Kennedy wint eerste Clįsica San Sebastian voor vrouwen voor twee Nederlanders

H.Vviv

De eerste editie van de Clásica San Sebastian voor vrouwen is gewonnen door Lucy Kennedy. De 31-jarige Australische renster van Mitchelton-Scott kwam na 127 kilometer solo over de streep. Janneke Ensing kwam als tweede over de streep op 23 seconden van de Australische. Derde werd Pauliena Rooijakkers.

Op het 127 kilometer lange parcours lagen vier stevige beklimmingen, waaronder de de Jaizkibel. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer had een kopgroep van zestien rensters een ruime voorsprong op het peloton en daar zou ook de winnares van de eerste Donostia San Sebastian Klasikoa uitkomen. Op de voorlaatste beklimming, op een goede veertig kilometer van de meet liet Lucy Kennedy zien dat zij de beste was bergop en reed iedereen uit het wiel op de Mendizorrotz.

In de afdaling van de Mendizorrotz kreeg Kennedy echter te maken met een lekke band en omdat er niet meteen een volgwagen achter haar zat verloor ze veel tijd. Janneke Ensing, die als tweede de top had bereikt reed de Australische voorbij en nadat Kennedy werd geholpen was de voorsprong van Ensing opgelopen naar ruim één voorsprong. In de achtergrond kwam een groepje achtervolgsters samen met daarbij de Australische Kennedy.

Op de laatste beklimming van de dag de Murgil Tontorra (1,8 km aan 11,3%), met uitschieters tot 22% begon Ensing met veertig seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Ensing leek lang stand te houden op de steile beklimming, maar vanuit de achtergrond kwam een sterke Kennedy snel en sterk opzetten. De Australische kwam dan ook als eerste boven en in de afdaling kon Ensing niet meer dichter komen, waardoor Kennedy een terechte winnares was van de eerste Donostia San Sebastian Klasikoa.

Annemiek van Vleuten kwam hier ook aan de start. De Nederlandse zat echter gevangen in het ploegenspel van Mitchelton-Scott en kwam binnen op een kleine vijf minuten van haar ploeggenote Kennedy. Ze was wel de eerste van het peloton.