Rotterdamse haven op slot tijdens grote anti-ondermijningsactie

Om de haven verkeersveiliger te maken en alle ondermijnende activiteiten te verbannen is woensdagmiddag- en avond een grote controle in de Waalhaven-Oostzijde in Rotterdam gehouden. Agenten van de Zeehavenpolitie, de Douane, de Belastingdienst, Rijksdienst voor het wegverkeer en de gemeente Rotterdam waren als gezamenlijke overheid aanwezig. De resultaten liepen uiteen, van in beslag genomen auto’s tot het betalen van nog openstaande boetes en het afpakken van messen en voertuigen.

Regelmatig worden in de haven controles gehouden. De focus van alle acties is om alle ondermijnende activiteiten te signaleren/op te sporen en aan te pakken. De overheid werkt nauw samen met de private sector om de haven geen plek meer te laten zijn voor criminele activiteiten. Tijdens de controle is dan ook veel informatie over voertuigen en personen verzameld, om zo het beeld over de omstandigheden in de haven completer te maken.

ANPR
Tijdens de inzet heeft de politie dus gericht naar het verkeer gekeken, zowel naar wagens als personen. Hierbij is vanaf vaste en mobiele locaties gecontroleerd waarbij regelmatig ook ANPR gebruikt wordt. Het Automatic NumberPlate Recognition systeem scant met behulp van een camera kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Dat leverde onder meer voor ruim 20.000 euro aan achterstallige belastingen op die ter plaatse werden betaald. Van de mensen die niet konden betalen is beslag gelegd op vier voertuigen.

Bij de controles zijn zes xtc-tabletten gevonden en er werd afstand gedaan van twee messen. Er zijn 35 proces-verbalen opgesteld voor diverse verkeerszaken, waaronder rijden onder invloed, rijden zonder geldig rijbewijs en bellen in de auto tijdens het rijden. Een voertuig was voor ruim 940 kilo te zwaar overbeladen. Er zijn meerdere proces-verbalen opgemaakt voor het overtreden van de rij-en rusttijdenregeling voor vrachtvervoer.

Afbeelding: Zeehavenpolitie
Afbeelding: Zeehavenpolitie