat lukt hem niet voor lange tijd. Sinds hij thuis is, gaat het beter dan in ziekenhuizen en verpleeghuizen."

Boris Johnson heeft corona

Tussen al het coronanieuws blijkt nu dat het virus niemand wil overslaan. Niemand minder dan Boris Johnson is besmet met corona.

De Britse premier heeft zojuist via Twitter bekendgemaakt te lijden aan Covid-19. Hij geeft aan milde klachten te hebben.

"Ik zit nu in zelfquarantaine", aldus Johnson. "Ik zal het parlement via video bijstaan. Samen kunnen wij het virus verslaan."

StukTV komt met nieuwe series voor thuisblijvers

Om thuisblijven een beetje plezieriger te maken tijdens de coronacrisis, komen de mannen van StukTV met een dosis vrolijke content in deze bizarre tijden. Met de nieuwe serie StukTV LIVE en een gloednieuw seizoen van Prankoorlog wordt binnen blijven ineens een stuk gemakkelijker. De series zijn iedere vrijdag en zaterdag te zien op het YouTube-kanaal van StukTV.

StukTV LIVE is een programma vol interactie en vermaak. Iedere show schuift er een nieuwe bekende gast aan, met behulp van een videoverbinding. Tijdens deze vrolijke liveshow kunnen kijkers thuis volop meedoen en meepraten via de verschillende online kanalen van StukTV. Daarnaast bevat het programma, naast alle gekkigheid, mini-lessen en wekelijkse tips van experts, waardoor de kijkers misschien zelfs wel een stukje slimmer worden..StukTV LIVE is vanaf vandaag vijf weken lang iedere vrijdag om 16.00 uur te zien op YouTube en Instagram.

In het gloednieuwe seizoen van Prankoorlog maken de mannen van StukTV elkaar het leven weer zuur met de meest bizarre pranks. Wie het vorige seizoen heeft gezien, weet dat het voor deze mannen niet gek genoeg kan. En dit keer gaan ze nóg een stapje verder. Voor diegene die geprankt wordt is het geen feestje, maar voor de andere twee en de kijkers natuurlijk hilarisch. Prankoorlog 2 is vanaf aanstaande zaterdag iedere week om 17.00 uur te zien op YouTube.

Zet een beer voor je raam!

Kinderen hebben het moeilijk deze dagen. Ze willen graag buitenspelen maar dat kan niet altijd vanwege de coronaregels. Daarom is er in diverse wijken in Brabant een berenspeurtocht gestart. Mensen zetten beren voor het raam en kinderen lopen door de wijk om ze te zoeken. Ze kunnen dit doen met de verplichte onderlinge afstand en zijn daardoor lekker buiten bezig. Er is een beren-tel-papier gemaakt waarop ze kunnen aankruisen hoeveel beren ze gezien hebben. 

Doen jullie mee? Zet een beer (of meer) voor je raam en bezorg kinderen een paar leuke uurtjes waarbij ze lekker de buitenlucht in kunnen. Een berenvirus is tenslotte stukken leuker dan een coronavirus. En natuurlijk niet alleen in Brabant, maar overal!

Zet een beer voor je raam!
Zet een beer voor je raam! (Afbeelding: Pixabay)

Caldas en Annan blijven tot en met Tokio bondscoaches hockey

Max Caldas en Alyson Annan blijven tot en met de Spelen van Tokio 2021 de bondscoaches van respectievelijk de Oranje hockeyheren en de Oranje hockeydames. De KNHB heeft de arbeidsovereenkomsten met beide bondscoaches, die per 1 december 2020 afliepen, verlengd.

De einddatum van de nieuwe contracten is nog niet bekend. Het IOC besloot eerder deze week de Olympische Spelen in verband met het coronavirus naar volgend jaar te verplaatsen, maar het Internationaal Olympisch Comité heeft nog geen nieuwe datum vastgesteld.

