FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 augustus 2019

Uitslag VVV - RKC

VVV-Venlo is het nieuwe seizoen in de Eredivisie met een overwinning gestart. De debuterende Robert Maaskant zag hoe zijn team voor eigen publiek met 3-1 te sterk was voor RKC Waalwijk, dat in de eerste helft hoe dan ook zeker driemaal had kunnen scoren. VVV breidt zodoende de uitstekende reeks tegen promovendi uit. De Noord-Limburgers verloren slechts één van de laatste negen Eredivisie-duels tegen nieuwkomers: vijf zeges en drie remises.

In de eerste tien minuten slaagden de ploegen van Maaskant en Fred Grim er niet in om voor gevaar te zorgen, maar in de elfde minuut was het raak. Nieuwkomer Hannes Delcroix kopte de bal uit een vrije trap via de onderkant van de lat tegen de touwen: 0-1. Anas Tahiri mikte luttele minuten later de bal van grote afstand maar net over het Venlose doel. Het antwoord van VVV mocht er echter zijn, maar dat gold niet voor de afronding. Johnatan Opuku kreeg de bal opeens in het zestienmetergebied voor zijn voeten en mikte naast.

RKC was in de eerste helft diverse keren dicht bij een tweede doelpunt. Een inzet van Darren Maatsen werd tijdig geblokt, terwijl Mario Bilate oog in oog met Thorsten Kirschbaum miste. Tot overmaat van ramp werkte ook het aluminium niet mee aan een ruimere voorsprong voor de Waalwijkers. Bilate draaide naar binnen en zag zijn inzet op de paal eindigen. De missers in de eerste 45 minuten kwamen het team van Grim na rust duur te staan.

VVV zorgde in het tweede bedrijf namelijk voor de ommekeer. Zes minuten na de onderbreking verscheen de 1-1 op het scorebord. Vlak nadat Bilate opnieuw een goede kans op de 0-2 onbenut had gelaten, tekende de tot op dat moment onzichtbare Elia Soriano met een echte spitsengoal voor de gelijkmaker. VVV rook bloed en maakte jacht op de 2-1, terwijl RKC het, voor het eerst in de wedstrijd, moeilijk had.

Een rake strafschop na een uur spelen gaf de doorslag. Etienne Vaessen gleed door op Haji Wright en haalde de aanvaller in het strafschopgebied onderuit. De VAR zag geen reden om in te grijpen en zodoende ging de bal op de stip. Opoku maakte vanaf elf meter geen fout en stuurde Vaessen de andere kant op. RKC was in de tweede helft niet meer de ploeg van de eerste helft en slaagde er niet in om een nederlaag af te wenden. Een schitterend afstandsschot van Peter van Ooijen betekende het slotakkoord: 3-1.

VVV-Venlo

3 - 1

RKC Waalwijk

 51' Soriano
 61' Opoku(pen)
 87' v.Ooijen
   11' Delcroix
 
 Gele kaart: Neudecker, (VVV-Venlo), Vaessen,Seys, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.560
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Kirschbaum
Pachonik (Dekker/ 80)
Röseler
v.Bruggen
R.Janssen
Wright
Linthorst
Opoku
Neudecker
v.Ooijen
Soriano (Sinclair/67)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Delcroix
Quasten
Rienstra
Spierings
Tahiri (Daneels/87)
Maatsen
Bilate
Sow (Seys/70)

Ongrijpbare Sancho steelt show in Duitse Super Cup

Borussia Dortmund heeft de strijd om de Duitse Super Cup weten te winnen van Bayern München. Het elftal van trainer Lucien Favre won zaterdagavond in het eigen Signal Iduna Park met 2-0 van de regerend landskampioen én bekerhouder. Jadon Sancho was met een doelpunt en een assist de grote man aan de kant van Die Borussen. De competitie in Duitsland begint over twee weken.

De zeer enerverende wedstrijd in Dortmund amper was één minuut onderweg toen Dortmund al een enorme kans kreeg. Marco Reus kon vanbinnen het strafschopgebied schieten na uitstekend voorbereidend werk van Paco Alcácer, maar Manuel Neuer redde onmiddellijk katachtig. Na een kwartier voetballen ontsnapte Neuer, nadat hij ver was uitgekomen na een lange pass van achteruit bij Dortmund. De ervan doelman van Bayern werd gepasseerd door Alcácer, maar had vervolgens het geluk dat de bal voorlangs schoot.

Na een furieus begin van Dortmund kwam Bayern beter in de wedstrijd. De ploeg van trainer Niko Kovac genoot het meeste balbezit in het tweede kwart van de wedstrijd en was na 23 minuten voetballen voor het eerst gevaarlijk. Kingsley Coman werd bediend door Leon Goretzka, maar Dortmund-keeper Marwin Hitz redde. In het restant van de eerste helft was het vooral Bayern dat aanspraak maakte op een voorsprong, maar doelpunten bleven voor de rust uit.

Drie minuten na de onderbreking werd de wedstrijd opengebroken door Alcácer. Thiago Alcántara leed slordig balverlies op het middenveld, waarna Sancho aan de wandel kon met de bal. Het Engelse toptalent had op de rand van het strafschopgebied oog voor Alcácer, die met een hard en geplaatst schot voor de 1-0 tekende. Het betekende een tik voor Bayern, maar de ploeg van Kovac pakte de draad vrij snel weer op. Rond het uur leek de gelijkmaker er te komen, maar een kopbal van Coman werd gekeerd door Hitz en in de rebound miste Thomas Müller een opgelegde kans.

De gelijkmaker van Bayern leek een kwestie van tijd, maar twintig minuten voor tijd wist Dortmund zich vrijwel uit het niets naar de 2-0 te counteren. Raphaël Guerreiro onderschepte de bal op eigen helft, waarna hij de uitblinkende Sancho lanceerde. Die stormde vanaf een meter of veertig op het doel van Neuer af en schoot door de benen van de keeper uiteindelijk raak. Kovac bracht onder meer Renato Sanches nog binnen de lijnen om iets te forceren, maar een valse start kon uiteindelijk niet meer voorkomen worden voor Bayern. Kimmich ontsnapte in de slotfase nog aan een rode kaart, nadat hij onnodig en venijnig op de voet van Sancho was gestaan.

Dortmund wint Duitse Super Cup. (PRO SHOTS/Action Images)
Dortmund wint Duitse Super Cup. (PRO SHOTS/Action Images)

Uitslag PSV - FC Twente

In navolging van Ajax heeft ook PSV punten gemorst op de eerste speeldag van de Eredivisie. De Eindhovenaren bleven op bezoek het gepromoveerde FC Twente steken op een 1-1 gelijkspel. Keito Nakamura bracht de thuisploeg al vroeg in de eerste helft op voorsprong, waarna Denzel Dumfries na rust de stand weer gelijktrok.

Mark van Bommel had twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het met 2-1 verloren duel met FC Basel, waardoor PSV geëlimineerd werd in de tweede voorronde van de Champions League. Hirving Lozano en Derrick Luckassen moesten op de reservebank plaatsnemen ten koste van Gastón Pereiro en Trent Sainsbury. Voor de Uruguayaanse aanvallende middenvelder betekende het zijn eerste wedstrijd van het seizoen, nadat hij eerder deze zomer nadrukkelijk in verband werd gebracht met een transfer naar Spartak Moskou.

De eerste mogelijkheid in De Grolsch Veste was voor PSV. Denzel Dumfries testte Twente-doelman Joël Drommel, die ternauwernood kon voorkomen dat Donyell Malen de rebound kon benutten. Na acht minuten was het raak aan de andere kant. Keito Nakamura, eerder deze zomer overgenomen van Gamba Osaka, kreeg alle ruimte om op de rand van het strafschopgebied uit te halen en verschalkte PSV-doelman Jeroen Zoet met een schot in de lange hoek. In het vervolg van de eerste helft kregen de Eindhovenaren Twente maar moeilijk onder druk, al kregen Malen en Dumfries nog kansjes voor rust.

PSV kwam sterker uit de kleedkamer en creeërde een overwicht, al resulteerde dat niet direct in grote kansen. Na een klein uur spelen nam Steven Bergwijn het doel van Twente onder vuur, maar de poging leverde geen grote problemen op voor Drommel. Van Bommel wisselde vervolgens aanvallend door Cody Gakpo en Mohammed Ihattaren in het veld te brengen en eerstgenoemde was al na drie minuten van grote waarde door de assist voor de gelijkmaker te leveren. Na een korte corner legde Gakpo de al op het hoofd van Denzel Dumfries, die Drommel van dichtbij kansloos liet.

In de slotfase zette PSV aan, maar tot grote kansen leidde dat niet. Een vrije trap van Gakpo ging vijf minuten voor tijd in de muur. Dichterbij kwam PSV in de laatste minuten niet meer, waardoor Twente de remise over de streep wist te trekken. Voor PSV staat nu komende donderdag de heenwedstrijd van de derde voorronde van de Europa League op het programma. in Noorwegen tegen Haugesund.

FC Twente

1 - 1

PSV

 8' Nakamura    65' Dumfries
 
 Gele kaart: Pleguezuelo, (FC Twente), Dumfries, (PSV)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.200
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Verhaegh
Bijen
Schenk
Matos
Selahi (Aboerjania/66)
Roemeratoe (Pleguezuelo/83)
Espinosa
Cantalapiedra
Vuckic
Nakamura (Zekhnini/71)
  Zoet
Dumfries
Sainsbury
Viergever
Sadílek
Rosario
Pereiro (Ihattaren/62)
Gutiérrez (Boscagli/85)
Bergwijn
Malen
Bruma (Gakpo/61)


PSV-speler Pablo Rosario in duel met FC Twente-speler Javier Espinoza (Pro Shots / Erik Pasman )

Darter Ratajski wint vijfde PDC-titel na zege op Van den Berg in finale

Krzysztof Ratajski heeft alweer zijn vijfde toernooi bij de PDC gewonnen. De Pool was in het Duitse Hildesheim de beste en versloeg in de finale Dimitri Van den Bergh. Voor de Belg was het zijn tweede finale van het jaar. 

