Kubacki maakt stunt compleet en wint Vierschansentournee

Schansspringer Dawid Kubacki heeft voor het eerst in zijn carrière - en best wel verrassend - de Vierschansentournee gewonnen. Na de wedstrijden in Oberstdorf, Garmisch-Partenkirchen en Innsbruck maakte de 29-jarige Pool het in Bischofshofen definitief af op de Paul-Ausserleitner-Schanze.

Vooraf hadden nog vier mannen serieus kans: Kubacki ging aan de leiding, de Noor Marius Lindvik volgde op vrij kleine afstand en ook de Duitser Karl Geiger en de Japanse titelverdediger Ryoyu Kobayashi hadden zeker nog een kans, terwijl Stefan Kraft uit Oostenrijk een klein wonder nodig had.

Kobayashi spoelde zijn kansen in de eerste ronde min of meer door het putje, Kraft zag geen wonder gebeuren: hij stond vierde. Kubacki nam de leiding en breidde zijn voorsprong zo een beetje uit op zijn naaste achtervolgers Geiger en Lindvik, die de top-3 na één ronde completeerden.

In de finaleronde behield Kraft zijn vierde plek, waarna Lindvik geen megasprong uit de hoge hoed toverde, hoewel het wel genoeg was om plek drie te verzilveren. Geiger sprong prima, maar het was geen epische sprong en die had hij wel nodig: de Duitser werd tweede, want Kubacki leek de druk niet eens te voelen, haalde wéér hard uit en bekroonde zijn Vierschansentourneezege met de winst in Bischofshofen.

In het Vierschansenklassement won Kubacki uiteindelijk met twintig punten voorsprong op Lindvik, die Geiger nog net achter zich wist te houden. Kobayashi sloot de tournee als vierde af, voor Kraft.