De verlenging van het contract van Caldas komt enkele weken nadat de coach bekend had gemaakt dat hij na Tokio 2020 zou opstappen. Hij was na tien jaar in dienst bij de hockeybond – Caldas coachte eerder de Oranje Dames – en was toe aan een nieuwe uitdaging. Van Annan is niet bekend of ze na Tokio door wilde bij de bond.

Na het besluit van het IOC is Jeroen Bijl, technisch directeur KNHB, direct met beide bondscoaches in gesprek gegaan. ‘Met zowel het Nederlands Elftal Dames als Heren waren we naar tevredenheid in voorbereiding op Tokio 2020’, zegt Bijl. ‘Beide teams zijn erbij gebaat de ingeslagen weg onder leiding van Alyson en Max voort te zetten. De overeenkomsten met beide bondscoaches hebben we daarom verlengd tot en met de Olympische Spelen in Tokio, ongeacht de data waarop de Spelen in 2021 worden gehouden.’

Nu de contractverleningen met Annan en Caldas zijn geregeld, gaat de KNHB kijken ‘wat dit voor de staf betekent’, laat Bijl desgevraagd weten. Een uitdaging ligt in ieder geval bij de staf van Caldas. Daar is Rick Mathijssen nu de full time assistent van Caldas, maar de Amsterdamse coach heeft onlangs een contract voor de komende twee seizoenen getekend bij de mannen van Bloemendaal.

Terugroepactie kruidenproducent Verstegen vanwege mogelijke glasdeeltjes

Kruidenproducent Verstegen Spices & Sauces heeft glazen tafelstrooiers uit de handel gehaald. Bij een kwaliteitscontrole is gebleken dat bij de bovenrand van de glazen verpakking, onder de dop, glasdeeltjes zouden kunnen loslaten.

Het betreft uitsluitend onderstaande producten en met de daarbij vermelde productiecodes en houdbaarheidsdatum:

Strooier Nootmuskaat
Hoeveelheid: 40 gram
Productiecode: 1005847709
THT: 13-03-2023
Artikelnummer: 088565

Strooier Kaneel
Hoeveelheid: 37 gram
Productiecode: 1005850170
THT: 17-03-2023
Artikelnummer: 077165

Strooier Italiaanse kruiden
Hoeveelheid: 13 gram
Productiecode: 1005851873
THT: 30-06-2023
Artikelnummer: 019365

Strooier Komijnzaad gemalen
Hoeveelheid: 37 gram
Productiecode: 1005853227
THT: 18-03-2023
Artikelnummer: 081565

Strooier Chili
Hoeveelheid: 35 gram
Productiecode: 1005854302
THT: 30-06-2023
Artikelnummer: 966065

Verstegen roept consumenten op dit product niet langer te gebruiken. Indien consumenten een verpakking met één van de genoemde productiecodes gekocht hebben kunnen zij deze, zonder winkelbon, inleveren op de plaats waar deze is aangeschaft. Daar ontvangen zij het aankoopbedrag retour.

Militairen teruggekeerd uit Afghanistan

Ongeveer 70 militairen zijn gisteravond per KDC-10 op Vliegbasis Eindhoven aangekomen. Het transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht had het militaire personeel opgehaald in Afghanistan.

Geen juichende familie, spandoeken of omhelzingen in de ontvangsthal. De thuiskomst van de militairen verliep sober. Dat heeft alles te maken met de maatregelen rondom het coronavirus, vertelde majoor Gilbert Stout, zegsman van de vliegbasis. "We volgen de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu." Het onthaal van de militairen gebeurde dan ook op de parkeerplaats. "Daar wachten familieleden hun militair in de auto op, om daarna gelijk naar huis te gaan."

Niet-essentiële functie
Onder de terugkeerders waren ongeveer 40 militairen die Defensie vroegtijdig terug naar Nederland haalde. Het ging in dit geval om militairen met een niet-essentiële functie in de NAVO-missie Resolute Support. In de KDC-10 zaten verder zo’n 30 militairen die er een volledige uitzending op hadden zitten en daarom naar huis keerden.