Ratajski kwam een 4-2 achterstand te boven in de finale en maakte het vervolgens in de beslissende leg af met een dertiendarter voor de winst. Hij won met 8-7. Een ronde eerder hield The Polish Eagle de Nederlander Danny Noppert uit de eindstrijd.

Noppert was met een halvefinaleplek de beste Nederlander van de dag. Ron Meulenkamp kwam tot de laatste acht, waarin hij strandde tegen Van den Bergh. Jermaine Wattimena werd bij de laatste zestien uitgeschakeld door Meulenkamp. Zondag is Players Championship 22. 

Uitslagen Players Championship 21 - Laatste 32
Ian White 6 | 1 Harry Ward
Darius Labanauskas 6 | 2 Diogo Portela
Jonny Clayton 6 | 2 Berry van Peer
Mensur Suljovic 6 | 2 Vincent van der Voort
Dimitri Van den Bergh 6 | 4 Justin Pipe
Simon Whitlock 6 | 0 Matthew Edgar
Ron Meulenkamp 6 | 1 Kevin Burness
Jermaine Wattimena 6 | 5 Mervyn King
Dave Chisnall 6 | 3 William O'Connor
Danny Noppert 6 | 5 Jeffrey De Zwaan
Mark McGeeney 6 | 3 Adam Hunt
Michael Smith 6 | 5 Darren Webster
Luke Humphries 6 | 3 Gavin Carlin
Mickey Mansell 6 | 4 Keegan Brown
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Gabriel Clemens
Conan Whitehead 6 | 3 Ted Evetts

Achtste finales
Ian White 6 | 3 Darius Labanauskas
Mensur Suljovic 6 | 3 Jonny Clayton
Dimitri Van den Bergh 6 | 1 Simon Whitlock
Ron Meulenkamp 6 | 2 Jermaine Wattimena
Danny Noppert 6 | 3 Dave Chisnall
Michael Smith 6 | 4 Mark McGeeney
Mickey Mansell 6 | 3 Luke Humphries
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Conan Whitehead

Kwartfinales
Ian White 6 | 4 Mensur Suljovic
Dimitri Van den Bergh 6 | 5 Ron Meulenkamp
Danny Noppert 6 | 3 Michael Smith
Krzysztof Ratajski 6 | 5 Mickey Mansell

Halve finales
Dimitri Van den Bergh 7 | 6 Ian White
Krzysztof Ratajski 7 | 1 Danny Noppert

Finale
Krzysztof Ratajski 8 | 7 Dimitri Van den Bergh

Lundgaard dominant in F3-race Hungaroring

Christian Lundgaard heeft met overmacht de Formule 3-hoofdrace op de Hungaroring gewonnen. De net 18-jarige Deen startte op poleposition en kwam eigenlijk geen moment in de problemen.

Polesitter Christian Lundgaard behield de leiding bij de start, ART-teamgenoot Max Fewtrell kwam van de derde naar de tweede plek door de matig vertrokken Est Jüri Vips in te halen. Vips moest ook Niko Kari langszij laten gaan, waardoor de Fin van de vijfde naar de derde plek kwam.

Na de wat chaotische eerste bochten bedaarde het allemaal behoorlijk en halverwege de race was alles niet veel anders: Lundgaard reed vrij ruim voor Fewtrell, die dan weer een prima gat had richting Kari, Vips, Jake Hughes en Robert Schwartzman.

In de slotfase kreeg Kari het behoorlijk zwaar: Vips nam zijn derde plek in beslag, Hughes ging er ook voorbij. De Fin liet weer eens zien het hoofd moeilijk koel te kunnen houden en twee ronden later lag hij al buiten de top-10. Voorin opende Hughes de aanval op Vips, met succes: de Brit nam plek drie over.

Lundgaard trok zich ondertussen niks van dat alles aan en reed onbedreigd naar de winst, voor de eveneens onbedreigde Fewtrell. Hughes completeerde het podium, voor Vips, Schwartzman, Felipe Drugovich, Leonardo Pulcini en Marcus Armstrong, die zondag (10.00 uur) van pole mag starten.

Bent Viscaal (20e) en Richard Verschoor (24e) kwamen er niet aan te pas.

Wielrenster Wiebes wint in Londen na diskwalificatie Wild

Lorena Wiebes heeft de Prudential Ride London gewonnen. De Nederlandse kampioene kwam als tweede over de streep, maar mocht toch juichen na de diskwalificatie van Kirsten Wild, die een grote valpartij veroorzaakte. Elisa Balsamo werd tweede, Coryn Rivera derde.

De Prudential RideLondon Classique is gemaakt voor de sprinters van het vrouwenpeloton. Sinds de eerste editie in 2016 zijn alle edities geëindigd in een massasprint. Ook deze editie zou in een massasprint eindigen.

In de 68 kilometer lange wedstrijd gebeurde er vrij weinig en in de laatste ronde van acht kilometer kwamen de ploegen met hun sprinters naar voren en zou er gesprint worden voor de overwinning. Wild werd goed afgezet door haar ploeg WNT Rotor, waarna Wiebes de sprint van ver aanging. Op het moment dat Wiebes de sprint aanging was er een grote valpartij achter de Nederlands kampioene, maar daar kreeg ze niks van mee.

Wiebes leek op weg naar de overwinning in Londen, maar werd net voor de streep gepasseerd door Wild, die deze wedstrijd al twee keer eerder won. Wild leek voor de derde maal in vier edities de winst te pakken, maar in de jurywagen werd beslist om Wild te diskwalificeren.

Volgens de wedstrijdjury had Wild aandeel in de grote valpartij doordat de 36-jarige wielrenster van haar lijn afweek en daardoor de valpartij veroorzaakte. Daardoor werd Wiebes alsnog de winnares van de Prudential RideLondon Classique.

Uitslag Vitesse - Ajax

Ajax is er niet in geslaagd om de eerste Eredivisie-wedstrijd van het seizoen winnend af te sluiten. De Amsterdammers bleven op bezoek bij Vitesse steken op een 2-2 gelijkspel, na tweemaal op achterstand te hebben gestaan. Ex-Ajacied Riechedly Bazoer vertolkte een hoofdrol in het treffen, door een doelpunt voor zijn rekening te nemen en vlak voor het einde weggestuurd te worden met een rode kaart.

Erik ten Hag had ten opzichte van het 2-0 gewonnen duel om de Johan Cruijff Schaal met PSV twee wijzigingen doorgevoerd: Nicolás Tagliafico keerde terug in de basiself ten koste van Sergiño Dest, terwijl Hakim Ziyech de plaats van Quincy Promes overnam. Lasse Schöne, de laatste dagen hevig gelinkt aan een transfer naar Genoa, zat nog ‘gewoon’ bij de wedstrijdselectie en begon in Arnhem op de reservebank. De eerste mogelijkheid in GelreDome was voor Donny van de Beek, die nadrukkelijk in beeld zou zijn bij Real Madrid. Vitesse-doelman Remko Pasveer keerde de inzet van de middenvelder met zijn voeten.

Na dertien minuten spelen viel de openingstreffer enigszins verrassend aan de andere zijde. Vyacheslav Karavaev behield het overzicht en bediende Matús Bero, die de bal via het been van Perr Schuurs achter André Onana wist te werken. Na de 1-0 voerde Ajax langzaam maar zeker de druk op in de zoektocht naar de gelijkmaker. Pasveer keerde een inzet van Van de Beek, terwijl Daley Blind de lat raakte. Met exact dertig minuten op de klok slaagde Ajax er vervolgens wel in om de stand gelijk te trekken.

Ziyech kwam vrij in het strafschopgebied en trok de bal terug naar Van de Beek, die ter hoogte van de strafschopstip klaar stond om de gelijkmaker achter Pasveer te schieten. De middenvelder had Ajax voor rust nog op voorsprong kunnen zetten. Na defensief geklungel kwam Ziyech opnieuw vrij aan de linkerkant van het strafschopgebied. Zijn voorzet vond het hoofd van Van de Beek, maar zijn kopbal ging over. Na rust was de eerste mogelijkheid voor Vitesse, toen Bryan Linssen vrij opdook op de rand van het strafschopgebied van Ajax. De aanvaller kreeg de bal echter niet in de controle, waardoor Tagliafico het gevaar kon verijdelen.

Kort daarna was het wel voor de tweede keer raak voor Vitesse. Bazoer kreeg de ruimte om weg te draaien en het strafschopgebied in te dribbelen, waar hij doeltreffend wist uit te halen: 2-1. Direct na de tweede Vitesse-treffer kreeg Ajax een levensgrote kans om de score recht te trekken. Ziyech stuitte van dichtbij op de voeten van Pasveer, waarna de bal voor de voeten van Razvan Marin viel. De Roemeense middenvelder schoot voor open doel hoog over. Ajax moest tot een kwartier voor tijd geduld hebben voordat een achterstand voor de tweede keer weggepoetst kon worden.

Van de Beek bediende Tadic, die op de rand van buitenspel de bal ontving, kon controleren en kiezelhard raak schoot. Kasper Dolberg liet vervolgens tien minuten voor tijd een grote kans op de 2-3 liggen. Met het inbrengen van Promes en David Neres hoopte Ten Hag zijn ploeg in de slotfase te voorzien van aanvallende impulsen. In de laatste minuten kwam Ajax nog tegen tien man te staan, doordat Bazoer zijn tweede gele kaart ontving van scheidsrechter Bas Nijhuis na een wilde sliding. Vitesse hield echter stand en sleepte een 2-2 stand over de streep.

