Trump 'impeached' als derde Amerikaanse president

Als derde Amerikaanse president in de geschiedenis heeft Donald Trump een impeachment aan zijn broek gekregen. Zoals verwacht heeft het Huis van Afgevaardigden in beide zaken ingestemd met het aanklagen van Trump, waardoor zijn lot nu in handen van de Senaat ligt. Andrew Johnson (1868) en Bill Clinton (1998) gingen Trump voor, hoewel beiden uiteindelijk niet af werden gezet - Johnson trad zelf af, Clinton werd vrijgesproken.

Eerste aanklacht
De eerste aanklacht beschuldigt Trump ervan dat hij zijn macht als president heeft misbruikt voor eigen gewin. Zoals uit talloze getuigenissen onder ede, waaronder van de voornaamste Republikeinse getuige Gordon Sondland, is gebleken zette hij de Oekraïnse president Volodimir Zelenski onder druk: de Oekraïners moesten een onderzoek naar Trump's concurrent Joe Biden starten om onder meer een bezoek aan het Witte Huis en militaire steun te kunnen krijgen. "Als dit geen afzetting waard is, is níks een afzetting waard", zo liet een gerespecteerd professor op het gebied van de grondwet al in duidelijke taal weten. In totaal stemden 230 afgevaardigden vóór de aanklacht, 197 Republikeinen stemden tegen.

Tweede aanklacht
Ten tweede werd Trump ten laste gelegd dat hij het onderzoek van het Huis van Afgevaardigden naar zijn machtsmisbruik tegenwerkte. Zo nam hij het niet zo nauw met regels tegen het intimideren van getuigen, iets wat hij nog wel eens op de presidentiële Twitter deed, en heeft hij het medewerkers nota bene verboden om ondanks dagvaardingen te komen getuigen. Overigens had Trump zelf uiteraard ook onder ede mogen getuigen, maar dat weigerde hij uit eigen keuze, waarna er vanuit Republikeinse kant vooral een klaagzang kwam over het niet hebben van een kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Deze tweede aanklacht werd door 229 afgevaardigden gesteund, tegenover 198 die het er niet mee eens waren.

Het was het einde van een lange dag in het Huis, waarin nauwelijks iets nieuws naar voren kwam: de Democraten maakten wederom duidelijk waarom Trump afgezet zou moeten worden, de Republikeinen kwamen wederom niet verder dan tegen het proces aanschoppen - van inhoudelijke argumenten was ook dit keer geen sprake.

Het hele proces verhuist nu naar de Senaat, waar juist de Republikeinen een meerderheid hebben - de verwachting is dan ook dat van daadwerkelijke afzetting geen sprake zal zijn, ongeacht de hoeveelheid bewijs. De heren en dames politici gaan nu eerst even gezellig de kerstdagen vieren, op 6 januari kunnen we weer verder en dat proces kan ook nog wel enige weken in beslag nemen.