Commandant 13 Lichte Brigade brigadegeneraal Jan-Willem Maas bedankte de terugkerende militairen voor hun inzet en heette hen welkom in Nederland. "Al ziet de wereld er wel heel anders uit dan toen jullie vertrokken", verwijzend naar de coronacrisis. Hij drukte de militairen op het hart de richtlijnen van het RIVM, ook tijdens welverdiend verlof, te volgen. "Om de verspreiding van het virus te voorkomen en zodat jullie inzetbaar blijven. Want ook tijdens deze crisis zet Defensie zich in, onder meer door samen te werken met civiele partners."

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Kramer gaat door tot Winterspelen 2022

Sven Kramer heeft zijn contract bij schaatsploeg Jumbo-Visma verlengd. De nieuwe verbintenis loopt tot de Winterspelen van 2022. De afgelopen tijd liet Kramer zijn toekomst open. Hij wilde het per jaar bekijken.

"Mijn grootste drijfveer is nog altijd ht plezier dat ik uit het schaatsen haal. Dat heb ik nog steeds, dus ik zie geen reden om te stoppen. We zitten nog twee jaar van de Olympische Winterspelen van Peking, dus er is nog van alles mogelijk. Het zou fantastisch zijn om mijn carrière met een olympische gouden plak af te sluiten," zo zegt Kramer.

Kramer gaat door tot Winterspelen 2022 (Pro Shots / Erik Pasman)
Kramer gaat door tot Winterspelen 2022 (Pro Shots / Erik Pasman)

Appelpop afgelast, in 2021 weer nieuwe editie

Muziekfestival Appelpop in Tiel heeft bekend gemaakt dat de editie van dit jaar die gepland stond voor het tweede weekend van september niet doorgaat. Onzekerheid door de coronacrisis en de werkzaamheden aan de Waalkade hebben de organisatie tot deze beslissing gedwongen. Appelpop is één van de grootste gratis festivals van Nederland, vorig jaar trok het evenement 125.000 bezoekers verdeeld over twee dagen.

"Het is een moeilijke beslissing voor alle betrokkenen, die is ingegeven door een drietal zaken. Door de huidige coronacrisis is de nabije toekomst onzeker voor het festival. Appelpop is een gratis festival dat financieel voor de helft bestaat uit bijdrages van sponsoren. Het is voor de meeste ondernemers onzeker of ze ons dit jaar een warm hart kunnen toedragen. Zonder een gedeelte van die bijdrages is het onmogelijk het festival verantwoord te laten doorgaan", zo laat de organisatie op hun eigen website weten.

"Ook zijn er vertragingen aan de herinrichting van het festivalterrein op de Tielse Waalkade, onder andere door de hoogwater periodes. Ondanks de grote inspanningen van de aannemer en de gemeente om het werk op tijd af te ronden blijft er, mede door de coronacrisis, een te groot restrisico over of dit daadwerkelijk afgerond is voor de geplande datum van september dit jaar", zo vult de organisatie aan.

Daarnaast kost het het vernieuwde vergunningentraject met gemeente en provincie meer tijd dan gedacht. De volgende editie zal op 10 en 11  september 2021 plaatsvinden.

Appelpop afgelast, in 2021 weer nieuwe editie (Wikicommons/Diana en Ron van Dijk)
Appelpop afgelast, in 2021 weer nieuwe editie (Wikicommons/Diana en Ron van Dijk)

Auto rijdt in op agent: 5 arrestaties, tienduizenden euro's en cocaÔne geconfisqueerd

De politie heeft vier mannen en een vrouw aangehouden. De agenten controleerden donderdagochtend twee auto’s, waarop een van de bestuurders vervolgens inreed op de agenten. Een agent raakte hierbij gewond. Na controle van de voertuigen werd een grote som geld en een kilo cocaïne aangetroffen.

Twee collega’s van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid voerden donderdagmorgen rond kwart voor elf, een onopvallende surveillance uit in en rond Rotterdam-Zuid. Op een parkeerplaats aan de Jan van Weeldenstraat wilden zij een voertuig controleren. Dit voertuig stond samen met een ander voertuig stil op de parkeerplaats.