Vitesse

2 - 2

AFC Ajax

 13' Bero
 55' Bazoer
   30' v.d. Beek
 75' Tadic
 
 Gele kaart: Bero, (Vitesse), Veltman, Tagliafico, Blind, (AFC Ajax)
 Rode kaart: Bazoer (85/2xg) (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.100
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Karavajev
Doekhi
Obispo
Clark
Tannane (Gong/66)
Bazoer
Serero (Musonda/80)
Bero
Matavz (Grot/61)
Linssen
  Onana
Veltman
Schuurs
Martínez
Tagliafico
Marin (Mazraoui/69)
v.d. Beek
Blind
Ziyech (Promes/69)
Dolberg (Neres/82)
Tadic

Uitslag FC Emmen - FC Groningen

FC Groningen heeft zaterdagavond in de slotfase FC Emmen alsnog op de knieën gekregen. De ploegen ontliepen elkaar weinig bij hun eerste Eredivisie-wedstrijd van het nieuwe seizoen. Het werd 0-1. In de 87e minuut was er de bevrijdende en beslissende goal. Groningen hoopt de zege volgende week bij de thuiswedstrijd tegen FC Twente een vervolg te geven. Voor FC Emmen wacht een bezoek aan Ajax.

FC Emmen

0 - 1

FC Groningen

     87' Hrustic
 
 Gele kaart: Bakker, Chacón (FC Emmen), Itakura, Absalem, (FC Groningen)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: ?
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Veendorp (Sopic/88)
Bakker
Burnet
Laursen
Ugrinic
Chacón
Arias
Kolar (Bos/83)
De Leeuw
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
Absalem
Hrustic (Schreck/89)
Matusiwa
Doan
Lundqvist
Gudmundsson (Benschop/46)
Sierhuis (El Hankouri/ 74)

Auto te water; twee doden

Twee inzittenden van een auto die vanmorgen te water raakte aan de Herenweg in Leimuiden zijn aan hun verwondingen overleden. Een derde inzittende raakte niet gewond.

Rond 06:16 uur raakte de auto door nog onbekende reden te water. Een van de drie inzittenden, een 32-jarige man uit Polen, kon op eigen kracht het water uit komen. Agenten die ter plaatse kwamen doken het water in om de overige twee inzittenden uit de auto te halen. Zij kregen daarbij hulp van duikers van de brandweer. Deze twee inzittenden, een 34-jarige vrouw en een man waarvan de leeftijd nog niet bekend is - beiden uit Polen - zijn gereanimeerd en met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Helaas zijn zij in het ziekenhuis aan hun verwondingen overleden.

De 32-jarige man die niet gewond raakte is door de politie aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De toedracht van het ongeval wordt onderzocht.

15-jarige gearresteerd na dreiging met vuurwapen

De politie hield zaterdag 3 augustus 2019 rond 13u00 een minderjarige jongen (15) uit Vlissingen aan, omdat hij verdacht wordt van bedreiging van twee jongeren. De politie zoekt nog een tweede verdachte.

De politie is een onderzoek gestart, want er is nog veel onduidelijk. Er wordt aangifte opgenomen van twee jongeren (een jongen en meisje van 17) die met een mes of vuurwapen mogelijk op de Lange Zelke in Vlissingen bedreigd zouden zijn. Met de hulp van omstanders kon de politie kort daarna de 15-jarige verdachte op de Wagenaarstraat aanhouden.

De tweede verdachte is gevlucht, maar de politie weet wie hij is. Hij zal nog worden aangehouden. Er zijn geen wapens aangetroffen. Het onderzoek is in volle gang.

Volleybalsters verslaan Kenia op OKT

De Nederlandse volleybalsters hebben ook hun tweede wedstrijd op het Olympisch kwalificatietoernooi gewonnen. Kenia werd in drie sets verslagen 25-17, 25-10, 25-10.

De winst van Nederland tegen de nummer twintig van het wereldkampioenschap van vorig jaar was geen verrassing. Later op de avond speelt concurrent Italië tegen België. De Italianen zijn vervolgens zondag de tegenstander van Oranje in het beslissende duel voor het Olympisch ticket voor de spelen van 2020 in Tokio.

Ackermann sprint naar zege in openingsetappe Ronde van Polen

Pascal Ackermann heeft de openingsetappe in de Ronde van Polen gewonnen. De Duitser van BORA hansgrohe klopte in de massasprint de Colombiaan Fernando Gaviria en de Nederlander Fabio Jakobsen. Ackermann is door de ritwinst ook de eerste leider in de Poolse rittenkoers.

De eerste etappe in de Ronde van Polen begon in Kraków en zou ook eindigde in Kraków en onderweg moesten de renners 132 kilometer afleggen. Lange tijd reden drie renners voorop en zouden een maximale voorsprong van drie minuten bij elkaar fietsen, maar nooit kwam de kopgroep in aanmerking voor de dagzege.

Op vijftien kilometer van de finish werd de kopgroep dan ook teruggepakt en kon het peloton zich op maken voor een massasprint. In de laatste kilometer kwam Jumbo-Visma vroeg op kop voor hun sprinter Danny van Poppel, waarna hij als eerste de sprint aantrok. De 26-jarige Nederlander werd al snel voorbij gesprint door Pascal Ackermann, die alweer zijn zevende zege van het seizoen pakte. Door de winst is hij ook de eerste leider in de Poolse rittenkoers.

Supertalent Evenepoel wint met San Sebastián eerste klassieker, Mollema vijfde

Remco Evenepoel heeft voor een verrassing gezorgd. Het Belgische 19-jarige toptalent heeft de Baskische klassieker Clásica San Sebastián gewonnen. Evenepoel kwam na 227 kilometer solo over de meet in San Sebastián en volgt daarmee zijn ploeggenoot Julian Alaphilippe op als winnaar.

Clásica San Sebastián staat altijd zes dagen na het einde van de Tour de France op het programma. Het peloton is dan ook een mix van Tour de France renners en renners die zich via andere wedstrijden op het tweede deel van het seizoen voorbereiden. Vroeg in de wedstrijd stapte Julian Alaphilippe, smaakmaker in de Tour de France én titelverdediger in San Sebastián, al af. De Fransman hield het negentig kilometer vol. Ook Egan Bernal, Laurens de Plus, Mikel Landa kwamen niet voor in het wedstrijdbeeld.

Vroeg in de wedstrijd reed er een kopgroep van negen lange tijd vooruit met daarbij de Nederlander Koen Bouwman. De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van vier minuten, maar nadat Movistar zich op kop had gezet werd duidelijk dat de vroege vluchters het niet zouden halen. Op vijftig kilometer van de streep werd Fernando Barcelo als laatste van de vroege vluchters teruggehaald.

Ook nadat de kopgroep weer werd ingerekend bleef Movistar het tempo bepalen voor hun kopman Alejandro Valverde. Er gebeurde weinig in de koers tot Toms Skujins op twintig kilometer van de streep in de aanval ging. De Let kreeg toptalent Remco Evenepoel met zich mee en samen reden ze een voorsprong van 45 seconden bij elkaar, waar nog steeds Movistar de achtervolging leidde.

Op de steile slotklim op tien kilometer van de streep moest Skujins passen bij Evenepoel, die nog steeds veertig seconden voorsprong had. Op de beklimming probeerde verschillende renners het gat te dichten naar het Belgische supertalent, maar de voorsprong ging nooit onder de dertig seconden. In de afdaling en het vlakke stuk liep Evenepoel alleen nog meer uit en pakte zijn eerste grote overwinning in zijn nog jonge carrière.

Om het feest compleet te maken voor de Belgen won Greg van Avermaet de sprint voor de tweede plaats, voor de Zwitser Marc Hirschi. Bauke Mollema werd in zijn favoriete klassieker nog vijfde en heeft in acht deelnames ook acht keer top tien gereden. In 2013 werd hij toen negende.

 

Evenepoel wint de 'Klasikoa'. (PRO SHOTS/Pita USA)
Evenepoel wint de 'Klasikoa'. (PRO SHOTS/Pita USA)

Roda JC pikt nieuwe spits op bij Chelsea

Roda JC Kerkrade heeft met Chelsea overeenstemming bereikt over de verhuur van Iké Ugbo. De Engelse spits, twintig jaar, tekent in Kerkrade een contract voor één seizoen en is zaterdag tijdens de spelerspresentatie op de jaarlijkse fandag gepresenteerd aan de aanwezige supporters.

Ugbo doorliep de gehele jeugdopleiding van Chelsea. Hij werd reeds uitgeleend aan Barnsley, MK Dons en Scunthorpe United. "In Kerkrade hoopt de kersverse spits vooral op veel doelpunten en assists. Ugbo zal zijn wedstrijden gaan afwerken met rugnummer negen", zo laat de club uit Kerkrade weten.

Roda JC is deze zomer een van de meest actieve Keuken Kampioen Divisie-clubs op de zomerse transfermarkt. Ugbo is alweer het elfde nieuwe gezicht in de selectie van de Limburgers, die afgelopen seizoen op een teleurstellende dertiende plaats op het op een na hoogste niveau eindigden en deze voetbaljaargang onder leiding van Jean-Paul de Jong staan.

Jordy Croux, Robert Klaasen en Roland Alberg zijn de bekendste namen onder de nieuwkomers. Roda nam verder afscheid van onder meer Mitchel Paulissen, Mario Engels, Mohamed El Makrini, Henk Dijkhuizen en Gyliano van Velzen.

