Groot alarm in Limburg, giftige wolk ontsnapt uit salpeterzuurfabriek

Paniek in Geleen: op industrieterrein Chemelot is bij een salpeterzuurfabriek een giftige wolk vrijgekomen. Volgens de brandweer gaat het om stikstofoxiden (NOx) en salpeterzuur, afkomstig van OCI Nitrogen.

De lokale autoriteiten lieten weten dat de wolk richting Beek en Geleen waaide, waar een groot winkelcentrum is afgesloten, de weekmarkt is afgebroken en mensen werden geadviseerd binnen te blijven. Bij dit alles werden zowel de sirenes als NL-Alert ingezet.

Donderdag meldde Chemelot nog dat een salpeterzuurfabriek van OCI Nitrogen wegens een storing uit bedrijf genomen werd, waarbij een bruine rookpluim ontstond. Die kwam er vrijdag weer, door het opstarten van de fabriek, maar wat de wolk van zaterdag veroorzaakt heeft is nog onduidelijk.

Bij Chemelot is het wel eens eerder een tikkeltje uit de hand gelopen: in november 2015 woedde er in een loods van een transportbedrijf - waar kunststoffen en chemicaliën opgeslagen werden - een enorme brand.

Een jaar later overleed een werknemer bij een brand in een naftakraker, terwijl zeven DSM-medewerkers in 2015 bloot werden gesteld aan het weinig gezonde blauwzuurgas. Een lek in een leiding en een scheur in een ketel zorgden in die periode ook nog eens voor twee branden.

De brandweer kondigde alarmfase GRIP 2 en niet veel later GRIP 3 af, maar inmiddels lijkt het gevaar geweken: de veiligheidsregio liet weten dat ramen en deuren weer open kunnen en dat er geen giftige stoffen zijn gemeten buiten het terrein van Chemelot.