Nadat de agenten zich kenbaar hadden gemaakt en over wilden gaan tot de controle, reed een van de voertuigen in op de agent. Hij kwam vervolgens vast te zitten met zijn been tussen twee auto’s.

Aanhoudingen
Collega’s van de eenheid Rotterdam waren in de buurt en verleenden direct assistentie. Hierbij werden met behulp van Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTGV) de vijf verdachten aangehouden. Twee mannen afkomstig uit Den Haag (28 en 30 jaar), een 25-jarige man uit Terneuzen, een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 23-jarige vrouw uit Uden.

De gewonde agent is ter controle met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Na controle kon hij naar huis.

Aantreffen cocaïne en geldbedrag
De auto’s zijn in beslag genomen en door de Forensische Opsporing onderzocht. Hierbij is in een geldbedrag van enkele tienduizenden euro’s en ongeveer een kilo cocaïne aangetroffen.

Ook in de huidige crisistijd controleert de politie actief, on- en opvallend op de snelwegen. Dit kunnen eenheden van de regionale eenheid zijn, maar ook de Landelijke Eenheid controleert op hoofdwegen op bijvoorbeeld mobiel banditisme en transportcriminaliteit. In crisistijd gaat de criminaliteit voort en blijft de politie alert.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Politie schorst medewerker om verduisteren handgel

De politie heeft dinsdag 24 maart een medewerker van het Politiedienstencentrum buiten functie gesteld, omdat hij wordt verdacht van verduistering van flesjes desinfecterende handgel. De medewerker zou een deel van een partij handgel die begin februari was aangekocht door het Politiedienstencentrum hebben doorverkocht aan een persoon buiten de politie.

De handgel is een van de middelen die de politie inkoopt om politiemedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De politie heeft naast een intern onderzoek ook een strafrechtelijk onderzoek tegen de medewerker ingesteld. Dit onderzoek wordt uitgevoerd onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Man (53) overleden bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval op de Helderseweg in Alkmaar tussen een fietser en automobilist is donderdag even na 18.00 uur een dodelijk slachtoffer gevallen. Het gaat om een 53-jarige man uit Alkmaar.

Het ongeval gebeurde doordat een 57-jarige automobilist met het slachtoffer in botsing kwam. Het slachtoffer werd gereanimeerd, maar overleed aan zijn verwondingen. De Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) van de politie doet onderzoek naar de exacte toedracht van het ongeval.

COVID-19: een zedenrechercheur vertelt over zijn besmetting

Nog nooit voelde hij zich zo moe. Zedenrechercheur Sven Greven liep tijdens een vakantie in Italië corona op. Terwijl hij ziek was veranderde de wereld om hem heen. In een eerste speciale corona-aflevering van De Politiepodcast vertelt hij hoe het was om ziek te zijn en hoe hij als zedenrechercheur nu zijn werk weer oppakt.

Corona
Rechercheur Sven uit Houten dacht dat hij in veilig gebied zat, eind februari in Noord-Italië. Met een vriendengroep was hij er op vakantie. ‘Toen wij daar waren, was er nog niets aan de hand. Er kwamen tijdens de vakantie wel berichten over besmettingen in de omgeving van Milaan, maar dat was niet bij ons in de buurt. Toen we thuiskwamen bleek pas dat ons vakantiegebied intussen een risicogebied was geworden.'

En dat wordt thuis al snel bevestigd. De vrouw van Sven voelt zich niet goed. Ze heeft erge pijn in haar rug, hoofdpijn, is heel erg moe. ‘De bekende griepverschijnselen. Ik zei nog tegen haar, zo’n vaart zal het allemaal vast niet lopen maar nog dezelfde avond werd ik zelf ook ziek.’

Weer aan de slag
De ziekteperiode maakt indruk. Niet alleen voelt Sven zich erg ziek, ook blijft hij heel lang erg moe. Uiteindelijk herstelt hij en inmiddels pakt hij zijn werk weer op. Sven werkt als zedenrechercheur en ook voor hem hebben alle maatregelen grote impact op het politiewerk. ‘Je ziet dat we het als politie zeer serieus nemen. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Zeden kan natuurlijk niet helemaal stil komen te liggen, maar we willen ook geen bron van besmetting zijn.’ En daarom wordt direct contact met collega’s, getuigen, verdachten en slachtoffers indien mogelijk vermeden.