F1: Verstappen pakt eerste poleposition

Max Verstappen heeft als eerste Nederlander ooit een poleposition gepakt in de Formule 1. De Nederlander reed in Hongarije naar een tijd van 1.14,572 waarmee de Red Bull-coureur achttien duizendste sneller was dan Valtteri Bottas. Diens Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton kwam tot de derde tijd.

Vooraf beloofde de kwalificatie spannend te worden en in Q1 slaagde George Russell er bijna in om voor een verrassing te zorgen. De Williams-coureur kwam in zijn ultieme poging 53 duizendste tekort om door te gaan naar Q2. Daarin slaagde ook Daniel Ricciardo niet, net als Sergio Perez, Lance Stroll en Robert Kubica. Charles Leclerc bezorgde de monteurs van Ferrari extra werk door bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish achteruit de muur in te gaan en de achtervleugel te beschadigen.

In het tweede deel gingen de toprijders op de mediumbanden naar buiten om hun snelste tijden neer te zetten. Ook nu was het verschil vooraan klein. Pierre Gasly stond op zijn mediums net aan de goede kant van de streep. Antonio Giovinazzi, Nico Hülkenberg, Alexander Albon, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen waren na deze sessie klaar.

De strijd in Q3 beloofde spannend te worden en dat bleek ook wel. De Mercedessen zetten direct een snelle tijd neer, maar Verstappen dook er met een 1.14,958 ruim onderdoor. Met nog een paar minuten te gaan ging iedereen weer naar buiten. Leclerc kwam net tekort op de tijd van Verstappen, terwijl de Nederlander met zijn 1.14,572 ruim onder zijn tijd dook. Direct hierachter kwam Bottas ondanks twee snellere sectoren achttien duizendsten tekort, terwijl Hamilton en Vettel meer toegaven.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:15.817 1:15.573 1:14.572 15
2 V. Bottas Mercedes 1:16.078 1:15.669 1:14.590 18
3 L. Hamilton Mercedes 1:16.068 1:15.548 1:14.769 21
4 C. Leclerc Ferrari 1:16.337 1:15.792 1:15.043 17
5 S. Vettel Ferrari 1:16.452 1:15.885 1:15.071 18
6 P. Gasly Red Bull 1:16.716 1:16.393 1:15.450 19
7 L. Norris McLaren 1:16.697 1:16.060 1:15.800 18
8 C. Sainz Jr. McLaren 1:16.493 1:16.308 1:15.852 20
9 R. Grosjean Haas 1:16.978 1:16.319 1:15.013 21
10 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:16.506 1:16.518 1:15.041 20
11 N. Hulkenberg Renault 1:16.790 1:16.565   12
12 A. Albon Toro Rosso 1:16.912 1:16.687   14
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:16.750 1:16.692   14
14 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:16.894 1:16.804   14
15 K. Magnussen Haas 1:16.122 1:17.081   13
16 G. Russell Williams 1:17.031     9
17 S. Pérez Racing Point 1:17.109     6
18 D. Ricciardo Renault 1:17.257     6
19 L. Stroll Racing Point 1:17.542     9
20 R. Kubica Williams 1:18.324     9


Max Verstappen is blij met zijn eerste pole-position (Pro Shots / Action Images)

Geen EK beachvolleybal voor Keizer en Meppelink door blessure

Sanne Keizer en Madelein Meppelink nemen niet deel aan het EK beachvolleybal dat maandag van start gaat in Moskou. Reden voor de afzegging is een blessure bij Meppelink. Het duo is de regerend Europees kampioen.

Naast Keizer en Meppelink ontbreken ook Laura Bloem en Jolien Sinnema vanwege een blessure, waardoor Joy Stubbe en Marleen van Iersel het enige Nederlandse vrouwenteam is dat deelneemt aan het EK.

Aan het toernooi voor de mannen nemen namens Nederland twee teams deel: Alexander Brouwer/Robert Meeuwsen en Christiaan Varenhorst/Steven van de Velde.

Jeugddetentie voor gewapende overval op coffeeshophouder in Amstelveen

Een 19-jarige man krijgt twee jaar jeugddetentie voor zijn aandeel in een gewapende overval op de woning van een coffeeshophouder in Amstelveen. Bij de overal begin dit jaar werd de dagopbrengst van 14.000 euro buitgemaakt.

De coffeeshophouder kwam in de nacht van 21 op 22 januari rond 01:00 uur thuis. Hij had de dagopbrengst van zijn coffeeshop van ruim 14.000 euro meegenomen. Nadat zijn dochter rond 01:40 uur thuiskwam en haar auto op de oprit had geparkeerd, zag zij dat een man vanuit een steeg naast de garagedeur op haar kwam aflopen. Hij had een bivakmuts op en een vuurwapen in zijn handen.

De dochter van de coffeeshophouder zag vervolgens nog twee andere mannen aankomen. Eén van hen had, net zoals de eerste man, een bivakmuts op. De twee overvallers dreigden de vrouw neer te steken als zij de voordeur van de woning niet zou openmaken. Toen het haar niet lukte, griste een overvaller het wapen uit de handen van de andere overvaller en sloeg met het wapen het zijraam van de woonkamer in.

Geld op trap
Beide overvallers klommen vervolgens bij de woning naar binnen. De derde overvaller bleef buiten bij de vrouw. De overvallers eisten in de woning het geld van de coffeeshophouder. Dat geld bleek op de trap te liggen, zo vertelde de coffeeshophouder tegen de overvaller.

Na de overval dachten de slachtoffers dat de drie daders op vlucht waren geslagen. De volgende ochtend werd de dochter van de coffeeshophouder echter wakker van een geluid in huis. Zij zag op de trap van de zolder één van de overvallers naar beneden lopen met een bivakmuts op.

Verstopt onder bed
Nadat de vrouw naar 112 had gebeld, de overvaller de woning had verlaten en over een schutting probeerde te klimmen, is hij in een steeg door de politie aangehouden. De man heeft bekend dat hij zich de hele nacht had verstopt onder een bed op zolder, omdat de politie al ter plaatse was gekomen toen hij de woning wilde verlaten.

Nog een verdachte
Naast de 19-jarige man is er ook nog een 22-jarige verdachte aangehouden. Hij is door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de overval. Wel is zijn DNA aangetroffen op een bivakmuts vlak bij het overvallen huis, maar dat bewijst volgens de rechter niet dat hij heeft meegedaan aan de overval. Zijn DNA kan ook op een ander moment op die bivakmuts zijn gekomen, zo redeneert de rechtbank. Ook zat er nog DNA van een ander op de bivakmuts. De man krijgt wel een boete van 200 euro voor drugsbezit.

Adolescentenstrafrecht
De rechtbank past bij de 19-jarige veroordeelde het adolescentenstrafrecht toe omdat de rapportages van deskundigen genoeg aanknopingspunten bieden om hem pedagogisch te beïnvloeden. Het idee hierachter is dat zolang de hersenen nog in ontwikkeling zijn, het gedrag van een verdachte nog maximaal bijgestuurd kan worden. Zo wordt de kans op herhaling zo klein mogelijk.

Volgens de rechtbank staat de man op een kruispunt in zijn leven waarbij intensieve begeleiding belangrijk is. Hij moet ook ruim 34.000 euro schadevergoeding betalen.

Pedoclub 'Kinderbevrijdingsfront' ziet af van flyeractie

De pedoclub 'Kinderbevrijdingsfront' komt toch niet flyeren tijdens de Canal Parade. De persoon die dat zou doen namens de club heeft dit besloten na overleg met de politie en burgemeester Halsema.

Volgens het 'Kinderbevrijdingsfront' zou de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet naar Amsterdam komen om op jacht te gaan naar de persoon die flyert. Dat schrijft Hart van Nederland en bevestigt de politie.

Uit angst voor de extreemrechtse groep heeft de man de flyeractie afgeblazen. De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de rechten van pedofielen. Volgens het 'Kinderbevrijdingsfront' zou de Pride ook open moeten staan voor mensen die op kinderen vallen. In november al werd de Pride benaderd door de groep, maar die zag niks in het plan.

Later punt maken
De flyeractie tijdens de Canal Parade zou een 'grotere actie' moeten worden 'maar er is teveel onrust. Het is belangrijk om de rust te laten wederkeren', vertelt de man.

De club hoopt later alsnog zijn punt te kunnen maken. 'Mensen met pedofiele gevoelens moeten gewoon kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Als je pedofiel bent, ben je crimineel. We willen een inclusieve Pride en samenleving. Je mag niet bestaan, kennelijk, dus nu ga ik de strijd aan. We moeten veranderen als maatschappij.'

Kennedy wint eerste Clásica San Sebastian voor vrouwen voor twee Nederlanders

De eerste editie van de Clásica San Sebastian voor vrouwen is gewonnen door Lucy Kennedy. De 31-jarige Australische renster van Mitchelton-Scott kwam na 127 kilometer solo over de streep. Janneke Ensing kwam als tweede over de streep op 23 seconden van de Australische. Derde werd Pauliena Rooijakkers.

Op het 127 kilometer lange parcours lagen vier stevige beklimmingen, waaronder de de Jaizkibel. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer had een kopgroep van zestien rensters een ruime voorsprong op het peloton en daar zou ook de winnares van de eerste Donostia San Sebastian Klasikoa uitkomen. Op de voorlaatste beklimming, op een goede veertig kilometer van de meet liet Lucy Kennedy zien dat zij de beste was bergop en reed iedereen uit het wiel op de Mendizorrotz.

In de afdaling van de Mendizorrotz kreeg Kennedy echter te maken met een lekke band en omdat er niet meteen een volgwagen achter haar zat verloor ze veel tijd. Janneke Ensing, die als tweede de top had bereikt reed de Australische voorbij en nadat Kennedy werd geholpen was de voorsprong van Ensing opgelopen naar ruim één voorsprong. In de achtergrond kwam een groepje achtervolgsters samen met daarbij de Australische Kennedy.

