NFL: Play-offs compleet na strijd in laatste wedstrijden

In de NFL is zondagavond de zeventiende en laatste speelweek van het reguliere seizoen gespeeld. Tien van de twaalf plekken in de play-offs waren al vergeven, voor de overige twee ging het tussen vijf teams: de Philadelphia Eagles en Dallas Cowboys streden om één ticket, de Oakland Raiders, Tennessee Titans en Pittsburgh Steelers maakten kans op het andere ticket.

NFC; Eagles vs Cowboys
We richten ons eerst op de NFC, daar was het allemaal behoorlijk overzichtelijk. De Philadelphia Eagles hadden genoeg aan winst bij de New York Giants en als dat niet lukte was een zege van de Washington Redskins op de Dallas Cowboys ook genoeg. De Cowboys moesten zelf winnen én hopen dat de Eagles onderuit gingen in New York, ingewikkelder was het daar verder niet.

De Eagles waren geplaagd door blessures, maar quarterback Carson Wentz was er wel en met een touchdown pass op Josh Perkins over 24 yards hielp hij zijn ploeg naar een 3-10 voorsprong bij rust. In Texas ging het prima voor de Cowboys, die dankzij onder meer twee touchdowns van Ezekiel Elliott - een 13-yard pass van quarterback Dak Prescott en een 33-yard run - op 20-3 kwamen, hoewel een pass van Case Keenum op Steven Sims Jr voor een 20-10 ruststand zorgde.

In het derde kwart namen de Cowboys een grotere leiding met touchdowns van Michael Gallup na passes van Prescott over 4 en 32 yards: 37-16. De ogen moesten dus weer op New York worden gericht, waar Golden Tate een 20-yard pass van Giants-quarterback Daniel Jones promoveerde tot touchdown. Boston Scott rende vanaf 7 yards een Eagles-touchdown binnen, maar een indrukwekkende 68-yard run van Saquon Barkley zorgde voor 17-17 na drie kwarten, het lag nog volledig open.

We kunnen wel verklappen dat de Cowboys niet meer in gevaar kwamen: Prescott leverde nog een 45-yard touchdown pass af bij Gallup en de ploeg won met 47-16. In New York namen de Eagles dankzij een 50-yard field goal van Jake Elliott de leiding en Boston Scott draaide de Cowboys met twee 2-yard rushing touchdowns definitief de nek om: de Eagles wonnen met 17-34 en staan dus in de play-offs, terwijl de Cowboys zich ondanks hun zege op volgend seizoen kunnen richten.

Giants - Eagles (Bron: YouTube)

AFC; Titans vs Steelers vs Raiders
In de AFC waren de scenarios een stuk ingewikkelder, wat met drie teams ook logisch is. Ook wedstrijden van de Jaguars, Chargers, Lions, Bears, Patriots, Vikings en Dolphins konden allemaal van belang zijn, buiten natuurlijk de wedstrijden van de drie ploegen zelf. De Raiders moesten in elk geval winnen en hadden daarnaast nog zeges van vier andere ploegen nodig, maar dat ging al fout: in Denver waren de Broncos met 16-15 te sterk voor Oakland.

De Raiders hadden een 16-3 achterstand zo goed als ingehaald na een 3-yard touchdown pass van quarterback Derek Carr op Hunter Renfrow (16-15), maar de 2-point conversion faalde in de laatste seconden en daarmee was de wedstrijd voorbij, net als het seizoen van de Raiders.

De Titans en de Steelers waren dus nog over, waarbij tussen alle scenarios één uiterst simpele zat: als de Titans van de Houston Texans wonnen kregen zij het ticket en lagen de Steelers eruit. De Steelers mochten eventueel verliezen, maar moesten dan wel hopen op winst van de Texans én van de Indianapolis Colts tegen de Jacksonville Jaguars.

In Houston bracht Duke Johnson de Texans op voorsprong, maar een 51-yard touchdown pass van Titans-quarterback Ryan Tannehill op AJ Brown trok de stand gelijk. Tannehill bracht MyCole Pruitt in het tweede kwart in stelling en Derrick Henry rende in het derde kwart ook een touchdown binnen: 7-21 voor de Titans.

De thuisploeg deed dankzij AJ McCarron wat terug, maar in het vierde kwart velde running back Henry het definitieve oordeel: met een 1-yard run zorgde hij voor 14-28 en met drie minuten te gaan bracht hij de eindstand met een 53-yard run op 14-35. De Steelers, die overigens vrij kansloos verloren bij de Baltimore Ravens, liggen er dus uit en de Titans pakken het laatste play-offplekje.

Texans - Titans (Bron: YouTube)

Play-offs
Op 4 en 5 januari gaan de play-offs van start met de vier Wild Card Games, twee in de AFC en daarna twee in de NFC. Op 11 en 12 januari volgen dan de vier wedstrijden in de Divisional play-offs, met de vier Wild Card-winnaars en de twee topteams uit beide divisies - de Green Bay Packers en San Francisco 49ers in de NFC en de Kansas City Chiefs en Baltimore Ravens in de AFC. Op 19 januari volgen de twee Conference Championship Games, op 2 februari staat de Super Bowl op het schema in Miami.

Schema play-offs
4 januari, 22.35 uur (NL); Houston Texans - Buffalo Bills, AFC Wild Card Game
4 januari, 02.15 uur (NL); New England Patriots - Tennessee Titans, AFC Wild Card Game
5 januari, 19.05 uur (NL); New Orleans Saints - Minnesota Vikings, NFC Wild Card Game
5 januari, 22.40 uur (NL); Philadelphia Eagles - Seattle Seahawks, NFC Wild Card Game

49ers - Seahawks, met als inzet de NFC West-titel (Bron: YouTube)