Spoedzaken
‘We werken zoveel mogelijk thuis. Spoedzaken worden wel gewoon in behandeling genomen maar uiteraard wel met voorzorgsmaatregelen. Onder spoedzaken vallen met name zaken waarbij gevaar dreigt, bijvoorbeeld als een kind nog steeds in gevaar is. Ook als sporen snel veiliggesteld moeten worden dan gaat dat werk gewoon door. Ook het Centrum Seksueel Geweld, dat verantwoordelijk is voor de zorg voor slachtoffers van zedendelicten, is in deze tijd gewoon actief. Slachtoffers staan er dus zeker niet alleen voor en worden gewoon geholpen, 24 uur per dag, zeven dagen per week.'

Geen zorgen
‘In overleg met het Openbaar Ministerie kijken we welke zaken we in deze periode goed kunnen oppakken. Een deel van de verhoren doen we nu telefonisch. Zaken liggen niet stil en als het nodig is worden verdachten gewoon opgepakt. Daar hoeft niemand zich zorgen om te maken.’

Liesbeth List (78) overleden

Liesbeth List is afgelopen woensdag op 78-jarige leeftijd overleden. Ze overleed in haar slaap in haar woonplaats Soest. List werd geboren in Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met muziek, naast literatuur en kunst. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam, nam zangles en verdiepte zich in de Franse chansons.

In 1962 trad ze voor het eerst op in televisieshows, onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs en in de talentenjacht Nieuwe Oogst. Omdat een show samen met Serge Gainsbourg niet kon worden uitgezonden en dit in de pers breed werd uitgemeten, kwam Ramses Shaffy haar, dankzij Henk van der Meyden, op het spoor. Hij vroeg haar mee te werken aan Shaffy Chantant, wat een groot succes werd. Met Shaffy zou ze jarenlang muzikaal optrekken. In 1965 nam ze deel aan het Knokke songfestival, waar List veel succes oogstte en ook het buitenland interesse kreeg. In 1966 werd de internationale televisieshow: Liesbeth Internationaal in vele landen uitgezonden.

Het voorlopig hoogtepunt in haar carrière bereikte List eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het duet Pastorale met Shaffy werd een grote hit. In 1967 bracht ze, op verzoek van de componist, het album Liesbeth List zingt Theodorakis uit. Haar toenmalige platenmaatschappij wilde het eerst niet uitbrengen, maar deed het uiteindelijk toch en het album werd een enorm platensucces. Ook met haar versies van nummers van Jacques Brel had ze enorm succes. In die jaren bracht ze vele albums en singles uit, waarvan Victoria, Te veel te vaak en Kinderen een kwartje hits werden. Ze was echter meer een albumartieste voor wie de teksten belangrijker waren dan snel succes.

Op 18 augustus 2017 gaf ze aan te stoppen met optreden, als gevolg van een vorm van dementie veroorzaakt door hersenletsel.

Cities: Skylines gratis dit weekend, nieuwe uitbreiding

In het kader van wederom een nieuwe uitbreiding is de pc-versie van Cities: Skylines komend weekend gratis speelbaar via Steam. De uitbreiding die 'gevierd' wordt heet Sunset Harbor en en focust op de visindustrie in je virtuele stad.

Sunset Harbor brengt het totale aantal uitbreidingen van Cities: Skylines op negen, en dat is zonder de talloze cosmetische DLC mee te tellen. Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag al gratis aan de slag met de game tot en met aanstaande maandag. Daarnaast is zoals gebruikelijk het spel zelf ook flink afgeprijsd; de basisgame gaat voor slechts €5,59 weg, de deluxe-editie voor €9,24. Downloaden doe je hier.