Op de laatste beklimming van de dag de Murgil Tontorra (1,8 km aan 11,3%), met uitschieters tot 22% begon Ensing met veertig seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Ensing leek lang stand te houden op de steile beklimming, maar vanuit de achtergrond kwam een sterke Kennedy snel en sterk opzetten. De Australische kwam dan ook als eerste boven en in de afdaling kon Ensing niet meer dichter komen, waardoor Kennedy een terechte winnares was van de eerste Donostia San Sebastian Klasikoa.

Annemiek van Vleuten kwam hier ook aan de start. De Nederlandse zat echter gevangen in het ploegenspel van Mitchelton-Scott en kwam binnen op een kleine vijf minuten van haar ploeggenote Kennedy. Ze was wel de eerste van het peloton.

Hamilton blijft Verstappen nipt voor

Lewis Hamilton is Max Verstappen in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Hongarije nipt voorgebleven. De Formule 1-coureur van Mercedes kwam op het circuit van Budapest tot een tijd van 1.16,084 waarmee hij dertien duizendste sneller was dan de Nederlander.

De training begon tien minuten later omdat er nog opruimwerkzaamheden na de Formule 2-race bezig waren. De motor achterin de bolide van Ralph Boschung was geploft waarna er een behoorlijk oliespoor op de baan lag. De marshalls hadden veel cementpoeder nodig om het spoor berijdbaar te maken. Het zorgde er wel voor dat in het begin van de training het poeder nog behoorlijk door de lucht vloog.

Het was mogelijk een van de redenen dat Verstappen lang binnen bleef staan, maar nadat de Nederlander het asfalt op was gekomen meldde hij zich direct bovenaan. De tijden werden langzaam maar zeker beter en een laatste poging van Verstappen leverde een nieuw baanrecord op, al werd dat nog nipt aangescherpt door Hamilton. Charles Leclerc kwam met zijn Ferrari nipt tekort, waardoor de strijd om de poleposition spannend lijkt te worden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:16.084 21
2 M. Verstappen Red Bull 1:16.097 16
3 S. Vettel Ferrari 1:16.166 18
4 V. Bottas Mercedes 1:16.355 19
5 C. Leclerc Ferrari 1:16.392 18
6 P. Gasly Red Bull 1:16.684 19
7 L. Norris McLaren 1:16.774 20
8 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:17.216 22
9 C. Sainz Jr. McLaren 1:17.217 23
10 K. Magnussen Haas 1:17.230 17
11 R. Grosjean Haas 1:17.293 21
12 D. Kvyat Toro Rosso 1:17.432 21
13 N. Hulkenberg Renault 1:17.667 19
14 S. Pérez Racing Point 1:17.670 17
15 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:17.929 22
16 D. Ricciardo Renault 1:17.962 19
17 A. Albon Toro Rosso 1:18.024 19
18 G. Russell Williams 1:18.072 23
19 L. Stroll Racing Point 1:18.534 20
20 R. Kubica Williams 1:18.709 26

Kökcü zet wekker om 06.15 uur: "Ja, de trainer eist veel van ons"

Orkun Kökcü staat voor zijn eerste volledige seizoen als speler van de A-kern van Feyenoord. De middenvelder kwam de afgelopen jaargang onder Giovanni van Bronckhorst tot elf wedstrijden in de Eredivisie, waarvan vijf als basisspeler. Hij heeft zich in de voorbereiding kunnen laten zien aan de nieuwe trainer Jaap Stam en gaat het nieuwe seizoen in als basisspeler.

Stam verlangt veel van zijn spelers, zo merkte Kökcü al gauw. De achttienjarige smaakmaker van Feyenoord woont in Haarlem en zette zijn wekker deze zomer om 06.15 uur. Een uur later zat hij op de snelweg richting Rotterdam. Stam wilde om acht uur 's ochtends al een 'loopje' doen en eiste dat zijn spelers uren gingen maken op de velden van trainingsaccommodatie 1908, zo schrijft De Telegraaf. Kökcü had het er graag voor over.

"Bijna elke ochtend heel vroeg uit de veren. Om kwart voor acht melden en na het lopen met z'n allen ontbijten op de club. Daarna de tweede training. Ja, we moeten aan de bak en de trainer eist veel van ons. Maar dat mag", vertelt de jeugdexponent in de krant. "Ik wil beter worden. En van deze trainer wil ik veel leren." Stam verlangt 'elk moment van de training' kwaliteit van zijn spelers, aldus Kökcü. "Het is een stuk pittiger."

Voor Kökcü heeft Stam een simpel devies, dat de jongeling al uit zijn hoofd kent. "Zakelijk zijn op eigen helft." Feyenoord begint het nieuwe seizoen zondag met een thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Naar verwachting maakt Kökcü deel uit van een volledig zelfopgeleid middenveld met Leroy Fer en Wouter Burger, zo schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag.

Groot alarm in Limburg, giftige wolk ontsnapt uit salpeterzuurfabriek

Paniek in Geleen: op industrieterrein Chemelot is bij een salpeterzuurfabriek een giftige wolk vrijgekomen. Volgens de brandweer gaat het om stikstofoxiden (NOx) en salpeterzuur, afkomstig van OCI Nitrogen.

De lokale autoriteiten lieten weten dat de wolk richting Beek en Geleen waaide, waar een groot winkelcentrum is afgesloten, de weekmarkt is afgebroken en mensen werden geadviseerd binnen te blijven. Bij dit alles werden zowel de sirenes als NL-Alert ingezet.

Donderdag meldde Chemelot nog dat een salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf genomen werd, waarbij een bruine rookpluim ontstond. Die kwam er vrijdag weer, door het opstarten van de fabriek, maar wat de wolk van zaterdag veroorzaakt heeft is nog onduidelijk.

Bij Chemelot is het wel eens eerder een tikkeltje uit de hand gelopen: in november 2015 woedde er in een loods van een transportbedrijf - waar kunststoffen en chemicaliën opgeslagen werden - een enorme brand.

Een jaar later overleed een werknemer bij een brand in een naftakraker, terwijl zeven DSM-medewerkers in 2015 bloot werden gesteld aan het weinig gezonde blauwzuurgas. Een lek in een leiding en een scheur in een ketel zorgden in die periode ook nog eens voor twee branden.

De brandweer kondigde alarmfase GRIP 2 en niet veel later GRIP 3 af, maar inmiddels lijkt het gevaar geweken: de veiligheidsregio liet weten dat ramen en deuren weer open kunnen en dat er geen giftige stoffen zijn gemeten buiten het terrein van Chemelot.

'Schöne staat voor een transfer naar Genoa'

Lasse Schöne staat voor een transfer richting Genoa, zo weet onder meer La Gazzetta dello Sport vrijdagavond te melden. Naar verluidt zijn de onderhandelingen tussen de Italiaanse club en Ajax in een vergevorderd stadium aanbeland en hoopt Genoa dit weekeinde tot een definitief akkoord te komen. Schöne is aan zijn laatste seizoen als contractspeler van Ajax begonnen.

De Italiaanse sportkrant noemt geen specifieke transfersom, maar het is niet waarschijnlijk dat Ajax ettelijke miljoenen overhoudt aan de verkoop van de Deense middenvelder. Schöne verlengde in november zijn contract bij Ajax nog tot medio 2020, met de optie op een seizoen extra in Amsterdam. De 33-jarige Deen draagt sinds 2012 het shirt van de regerend landskampioen en speelde eerder in Nederland voor sc Heerenveen, De Graafschap en NEC.

Schöne bereikte afgelopen seizoen zijn finest hour in dienst van Ajax. De routinier veroverde de landstitel en TOTO KNVB Beker en reikte in de Champions League tot de halve finale. De door Genoa begeerde middenvelder sleepte in Amsterdam in totaal drie kampioenschappen in de wacht en veroverde daarnaast tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Ajax verkocht eerder deze transferperiode Frenkie de Jong voor minimaal 75 miljoen euro aan Barcelona, terwijl Donny van de Beek door Marca wordt gelinkt aan Real Madrid. De Koninklijke zou naar verluidt tussen de zestig en zeventig miljoen euro overhebben voor Van de Beek.

Het middenveld van Ajax werd reeds versterkt met de van Standard Luik overgenomen Razvan Marin, voor wie 12,5 miljoen euro werd neergelegd. Daarnaast beschikt trainer Erik ten Hag onder meer over Carel Eiting en Jurgen Ekkelenkamp, terwijl ook Daley Blind en Edson Álvarez een linie naar voren kunnen worden geschoven.

De Vries weer op F2-podium, titelrivaal wint

Nyck de Vries heeft in de Formule 2 alweer een podiumplek gepakt. De Nederlandse ART-coureur kwam in de hoofdrace op de Hungaroring als tweede over de finish. Zondag start de sprintrace om 11.25 uur.

De Vries kende een prima start, maar verremde zich in de eerste bocht en zag Latifi langszij komen. De Vries was na zeven ronden de eerste van de toppers die zijn pitstop maakte, Latifi volgde iets later en kwam vlak voor de Nederlander de baan weer op. Jack Aitken pakte zowel Luca Ghiotto als Schumacher in de pitstraat en nam de virtuele derde plek in beslag.

Het inhalen van de nog niet gestopte Juan Manuel Correa ging moeiteloos voor Latifi, maar zeker niet voor De Vries en de Nederlander verloor zo flink wat tijd. Van serieuze strijd om de voorste drie plekken was niet echt sprake meer, Aitken kwam ook niet in de buurt bij De Vries, maar om plek vier werd hevig gevochten door Ghiotto, Sergio Sette Camara, Nobuharu Matsushita en Jordan King.

