NBA: Butler leidt 'scrubs' langs oude ploeg

PippenScottie

Aan de opmerkelijk sterke seizoenstart van de Miami Heat komt voorlopig nog geen eind. Ook de Phildelphia 76ers, tot nog toe ongeslagen in eigen huis, viel ten prooi aan de stuntploeg uit Florida: 104 – 108. Hiermee kwam een eind aan een reeks van veertien thuiszeges op rij voor de 76ers.

Philadelphia trad op volle sterkte aan tegen Miami. Zowel Joel Embiid, Tobias Harris en Ben Simmons konden starten. Miami beschikt nog altijd maar over een roulatie van acht spelers, waaronder twee rookies en één speler die uit de G-League is gevist.

Philadelphia leidde tot ver in het tweede kwart, maar een 17 – 2 run van Miami bracht de ploeg naar een 46 – 54 voorsprong. Deze voorpsrong hield Miami vast en de ploeg leek op weg naar een zekere zege. In het slotkwart maakte Philadelphia nog een sterke comeback. Met vijf seconden op de klok kreeg Al Horford een kans om de 76ers op voorsprong te brengen, maar zijn driepuntspoging miste.

Na afloop van de wedstrijd werd Jimmy Butler gevraagd hoe het voelt om als team met één sterspeler aan te treden tegen een team met drie sterren. Butler antwoordde: “Is dit een team met één sterspeler? Bedoel je Bam Adebayo?”

Het was geen valse bescheidenheid van Butler. Er wordt wel eens beweerd dat een team de mentaliteit van zijn beste speler aanneemt. En Jimmy Butler is ontegenzeggelijk de beste speler van de Heat. Hij is ook geen makkelijke persoonlijkheid. Op het veld geeft hij alles en hij verwacht, nee eist, van zijn medespelers dat ze dit ook doen. Als je verzaakt heb je aan Jimmy Butler een kwaaie en dan kan hij als een furie tekeergaan.

Legendarisch is een training uit de tijd dat Butler bij de Minnesota Timberwolves speelde. Butler was er ongelukkig en klaagde dat de starters, Karl-Anthony Towns en Andrew Wiggins met name, soft waren. Tijdens een trainingspotje nam hij de ‘scrubs’, bankzitters die zelden speeltijd krijgen, op sleeptouw tegen de starters. Naar verluidt werden de starters afgemaakt door de scrubs, opgezweept door een furieuze Butler.

Niet lang na die training verliet Butler de Timberwolves voor de Philadelphia 76ers. Met deze ploeg haalde hij vorig seizoen de halve finales van de Eastern Conference play-offs. Ook hier is Butler niet prettig weg gegaan al zwijgen de betrokkenen nog over wat er precies is voorgevallen.

In Miami heeft Butler een selectie gevonden die bij hem lijkt te passen. Kendrick Nunn, die geen enkel NBA-team wilde hebben deze zomer, werd topscorer met 26 punten. Bam Adebayo blijft op All-Star niveau spelen en maakte 23 punten. Butler zelf bleef op 14 steken, maar daar zal hij niet rouwig om zijn. De enige stat die telt is de W(in) aan het eind van de wedstrijd.

Philadelphia zakt door de nederlaag van de tweede naar de vijfde plaats in het oosten. Milwaukee staat onbedreigd aan kop, maar daarachter zitten vijf ploegen vlak bij elkaar.

De Minnesota Timberwolves zijn na een sterke start van het seizoen ver afgegleden. Tegen de New Orleans Pelicans verloor Minnesota al de achtste wedstrijd op rij: 99 – 107. Jimmy Butler is niet de enige die kritiek heeft op de wedstrijdinstelling van de Timberwolves. Ook Charles Barkley, oud-speler en tegenwoordig analist, verwijt het gebrek aan overwinning van de ploeg aan een gebrek aan karakter.

New Orleans boekte de eerste overwinning na dertien nederlagen op rij. Brandon Ingram werd met 34 punten topscorer. Namens Minnesota, waar Karl-Anthony Towns ontbrak, maakte Andrew Wiggins 27 punten. Dat klinkt aardig, maar hij miste veertien schoten, leed vier keer balverlies en wist niet één keer een assist aan een teamgenoot te geven.

Uitslagen

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 100 – 98
Detroit Pistons – Toronto Raptors 99 – 112
Washington Wizards – Chicago Bulls 109 – 110 (OT)
Philadelphia 76ers – Miami Heat 104 – 108
Minnesota Timberwolves – New Orleans Pelicans 99 – 107
Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 126 – 122
Dallas Mavericks – Boston Celtics 103 – 109
Denver Nuggets – Orlando Magic 113 – 104
Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 122 - 112

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-4
Boston Celtics 18-7
Miami Heat 20-8
Toronto Raptors 19-8
Philadelphia 76ers 20-9
Indiana Pacers 19-9
Brooklyn Nets 15-12
Orlando Magic 12-16
Charlotte Hornets 13-18
Detroit Pistons 11-17
Chicago Bulls 11-19
Washington Wizards 8-18
Cleveland Cavaliers 7-21
New York Knicks 7-21
Atlanta Hawks 6-22

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-4
Los Angeles Clippers 21-8
Denver Nuggets 18-8
Dallas Mavericks 18-9
Houston Rockets 18-9
Utah Jazz 16-11
Oklahoma City Thunder 13-14
Sacramento Kings 12-15
Portland Trail Blazers 12-16
Phoenix Suns 11-16
Minnesota Timberwolves 10-16
San Antonio Spurs 10-16
Memphis Grizzlies 10-18
New Orleans Pelicans 7-22
Golden State Warriors 5-24