COVID-19: Cruciale EU-steunmaatregelen vrijwel unaniem goedgekeurd

De leden van het Europees Parlement hebben donderdag drie spoedmaatregelen goedgekeurd als onderdeel van de gezamenlijke EU-reactie op de Covid-19-uitbraak. Binnen twee weken na de presentatie van de Commissievoorstellen heeft het Parlement gestemd over de noodmaatregelen die mensen en bedrijven moeten ondersteunen in hun strijd tegen de crisis.

De aangenomen voorstellen zijn:

- Het Corona Response Investment Initiative. Deze maatregelen zijn bedoeld om 37 miljard euro uit de beschikbare EU-fondsen zo snel mogelijk door te sluizen naar burgers, regio's en landen die het hardst door de Coronaviruspandemie zijn getroffen. De middelen zijn bestemd voor de gezondheidszorg, het MKB, de arbeidsmarkt en andere kwetsbare economische sectoren in de EU-lidstaten. Het voorstel is aangenomen met 683 stemmen voor, 1 tegen en 4 onthoudingen.

- De uitbreiding van het EU-Solidariteitsfonds, wat voortaan ook gebruikt kan worden voor noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid. Met deze regeling wordt in 2020 een bedrag van 800 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Europese landen. Het EU-Solidariteitsfonds zal ingezet kunnen worden voor crisissituaties op het gebied van de gezondheidszorg, inclusief medische hulp, en voor maatregelen om de verspreiding van ziekten te voorkomen, te monitoren of te beheersen. Het voorstel is met 671 stemmen voor, 3 tegen en 14 onthoudingen goedgekeurd.

- Tijdelijke opschorting van de EU-regels inzake luchthavenslots. Hierdoor zullen luchtvaartmaatschappijen tijdens de coronacrisis geen "spookvluchten" meer hoeven uit te voeren. De tijdelijke opschorting betekent dat luchtvaartmaatschappijen niet meer verplicht zijn hun geplande start- en landingsslots te gebruiken als ze niet het risico willen lopen deze in het volgende seizoen (vanaf oktober 2020) te verliezen. Deze "use it or lose it"-regel zal voor het hele zomerseizoen, van 29 maart tot 24 oktober 2020, worden afgeschaft. Het voorstel werd aangenomen met 686 stemmen voor, 0 tegen en 2 onthoudingen.

De Raad moet het standpunt van het Parlement formeel goedkeuren. De aangenomen maatregelen zullen in werking treden zodra deze in het Publicatieblad van de Europese Unie zijn bekendgemaakt.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

COVID-19: Meer middelen voor desinfecteren van handen in de zorg toegelaten

Voor professionele zorgverleners zijn er tijdelijk meer middelen vrijgesteld om de handen te desinfecteren tegen het coronavirus. De ministeries van VWS en I&W hebben dit besloten.

De middelen die tijdelijk zijn vrijgesteld zijn terug te vinden op de website van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt zorginstellingen en zorgverleners niet in te gaan op aanbiedingen van fabrikanten en leveranciers die andere middelen leveren. Middelen die niet op de website van het Ctgb staan, zijn niet vrijgesteld voor professioneel gebruik in de zorg. De werking en veiligheid ervan voor de gebruiker zijn dan namelijk niet gegarandeerd.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Bouwmarkten nemen extra maatregelen om funshoppen te stoppen

De branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten VWDHZ neemt strenge maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan en tegelijkertijd essentiële producten beschikbaar te houden voor consumenten. “Als je een lekkage hebt of je rookmelder doet het niet meer dan kun je niet wachten met vervanging of reparatie, daarom nemen wij maatregelen om de beschikbaarheid van essentiële doe-het-zelfproducten te kunnen blijven garanderen,” aldus Harm-Jan Stoter, voorzitter van branchevereniging VWDHZ waarbij Intergamma (Gamma en Karwei), Praxis, Hornbach Nederland, DGN Retail (Hubo en Multimate) en Bauhaus Nederland zijn aangesloten.