Een flink geplofte motor van Ralph Boschung zorgde met een ronde of twee te gaan voor een safetycarsituatie en daarmee was de race voorbij: Latifi won, De Vries werd tweede en Aitken completeerde het podium, voor Sette Camara, Matsushita, Ghiotto, King en de polesitter van zondag, Schumacher.

Twee 'klusjesmannen' aangehouden voor oplichting bejaarde dame

Een hoogbejaarde dame is gistermiddag slachtoffer geworden van vermoedelijke oplichting door twee klusjesmannen. Na melding van een buurtbewoner bij de politie zijn de mannen op de Middenweg in Prinsenbeek aangehouden.

De mannen belden rond 13:25 uur aan bij de dame en zeiden dat ze voor reparatie van het dak kwamen. De mannen kwamen na een kwartiertje van het dak af en gaven aan dat de klus geklaard was. De vrouw is met een van de mannen naar een pinautomaat gereden en heeft de mannen bijna 500 euro betaald.

Alerte buurvrouw
Een buurtbewoner belde rond 13:30 uur naar de politie omdat er twee dakdekkers bij haar aan de deur waren geweest. Zij gaven aan dat er dakpannen los lagen en dat ze die goed wilden leggen . De vrouw vertelde dat dat niet nodig was en stuurde de mannen weg. Vervolgens zag ze de twee mannen bij andere huizen in de straat aanbellen. Ze vertrouwde het niet en belde de politie. Op het moment dat de agenten in de Middenweg aankwamen zagen ze een ladder aan de achterzijde van de woning van het slachtoffer staan.

De agenten spraken een van de dakdekkers aan. Toen de andere man samen met het slachtoffer bij de woning terugkwam, werden beide mannen aangehouden op verdenking van oplichting. Het gaat om een 48-jarige man uit Schellingen en een 40-jarige man uit Vlijmen. Uit een inspectie van het dak blijkt dat er vermoedelijk geen werkzaamheden zijn uitgevoerd aan het dak door de verdachten.

Koperdieven op heterdaad betrapt

De politie heeft vrijdagmiddag twee mannen op heterdaad aangehouden op verdenking van diefstal van kabels vanaf een bouwterrein aan de Gasthuisring in Tilburg. Een alerte voorbijganger zag de mannen rond 17.20 uur op het bouwterrein kabels in zakken doen.

Hij alarmeerde de politie. Toen de agenten bij het bouwterrein kwamen troffen zij de mannen op het afgesloten bouwterrein aan. De twee mannen, van 41 jaar en 52 jaar uit Tilburg, zijn aangehouden en zitten vast voor verhoor.

Man zwaargewond bij verkeersongeval

Een 44-jarige man uit Hoorn is zaterdagochtend zwaargewond geraakt bij een verkeersongeval op de Provincialewegin Hoorn ter hoogte van de spoorwegovergang voor stroomtreinen. Het ongeval gebeurde rond 2.20 uur.

Toen de alarmdiensten ter plaatse kwamen, zagen zij dat de auto op zijn kop op het fietspad lag. Het slachtoffer bleek nog in de auto te zitten en zat bekneld. Het slachtoffer werd door brandweer bevrijd en door de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. 

De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval en heeft al gesproken met enkele getuigen. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken wordt verzocht om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Conducteur geslagen en gebeten; politie zoekt getuigen

Een 52-jarige man uit Heerhugowaard werd vrijdagmiddag door de politie aangehouden nadat hij een 58-jarige conducteur uit Utrecht had mishandeld. Dit gebeurde rond 15.20 uur op spoor 3 op station Heerhugowaard.

Het slachtoffer was bezig met de vertrekprocedure toen hij zag dat de man de deuren openhield en een grote hoeveelheid spullen in de trein aan het zetten was. De conducteur sprak de man aan en gaf hem de opdracht de deur los te laten omdat zij weg moesten. Dit weigerde de man en het slachtoffer besloot daarop naar hem toe te lopen. Hij vertelde hem nog een keer de deuren los te laten en haalde zijn hand van de stang van de deur weg.

De Heerhugowaarder gaf de conducteur toen een vuistslag in zijn gezicht en beet hem in zijn borst. Hierna liep de man weg en werd de politie ingeschakeld. De man werd door agenten aangehouden in een andere trein waarin de man inmiddels was ingestapt en werd overgebracht naar het politiebureau.

De politie is nog op zoek naar getuigen van het incident. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

'AZ ontvangt transfersom van maximaal achttien miljoen euro voor Til'

AZ houdt een fors bedrag over aan de naderende transfer van Guus Til naar Spartak Moskou, zo verzekert De Telegraaf. Volgens de zaterdageditie van het dagblad heeft de Alkmaarse club een akkoord met de Russische club bereikt en kan men maximaal achttien miljoen euro tegemoetzien, afhankelijk van sportieve doelstellingen van club en/of speler.

Til vliegt naar zaterdag naar Rusland voor een medische keuring en ontbreekt daarom in de selectie van AZ voor de competitiestart zondagavond thuis tegen Fortuna Sittard. Donderdagavond werd hij in de tweede voorronde van de Europa League tegen BK Häcken na 72 minuten spelen gewisseld. Gelet op de innige knuffels die hij kreeg van zijn ploeggenoten, leek het te gaan om een afscheidswissel.

"Daar leek het wel een beetje op hè", zei Til na afloop van de 0-3 overwinning in gesprek met Veronica . "Er is nog niets definitief. Daar moet je echt voor bij Max (technisch directeur Huiberts, red.) zijn." Til ging toen al uit van een vertrek. "Ik ga ze allemaal missen. Ik ben hier opgegroeid. Ik denk dat het wel een kwestie van tijd is tot er een definitieve klap op gegeven wordt ja."

"Zo'n overgang als die van Til is vooral voor hemzelf heel erg mooi, daar heeft hij keihard voor gewerkt de afgelopen jaren", vertelde trainer Arne Slot vrijdag via de officiële kanalen van AZ. "En het is ook een compliment aan het team, dat de afgelopen twee jaar dusdanig goed heeft gespeeld dat Guus daarin een van de uitblinkers is geweest die nu een transfer maakt."

Hulpdiensten hebben handen vol aan GHB-gebruiker

Politieagenten en ambulancepersoneel in Den Haag hadden vrijdagavond hun handen vol aan een man die vermoedelijk onder de invloed van GHB verkeerde. De man vertoonde agressief gedrag naar de hulpverleners die hem probeerden te helpen.

Rond 19:00 uur belden omstanders de politie omdat zij zich zorgen maakten over een man die op dat moment over de Paul Krugerlaan liep. De man was duidelijk onder invloed van verdovende middelen. De man was moeilijk aanspreekbaar, maar werkte met agenten mee en stapte in een politieauto. Onderweg naar het ziekenhuis verslechterde de toestand van de man, waarop de agenten de man uit de auto haalden en hem op straat legden om hem medische hulp te kunnen verlenen. Ondertussen werd een ambulance gebeld.

Op dat moment kwam de man weer bij, en stond op. Vervolgens schopte hij in het rond tegen fietsen, ruiten en brommers. Ook vertoonde hij agressief gedrag tegen de hulpverleners. Er waren meerdere agenten nodig om de man in bedwang te houden. Den man is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht waar hij de nodige medische zorg heeft gekregen. De man vertelde agenten dat hij onder invloed verkeerde van GHB.

BDO WK verlaat Lakeside na ruim dertig jaar

Het wereldkampioenschap darts van de BDO wordt vanaf de komende editie niet meer in de Lakeside Country Club in Frimley Green gespeeld. Het kampioenschap verhuist na ruim dertig jaar naar de O2 Arena in Londen.

Er deden al lange tijd geruchten de ronde dat de BDO afscheid zou nemen van de Lakeside Country Club, maar vrijdag maakte de dartsbond officieel bekend dat er een einde aan de samenwerking komt.  "We zijn Lakeside zeer dankbaar voor alle mooie herinneringen. We konden deze kans niet laten liggen. We kijken ernaar uit een nieuwe toekomst voor het WK van de BDO te ontwikkelen", schrijft de BDO in een verklaring.

Sinds 1986 werd het WK van de BDO elk jaar onafgebroken in de Lakeside Country Club gehouden. Onder anderen Raymond van Barneveld (1998, 1999, 2003 en 2005), Jelle Klaasen (2006) en Christian Kist (2012) pakten er in het verleden de wereldtitel. Voor 1986 vond het WK van de BDO plaats in de Heart of the Midlands Club in Nottingham (alleen de eerste editie in 1978) en de Jollees Cabaret Club in Stoke-on-Trent (1979 tot en met 1985).

Vorige week nog kreeg de BDO opnieuw een aardige tik te verwerken. Masters of ceremonies Richard Ashdown en alle scheidsrechters, onder wie Marco Meijer, stapten op uit onvrede over het beleid van de nieuwe voorzitter Des Jacklin. Lakeside staat elk jaar in januari, vlak na het WK van de PDC, op het programma. Glen Durrant veroverde de afgelopen drie jaar telkens de wereldtitel, maar hij maakte begin dit jaar met succes de overstap naar de PDC.

Het komende WK zal in de Indigo-zaal van de O2 Arena worden gespeeld. Dat is geen onbekende locatie voor de darters, want daar worden regelmatig demonstratietoernooien gehouden.

Van der Poel vernedert concurrentie op mountainbike

Mountainbiker Mathieu van der Poel heeft in de World Cup ook de vierde shorttrackwedstrijd waar hij aan de start stond gewonnen. In het Italiaanse Val di Sole stond er geen maat op misschien wel 's werelds beste mountainbiker, veldrijder én wielrenner.

