Brabantse 'Godfather' opgepakt, samen met familieleden

Tijdens een strak gecoördineerde actie werden vanmorgen drie arrestaties verricht. Het gaat om Martien R., zijn zoon Anton en zijn broer Toon.  Een arrestatieteam pakte rond 10.30 uur een 48-jarige man uit Oijen op. R. werd klemgereden in zijn auto aan de Hoogheuvelstraat in Oss. Op het nabijgelegen woonwagenkamp werden rond dezelfde tijd twee mannen van 55 en 26 jaar uit Oss aangehouden, ook door een arrestatieteam.

Uit een omvangrijk en langdurig opsporingsonderzoek naar de criminele familie is naar voren gekomen dat drie kopstukken van deze familie zich op grote schaal bezighouden met drugshandel, waarbij ernstig geweld en intimidatie niet worden geschuwd. Het drietal wordt ook verdacht van het lidmaatschap van een criminele organisatie en het bezit van vuurwapens. Ze zitten in alle beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaten.

Woonwagenkamp afgesloten
Centraal staat het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat. Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten voor onderzoek en uitgebreide doorzoekingen. De onderzoeksleiding legt uit waarom: “Wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst zoeken wij op het terrein onder meer naar geld, drugs een vuurwapens.” Het onderzoek op het kamp gaat vermoedelijk enkele dagen duren. Voor de bewoners is daarom gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere plekken in Oss en omgeving wordt gezocht. Er zijn meer dan honderd agenten ingezet voor de operatie, die de naam Alfa heeft gekregen.

Na de aanhoudingen werd een woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss volledig afgesloten voor onderzoek. Op en rond het kamp, maar ook andere plekken in Oss en omgeving, werd met onder meer specialisten van Defensie en de Belastingdienst met succes gezocht naar geld, drugs een vuurwapens. Onder meer in verschillende verborgen ruimtes werden meerdere (automatische) vuurwapens gevonden. Ook werd er geld en harddrugs gevonden op meerdere plekken. De doorzoekingen gaan ook de komende dagen door op het woonwagenkamp, dat voorlopig afgesloten blijft.

Resultaten
De onderzoeksleiding wil pas op een later moment meer kwijt over de resultaten van de doorzoekingen en dat is niet zonder reden: “De doorzoekingen zijn nog bezig en een inventarisatie moet nog plaatsvinden. Het onderzoek op het kamp neemt sowieso de nodige tijd in beslag omdat wij denken dat op dit kamp de criminele activiteiten van de familie werden beraamd. Juist daarom gaan wij op deze locatie zo uitgebreid te werk.”

Mogelijk explosieven
Aan het einde van de middag werden tijdens de doorzoeking mogelijke explosieven gevonden in een verborgen ruimte: “Gelet op de risico’s die daaraan verbonden zijn, komen specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar het kamp. De doorzoeking gaat verder zodra dit mogelijk is.”

Verder onderzoek
Het onderzoek naar het criminele familienetwerk en de doorzoekingen gaan de komende tijd verder. Het kamp wordt intussen bewaakt. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.