De extra maatregelen die de branchevereniging heeft afgekondigd bestaan uit: het reguleren van het aantal klanten per bouwmarkt, klanten gebruiken waar mogelijk een winkelwagen, de openingstijden zijn aangepast, inclusief de feestdagen, en komt er waar nodig extra beveiliging of personeel. Ook gaan medewerkers hesjes en/of buttons dragen met “1,5 meter afstand”. Daarnaast kunnen bouwmarkten eenvoudiger aan ‘menigtebeheersing’ doen, omdat de winkels meestal groot zijn en daardoor klanten en medewerkers meer verspreid zijn over de winkel.

Bouwmarkten verkopen essentiële producten die te maken hebben met gas-, water- en lichtvoorzieningen, zoals kranen, leidingen, verlichting, gasslangen etc. Maar ook verkopen bouwmarkten veel hang- en sluitwerk, veiligheidsartikelen zoals CO2-melders, traphekjes, brandblusmaterialen en auto- en fietsproducten. De wens is dan ook om open te blijven zolang de veiligheid het toelaat.

De bouwmarkten hebben in de afgelopen weken al strenge maatregelen genomen om de veiligheid van medewerkers en klanten zo veel mogelijk te waarborgen. Zo wordt er extra schoongemaakt, geldt er een maximumaantal klanten, moeten klanten en medewerkers afstand houden, hangen er spatschermen, is er belijning bij de kassa’s en wordt contactloos betalen en online bestellen gestimuleerd. Verder wordt klanten verzocht alleen te komen om zo funshoppen tegen te gaan.

Harm-Jan Stoter: “Veilig, gezond en duurzaam wonen is belangrijk voor alle Nederlanders. Sommige klussen zoals het verhelpen van lekkage of het aanbrengen van traphekjes kunnen meestal niet wachten. Daarom is het belangrijk dat klanten voor dit soort prangende zaken bij ons terecht kunnen. Tegelijkertijd hebben wij ook gezien dat een klein aantal klanten komt funshoppen. Dit is door de genomen maatregelen en onze oproep in de laatste dagen gelukkig sterk afgenomen. Met de aanvullende maatregelen kunnen wij dit fenomeen verder uitbannen, zodat we open kunnen blijven voor de essentiële zaken.”

COVID-19: SIRE lanceert campagne #DASLIEF

We zitten in een onwerkelijke situatie. Corona raakt 100% van de Nederlanders en we hebben elkaar harder nodig dan ooit. Er zijn vele hartverwarmende en onbaatzuchtige initiatieven waarbij Nederlanders elkaar hulp, advies en steun bieden. SIRE wil deze lieve initiatieven een podium geven en start daarom vandaag met #DASLIEF. Om iedereen die nu iets extra’s voor een ander doet te bedanken en anderen te inspireren ook iets liefs te doen. En daarmee het saamhorigheidsgevoel verder te vergroten. Daarnaast hoopt SIRE dat Nederlanders zich ook een beetje gesteund en trots voelen in deze moeilijke tijd.

#DOESLIEF
In maart 2019 riep SIRE met #DOESLIEF Nederlanders op om wat liever voor elkaar te zijn, nadat onderzoek liet zien dat onze maatschappij steeds meer onaardig gedrag vertoont. Deze oproep kreeg enorm veel support: #DOESLIEF werd veelvuldig gebruikt in het dagelijks leven, op sociale media en in de journalistiek. Ruim 4 van de 10 Nederlanders* vond in december 2019 ‘Asociaal gedrag en het gebrek aan tolerantie’ dan ook het belangrijkste maatschappelijke issue van 2019. 

#DASLIEF
Exact een jaar later en met ons land middenin een ongekende situatie, laten Nederlanders ook een hele andere kant van zichzelf zien. De oproep van vele Nederlanders om liever voor elkaar te zijn, wordt massaal in de praktijk gebracht met vele hartverwarmende en onbaatzuchtige initiatieven om anderen te helpen. Dit gevoel van compassie maakt Nederland net iets mooier in deze tijd. Daarom wordt vandaag #DASLIEF gelanceerd. 