Van der Poel, die in de World Cup nog nooit een shorttrackrace verloren heeft, ging er vroeg in de koers vandoor met de Braziliaans kampioen Henrique Avancini, net terug van een zilveren optreden op de Pan-Amerikaanse Spelen in Peru. De grote groep achtervolgers kwam in de voorlaatste ronde in de buurt, maar op het klimmetje opende Van der Poel op fenomenale wijze het gas, waardoor Avancini kansloos was.

De Braziliaan werd nog wel tweede, de Belg Jens Schuermans eindigde als derde door Ondrej Cink en Nino Schurter eruit te sprinten. De shorttrackraces worden gehouden op een korter parcours dan de cross-country van zondag, en leveren zowel World Cup-punten als startposities voor de zondag op.

Bij de vrouwen werd het een Zwitsers 1-2'tje. Sina Frei leek er na een knappe aanval vandoor te gaan, maar Jolanda Neff vocht zich terug en rekende in de slotronde af met haar landgenote. De Française Pauline Ferrand Prevot werd derde, Anne Tauber en Anne Terpstra kwamen als achtste en negende over de streep.

Het programma in Val di Sole gaat zaterdag vanaf 12.30 uur verder met de downhill, eerst de vrouwen, dan de mannen. Zondagmiddag volgt de cross-country, net als de downhill live te zien op Red Bull TV en Ziggo Sport.

Messi moet schorsing van drie maanden uitzitten

De CONMEBOL heeft Lionel Messi een schorsing van drie maanden en een boete van omgerekend 45.000 euro uitgedeeld. Dit naar aanleiding van zijn uitspraken na de halve finale en troostfinale van het recente toernooi om de Copa América. De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie schorste de aanvaller van het nationale elftal van Argentinië eerder al voor een wedstrijd in verband met zijn rode kaart in de troostfinale tegen Chili.

Messi werd in de eerste helft van het duel na een handgemeen met Gary Medel van het veld gestuurd. Het was voor de sterspeler van la selección albiceleste pas zijn tweede rode kaart in zijn loopbaan, na een uitsluiting in zijn allereerste A-interland. Enkele dagen eerder, na de verloren halve finale tegen gastland Brazilië, was hij bijzonder kritisch op de scheidsrechters, de VAR, de organisatie van het toernooi en de CONMEBOL zelf.

"Zoals ik eerder al eens heb gezegd: er is helaas veel corruptie bij scheidsrechters", stelde de aanvoerder van Argentinië ook nog eens na de troostfinale. "We hadden na die wedstrijd (tegen Brazilië, red.) het gevoel dat we niet in de eindstrijd móchten staan van de arbitrage. Maar als je dat uitspreekt, gebeuren zulke dingen."

"Aan deze corruptie zouden we niet mee moeten werken", foeterde Messi. "We zijn het helemaal zat hier. Er is bij deze Copa totaal geen respect voor ons. Het voetbal raakt verziekt, de mensen kunnen er op deze manier niet meer van genieten." De Zuid-Amerikaanse voetbalbond vindt de uitspraken van Messi 'buitenproportioneel' en 'respectloos', zo valt op de website te lezen.

De Argentijnse nationale bond (AFA) schreef in juli een brief met verontschuldigingen van Messi naar de ethische commissie van de CONMEBOL. De bond wees erop dat Messi zich in een stressvolle situatie bevond en is ook van mening dat een schorsing van twee jaar, de maximale straf, buiten alle proporties zou zijn. Een waarschuwing of boete was in de optiek van de AFA zwaar genoeg, maar de CONMEBOL koos voor een schorsing van drie maanden.

Messi mist door zijn schorsing de oefeninterlands tegen Chili, Mexico en Duitsland in september en oktober. Door de schorsing vanwege zijn rode kaart mist de Argentijn tevens de eerstvolgende WK-kwalificatiewedstrijd, tegen een nog onbekende tegenstander. Argentinië start in maart volgend jaar de kwalificatiecyclus voor het WK in Qatar in 2022.

MLB: Pitcher voorkomt runs vanuit het outfield

Chicago White Sox hebben een mooie zege geboekt tegen de Philadelphia Phillies. Na vijftien innings wonnen de White Sox in Philadelphia met 4-3 van de Phillies.

Toch was er een honkballer van de Philadelphia Phillies die na de wedstrijd de meeste aandacht kreeg. Vince Velasquez, die normaal een werper is, kwam te spelen in het outfield en dat deed de 27-jarige Amerikaan eigenlijk heel goed. In de veertiende inning voorkwam Velasquez met een prachtige aangooi van 94.7 mph de voorsprong van de Chicago White Sox. In de volgende inning kwamen de White Sox alsnog op voorsprong, maar Velasquez voorkwam veel erger na een prachtige vangbal op een slag van Jose Abreu.

Vannacht stond er opnieuw een wedstrijd tussen de New York Yankees en de Boston Red Sox op het programma. Waar vorige week Boston in eigen huis flink uithaalde tegen de Yankees door onder meer de grootste zege uit de historie te boeken tegen de New York Yankees.

Ditmaal namen de Yankees het in eigen huis op tegen de Boston Red Sox en de meeste actie viel er in de eerste inning te noteren. De Red Sox kwamen op een 2-0 voorsprong via een homerun van J.D. Martinez, maar in dezelfde inning kwamen de Yankees terug via een grandslam homerun van Gleyber Torres, goed voor vier runs. De 4-2 was ook meteen de eindstand in New York.

Uitslagen MLB vrijdag:

Chicago Cubs - Milwaukee Brewers 6-2
Baltimore Orioles - Toronto Blue Jays 2-5
Pittsburgh Pirates - New York Mets 8-4
Philadelphia Phillies - Chicago White Sox 3-4 (vijftien innings)
New York Yankees - Boston Red Sox 4-2
Cleveland Indians - Los Angeles Angels 7-3
Atlanta Braves - Cincinnati Reds 2-5
Texas Rangers - Detroit Tigers 5-4
Houston Astros - Seatlle Mariniers 10-2
Minnesota Twins - Kansas City Royals 11-9
Colorado Rockies - San Francisco Giants 5-4
Arizona Diamondbacks - Washington Nationals 0-3
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 2-5

Formule 2-pole voor De Vries

Nyck de Vries begint zaterdagochtend op de Hungaroring vanaf poleposition aan de hoofdrace in de Formule 2. De Nederlandse kampioenschapsleider troefde Luca Ghiotto af.

Met zijn 1:49,809 was ART-coureur De Vries zo'n twee tienden van een seconde sneller dan de Italiaanse UNI-Virtuosi-rijder Luca Ghiotto, de nummer drie in het kampioenschap. De Vries' voornaamste titelrivaal, de Canadees Nicholas Latifi, start vanaf plek drie, met Mick Schumacher naast zich.

De hoofdrace wordt dit keer niet, zoals gebruikelijk, op de zaterdagmiddag gereden, maar start zaterdag al om 10.10 uur. De race zal zoals altijd live te zien zijn bij Ziggo Sport.

In de Formule 3-kwalificatie zat de gehele top-8 binnen niet meer dan een kwart seconde van elkaar. Christian Lundgaard veroverde de pole, voor Juri Vips. Richard Verschoor (16e) en Bent Viscaal (26e) kwamen er niet echt aan te pas en beginnen verder naar achteren aan race één, die zaterdag om 16.45 uur van start gaat en ook live te zien is bij Ziggo Sport.

Agenten dachten aan aanslag bij 'suicide by cop' Nederlandsche Bank

De twee agenten, die begin dit jaar de 31-jarige Michael Fudge doodschoten bij De Nederlandsche Bank in Amsterdam, hielden op het moment van de melding serieus rekening met een terroristische aanslag. Na onderzoek kwam het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat het om 'suicide by cop' ging.

Dat zeggen de agenten tegen De Volkskrant. De schietpartij vond op 6 februari in de avond plaats. De politie reageerde die avond rond 19:15 uur op een melding van de marechaussee. Medewerkers van de bank werden bedreigd door een man en op één van hen zou zijn geschoten.

Terroristisch incident
De agenten hielden, vanwege onder meer de locatie, de aard van de melding en omdat de stad al langer voorbereid is op een aanslag, serieus rekening met een terroristisch incident.

Toen de agenten ter plaatse waren, leek Fudge zich in eerste instantie over te geven. Maar op het moment dat de man zich gewonnen leek te geven, trok hij een pistool. De agenten hoorden daarop twee luide knallen. Fudge kwam daarna met het wapen in zijn hand op hen afrennen. De agenten vonden de situatie zo bedreigend, dat ze hem doodschoten.

Nepwapen
Na onderzoek kwam het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat Fudge een nepwapen bij zich had. Hij was er die avond op uit om door de politie te worden doodgeschoten. De moeder van de man vertelde al eerder dat haar zoon al langer met het plan rondliep om door 'suicide by cop' een einde aan zijn leven te maken.

Kritiek
Gemeenteraadslid Sylvana Simons uitte na de schietpartij veel kritiek op het handelen van de agenten. Zij sprak over buitensporig politiegeweld. De agenten zeggen geraakt te zijn door haar uitlatingen. De agenten praten sinds het schietincident met een psycholoog. De Rijksrecherche heeft onderzoek gedaan naar het optreden van de agenten. Er is vast komen te staan dat er correct gehandeld is.

Wilt u praten over zelfdoding of wilt u hulp op dit gebied? Bel 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. Of neem contact op via 113.nl.


Spionage Chinezen schrikt Nederlandse consument niet af

Ondanks de sterke aanwijzingen dat Chinese merken hun klanten bespioneren en privégegevens doorsluizen naar de inlichtingendiensten, blijft de Nederlandse consument gewoon producten uit de Aziatische grootmacht kopen. Ruim 46,5 procent van alle Nederlanders bestelt online digitale producten van een Chinees merk.

