Vallende sterren PerseÔden op komst

De vallende sterren Perseïden zijn op komst. Voor wie het prachtige fenomeen wil aanschouwen moet vooral op 12 en 13 augustus naar de lucht kijken. Dan is namelijk het hoogtepunt van de Perseïdenzwerm. Dit jaar is het extra belangrijk dat bewolking geen belemmering vormt tijdens het kijken, want ook de maan ontneemt het zicht op veel van de meteoren.

Niet alleen tijdens 12 en 13 augustus zijn de vallende sterren te zien. Wie geluk heeft kan komende nacht ook al meteoren spotten. Tijdens opklaringen kunnen zo’n 5 vallende sterren per uur te zien zijn. Uiteindelijk loopt dit aantal op naar de piek in de nacht van 12 op 13 augustus. Dan kunnen 65 vallende sterren per uur te zien zijn. Helaas is het dit jaar tijdens de piek van de Perseïden volle maan, waardoor veel exemplaren slecht of niet te zien zijn. Of het helder en droog weer is tijdens de pieknacht is nog onzeker.

Vorig jaar kon er vooral in het zuidoosten goed genoten worden van de vallende sterren. Tijdens heldere perioden konden maar liefst 100 meteoren per uur waargenomen worden.

Een donker plekje
Rond 3:30 uur in de pieknacht van 12 op 13 augustus is het hoogste aantal Perseïdenmeteoren te zien. Op dat tijdstip moet naar het noordoosten worden gekeken. De vallende sterren lijken vanaf een punt op ongeveer tweederde tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel op ons af te komen. Je moet je hoofd dus vrij ver naar boven richten om dit punt te zien.

De meteoren zijn beter te zien op open velden een eind buiten de bebouwde kom. Hier is het relatief donker en heb je weinig last van lichtvervuiling. Zwakke meteoren zijn namelijk minder fel dan het omgevingslicht. In de stad en in de buurt van kassen is het spotten van vallende sterren daarom een stuk lastiger.

Stofdeeltjes van komeet Swift-Tuttle
De meteorenzwerm Perseïden is afkomstig van komeet Swift-Tuttle. Kometen verliezen onder invloed van straling van de zon constant stukjes steen, meteoroïden genaamd. Wanneer dit ruimtestof onze atmosfeer met hoge snelheid binnendringt begint het steentje te gloeien. Dit komt door wrijving en het samendrukken van de lucht vóór de meteoroïde uit. Ook wordt het pad van de vallende ster door de hoge valsnelheid elektrisch geladen. Bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling vrij en dat zien we als licht.

Vallende sterren Perseïden op komst (Afbeelding: Pixabay)
Vallende sterren Perseïden op komst (Afbeelding: Pixabay)