Vijf jaar cel en tbs geŽist voor seksuele uitbuiting

“Ik ben overal bij geweest met mijn eigen lichaam, met mijn eigen ik, maar het is gewoon gebeurd zonder dat ik heb beseft wat er gaande was.” De officieren van justitie citeerden dinsdag 28 mei voor de rechtbank in Zutphen een van de slachtoffers van een 27-jarige verdachte. De man stond daar terecht voor seksuele uitbuiting van drie jonge vrouwen en één minderjarig meisje.

Daarnaast moest de man zich verantwoorden voor de verkrachting van een 15-jarig meisje en de verleiding tot seks van een 17-jarig meisje. “Alles draaide bij de verdachte om seks en prostitutie. Hij heeft in de periode van mei 2016 tot mei 2018 een spoor van vernieling achtergelaten”, aldus de officieren van justitie.

De officieren eisten een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging tegen de man. “De verdachte is een gevaarlijke man. De samenleving moet worden beschermd tegen zijn gewelddadige en seksueel ernstig grensoverschrijdende gedrag”, vinden zij. De man heeft op flagrante wijze misbruik gemaakt van zeer kwetsbare meisjes. De officieren spraken over ‘berekenend gedrag’; de man wist iedereen en alles naar zijn hand te zetten.

In vier gevallen is er sprake van gedwongen prostitutie. De officieren: “De vraag is of deze jonge vrouwen zonder toedoen van de verdachte onder deze voorwaarden in de prostitutie werkzaam zouden zijn geweest. Wat het OM betreft is het antwoord daarop ‘nee’. De verdachte bepaalde alles en de slachtoffers hadden niets in de melk te brokkelen.”

Een van slachtoffers werd in 2018 benaderd via Facebook. Later was er telefonisch contact tussen haar en de verdachte. Hij luisterde naar haar en bood hulp, ook financieel. Ze kon geld verdienen met een fotoshoot, maar hij gebruikte de foto’s voor seksadvertenties. De eerste klant stond al snel voor de deur. De prostitutie had plaats in een woning waar de verdachte de vrouw had ondergebracht. Ze had het gevoel dat er geen weg terug meer was. “Hij had volledig de regie over haar leven overgenomen”, aldus de officieren.

De verdachte bediende zich volgens de officieren van allerlei dwangmiddelen om de slachtoffers onder zijn invloed te houden. Zo zou de verdachte zich schuldig hebben gemaakt aan bedreiging, misleiding, dwang en uitbuiting. “De verdachte koos vooral kwetsbare meisjes, had (‘test’)seks met ze, overrompelde ze met klanten, had dwingend contact met hen, isoleerde ze. Hij maakte gebruik van leugens en misleiding om ze tegen hun wil in de prostitutie te brengen en houden, en om hun inkomsten te laten afstaan.”