Zo blijkt uit onderzoek dat Internetvergelijk door Multiscope heeft laten uitvoeren onder 1.041 Nederlanders. Van die 46,5 procent doet 13 procent hun aankopen wel met enige argwaan; zij geven expliciet aan bang te zijn voor spionage. Hoewel hen dat niet van de aankoop heeft weerhouden, ligt dat voor 14,5 procent van de respondenten anders. Zij vinden het risico op privacyschending namelijk wél een reden om helemaal geen producten van Chinese merken te kopen via internet.

Hoe ouder, hoe huiveriger
Met name de hogere leeftijdsgroepen zijn er volgens het onderzoek wat huiveriger voor. Zo stelt 22,2 procent van de 55-plussers en 22,7 procent van de respondenten tussen de 45 en 54 jaar oud bang te zijn voor spionage vanuit China. Terwijl hier in de leeftijdsgroepen 35-44, 25-34 en 18-24 jaar oud respectievelijk slechts 20, 17,2 en 14,0 procent voor vreest. Hoe jonger de respondenten zijn, hoe minder ze dus om de potentiële spionage lijken te geven.

Niet bang voor spionage
Over het algemeen laten de recente berichten de meeste Nederlanders koud. Voornamelijk in de drie westelijke provincies (Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland) en de drie grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) liggen ze er niet wakker van, blijkt uit het onderzoek. In die gebieden geeft respectievelijk 81,3 en 84,8 procent aan niet bang te zijn om bespioneerd te worden. Maar ook in de andere provincies maakt ruim driekwart van de bewoners zich er niet druk over.

Verborgen achterdeur telecom
Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de Chinese technologiefabrikant Huawei toegang heeft tot klantdata van drie Nederlandse providers: Vodafone/ Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN.  Huawei maakt behalve smartphones ook apparatuur o.a. zendmasten. T-Mobile gebruikt Huawei-antennes voor mobiele verbindingen. Ook wil KPN een radionetwerk van Huawei. Verschillende Chinese fabrikanten leveren modems voor vast internet aan KPN en T-Mobile die in miljoenen meterkasten staan in Nederland. Het is niet uit te sluiten dat de hardware van Chinese afkomst wordt gebruikt voor spionage.  

AIVD doet onderzoek
Of Huawei inderdaad een ‘verborgen achterdeur’ heeft naar de klantgegevens van de genoemde telecomproviders - zoals verschillende bronnen tegenover de Volkskrant hebben verklaard, wordt door de providers niet bevestigd. Daarom onderzoekt de Algemene Inlichten- en Veiligheidsdienst (AIVD) nu of er persoonsgegevens worden doorgespeeld aan de Chinese inlichtingendiensten, welke gegevens dat dan zijn en met welk doel dit gebeurt.

‘Digitale spionage en sabotage’
Maar de verdenkingen zijn al zodanig dat zij het kabinet in afwachting van de definitieve resultaten vast hebben geadviseerd om Huawei niet te betrekken bij de aanleg van het 5G-netwerk in Nederland. ‘We zijn als gehele Nederlandse samenleving in toenemende mate kwetsbaar bij potentieel misbruik door digitale spionage en sabotage’, werd in dat advies gesteld. Landen als de Verenigde Staten, Australië, Japan en Nieuw-Zeeland nemen het risico helemaal niet en hebben het merk allang in de ban gedaan.

Spionage Chinezen schrikt Nederlandse consument niet af (Afbeelding: Ezpress)
Spionage Chinezen schrikt Nederlandse consument niet af (Afbeelding: Ezpress)

Vallende sterren Perseïden op komst

De vallende sterren Perseïden zijn op komst. Voor wie het prachtige fenomeen wil aanschouwen moet vooral op 12 en 13 augustus naar de lucht kijken. Dan is namelijk het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm. Dit jaar is het extra belangrijk dat bewolking geen belemmering vormt tijdens het kijken, want ook de maan ontneemt het zicht op veel van de meteoren.

Niet alleen tijdens 12 en 13 augustus zijn de vallende sterren te zien. Wie geluk heeft kan komende nacht ook al meteoren spotten. Tijdens opklaringen kunnen zo’n 5 vallende sterren per uur te zien zijn. Uiteindelijk loopt dit aantal op naar de piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan kunnen 65 vallende sterren per uur te zien zijn. Helaas is het dit jaar tijdens de piek van de Perseïden volle maan, waardoor veel exemplaren slecht of niet te zien zijn. Of het helder en droog weer is tijdens de pieknacht is nog onzeker.

Vorig jaar kon er vooral in het zuidoosten goed genoten worden van de vallende sterren. Tijdens heldere perioden konden maar liefst 100 meteoren per uur waargenomen worden.

Een donker plekje
Rond 3:30 uur in de pieknacht van 12 op 13 augustus is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren te zien. Op dat tijdstip moet naar het noordoosten worden gekeken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien.

De meteoren zijn beter te zien op open velden een eind buiten de bebouwde kom. Hier is het relatief donker en heb je weinig last van lichtvervuiling. Zwakke meteoren zijn namelijk minder fel dan het omgevingslicht. In de stad en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren daarom een stuk lastiger.

Stofdeeltjes van komeet Swift-Tuttle
De meteorenzwerm Perseïden is afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen, meteoroïden genaamd. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Vallende sterren Perseïden op komst (Afbeelding: Pixabay)
Vallende sterren Perseïden op komst (Afbeelding: Pixabay)

NS viert de zomer in Vlissingen met 100e watertappunt en gratis insmeerservice

Vlissingen is de perfecte plek voor een dagje uitwaaien of relaxen op het strand. Om dat te benadrukken deelt de Nederlandse Spoorwegen morgen gratis waterflesjes uit op het station die ter plekke gevuld kunnen worden en is er een NS Smeerstation waar je je nog even in kunt laten smeren voordat je naar het strand gaat. Van The Kiosk Vlissingen krijg je een gratis softijsje.

Dit jaar opent NS in totaal nieuwe 200 watertappunten bij stations, in samenwerking met gemeenten en de kraanwaterbedrijven. De 100e staat in Vlissingen. 90 procent van alle treinreizigers heeft uiteindelijk toegang tot gratis drinkwater voor onderweg. NS en haar partners biedt de watertappunten als service aan reizigers en wil hiermee bijdragen aan het verminderen van plastic afval.

“Het strand is vanaf station Vlissingen heel goed bereikbaar. Te voet, of met de bus, watertaxi of de OV-fiets. Nu de zomer in volle gang is zorgt het watertappunt voor extra verfrissing”, zegt Stationsmanager Hans Klaassen. “Reizigers en voorbijgangers hoeven geen wegwerpflesjes meer te gebruiken en dat draagt bij aan het verminderen van plastic afval.”

Zeeland
Niet alleen op NS Station Vlissingen staat een watertappunt. Ook in Goes is er een en in Middelburg volgt er deze maand een. NS werkt hiervoor samen met Evides Waterbedrijf.

Aan het einde van dit jaar is het streven dat er bij ruim 200 stations nieuwe watertappunten staan. Daarmee hebben reizigers op 240 stations toegang tot gratis drinkwater.

FOK! Wat een weer: bewolking en motregen

Vanochtend is er tamelijk veel bewolking waaruit op enkele plaatsen lichte (mot)regen valt. Met name in het (zuid)oosten zijn er vanmorgen ook opklaringen met aanvankelijk lokaal een mistbank. Naarmate de dag vordert breekt de zon op steeds meer plaatsen af en toe door en wordt het overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 22°C. De noord- tot noordwestenwind is zwak tot matig. In de avond wordt de wind overal zwak.

Komende nacht zijn er vooral in het noorden wolkenvelden. Elders zijn er brede opklaringen en kunnen mistbanken ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C aan zee tot plaatselijk 10°C in het binnenland. De wind wordt zwak en veranderlijk.

Zondag overdag zijn er in het zuiden zonnige perioden. In de rest van het land komen eerst vrij veel wolkenvelden voor, maar in de loop van de dag komt ook daar meer ruimte voor de zon. Later in de middag en in de avond komt er van het zuidwesten uit meer bewolking, maar het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 21°C in het noordelijk kustgebied tot 27°C in het zuiden. Er staat een zwakke veranderlijke wind. (Bron: KNMI)

Een molen bij Mill
Een molen bij Mill

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Nabije en mogelijk leefbare 'superaarde' ontdekt

Met behulp van ruimtetelescoop en planetenjager TESS hebben onderzoekers een bijzondere ontdekking gedaan: men heeft een zogenaamde superaarde gevonden, een uiterst grote en rotsachtige planeet.

Dat is op zich nog niet heel bijzonder, ware het niet dat deze bij wijze van spreken om de hoek ligt: 31 lichtjaren bij ons vandaan, de dichtstbijzijnde, mogelijk leefbare superaarde die men ooit gevonden heeft.

De planeet heeft de nog niet echt lekker van de tong rollende naam GJ357d, wat simpelweg betekent dat de planeet om de ster GJ357 draait. De planeet is ruim zes keer zwaarder dan de aarde en is vermoedelijk zo'n twee keer zo groot.

GJ357d heeft twee broertjes: GJ357c en GJ357b, die een stuk dichter bij hun ster staan. Ze zijn daardoor ook een tikkeltje aan de warme kant: vermoedelijk zo'n 125 en 255 graden, vergelijkbaar met Nederland afgelopen week dus.

Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen we graag door naar de meer gespecialiseerde mensen van Scientias en NASA.

Dit zijn nog geen echte beelden van de planeet (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.