Tour de Ski gaat monsterklim op met volle bak strijd

De Tour de Ski nadert zowel bij de vrouwen als de mannen een in potentie bijzonder spannende ontknoping. De jaarlijkse langlaufetappewedstrijd kende zaterdag in het Italiaanse Val di Fiemme de zesde en voorlaatste etappe, een sprint in klassieke stijl.

Vrouwen
De Sloveense Anamarija Lampic liet in Lenzerheide al zien in topvorm te zijn en de sprintster pur sang was ook dit keer ongenaakbaar. In de finale knalde ze in de laatste meters met overmacht voorbij de Noorse Astrid Uhrenholdt Jacobsen, die de Amerikaanse Jessica Diggins nipt achter zich hield. Sadie Bjornsen (VS), Lucia Scardoni (Italië) en de al snel gevallen Russische Natalia Nepryaeva kwamen er in de finale niet aan te pas.

Jacobsen pakte met haar tweede plek 54 bonificatieseconden, Johaug kreeg er 24 voor haar halvefinaleplek en daarmee staat Jacobsen op nog maar drie seconden in het klassement. Nepryaeva verkleinde haar achterstand naar veertien seconden, Ingvild Flugstad Østberg viel terug van de tweede naar de vierde stek op 23 seconden, terwijl ook haar Noorse landgenote Heidi Weng op 47 seconden nog binnen de minuut staat.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

Mannen
De Rus Alexander Bolshunov begon de dag als de leider in het klassement en verdedigde achttien seconden voorsprong op de Noor Johannes Høsflot Klæbo. Die is met afstand de beste sprinter en liet dat in de finale ook zien, wat hem weer eens de winst opleverde. Bolshunov moest echter ook zijn meerdere erkennen in landgenoot én concurrent Sergey Ustiugov, die op de tweede plek eindigde en hem zo wat bonificatieseconden afsnoepte. De Noor Pål Golberg en de Russen Gleb Retivykh en Andrey Melnichenko completeerden de finale.

Klæbo kreeg voor zijn zege zestig bonificatieseconden, Bolshunov moest het doen met 48 stuks en verloor de leiding zo: hij staat tweede op één seconde van de Noorse titelverdediger, terwijl oud-winnaar Ustiugov op slechts vijftien seconden van Klæbo staat. De rest, aangevoerd door Golberg, staat al op bijna twee minuten achterstand of meer.

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Slotetappe
Zondag wordt de laatste etappe gehouden, tien kilometer in vrije stijl met de monsterlijke klim op de Alpe Cermis - absoluut het kijken waard! In voorgaande jaren was dat een achtervolging in volgorde van het klassement, waardoor de eerste bij de finish ook de Tour de Ski-winnaar was, dit jaar is het - helaas? - een massastart. Voor liefhebbers van het wielrennen is het niet zo ingewikkeld, het werkt namelijk hetzelfde: de tijdverschillen moeten goedgemaakt worden en dus moeten Johaug en Klæbo hun posities verdedigen.

De vrouwen beginnen er zondag om 13.15 uur aan, de mannen gaan twee uur later van start. Uiteraard is alles weer live op Eurosport te zien.