Lucy van der Helm, directeur van SIRE: “SIRE wil altijd met inzet van creativiteit een bijdrage leveren aan een mooier Nederland. Ook nu. Want de realiteit is: we hebben elkaar op dit moment en in de nabije toekomst harder nodig dan ooit. Met #DASLIEF bedanken we alle Nederlanders voor hun mooie initiatieven, groot of klein. Daarnaast hopen we dat mensen #DASLIEF gebruiken als compliment richting de initiatieven van anderen. We kunnen elkaar inspireren tot behulpzaamheid, vooral als we het zien én delen.”

Paul van Lange, hoogleraar Sociale Psychologie VU Amsterdam, onderschrijft het belang van dit SIRE initiatief: “Veel Nederlanders beleven voor het eerst in hun leven een situatie van collectieve kwetsbaarheid. Dat zorgt voor een unieke ervaring van sterke lotsverbondenheid. Met als resultaat dat mensen meer voor elkaar over hebben, spontaan, niet calculerend. Vaak voor mensen die ons nabij zijn, maar soms ook voor onbekenden of vreemden die het extra hard nodig hebben. Alle onbaatzuchtige initiatieven voor elkaar zijn hier het bewijs van.” 

De campagne is vanaf vrijdag 27 maart in negen verschillende uitingen te zien op TV, radio, print, social, online en outdoor. Om mee te doen is er een #DASLIEF-pakket gemaakt met logo en GIF’jes die Nederlanders kunnen downloaden via daslief.sire.nl/pakket. Achtergrondinformatie over de campagne is te vinden via: www.sire.nl/campagnes/daslief

COVID-19: chloroquine mag niet preventief voorgeschreven of verstrekt worden

Huisartsen moeten het reumamedicijn Plaquenil®/(hydroxy)chloroquine niet preventief voorschrijven tegen besmetting met het coronavirus. Apothekers moeten het daarvoor ook niet verstrekken. Met dat oordeel reageert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op signalen die bij de IGJ binnenkwamen.

Er zijn nog geen preventieve medicijnen of vaccins tegen het coronavirus. Ook voor chloroquine is volstrekt onbewezen dat het enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus. Bovendien is chloroquine geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: het is zeer toxisch bij overdosering.

Het voorschrijven en verstrekken van chloroquine bij een patiënt vanwege besmetting met het coronavirus is alleen aangewezen als dat in lijn is met de richtlijnen van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). Rationeel gebruik draagt ook bij aan het beschikbaar houden van chloroquine voor patiënten die daar echt baat bij kunnen hebben, zoals reumapatiënten.

Afbeelding: Pixabay
Afbeelding: Pixabay

Zeeland start campagne om Duitse toeristen te weren

De Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en VVV Zeeland zijn een campagne gestart gericht op Duitse toeristen. De boodschap is om niet naar Zeeland te komen omdat anders het gevaar bestaat dat het Zeeuwse zorgstelsel overbelast raakt.

Om de Duitse toeristen te bereiken is woensdag 25 maart 2020 een gesponsord Facebook bericht uitgedaan. Ook zijn populaire Duitse kranten aangeschreven zoals Bild, Die Welt en Der Spiegel. Ook leven er veel vragen over het al dan niet sluiten van campings en vakantieparken in Zeeland. De VRZ werkt aan een Zeeuws besluit over het toerisme.

FOK! Wat een weer: nog even mooi weer

Vandaag is het opnieuw zonnig en droog. In de middag ontstaan er in het zuidoosten enkele stapelwolken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 10°C op de Wadden tot lokaal 16°C in het zuidoosten. De wind is oost tot noordoost en matig, 3-4 Bft, in de kustgebieden in de loop van de dag in de kustgebieden toenemend naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.

In de nacht naar zaterdag is het onbewolkt. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 2°C lokaal landinwaarts tot 5°C langs de kust. De noordoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Zaterdag overdag begint overal zonnig. In de loop van de dag drijven er in het noorden en westen steeds meer wolkenvelden vanaf zee het land op. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 9°C op de Wadden tot lokaal nog 15°C in het zuidoosten. De noordoostenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Het was een mooie dag om in de tuin bezig te zijn.  (Foto: qltel)
Het was een mooie dag om in de tuin bezig te zijn. (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.