Burgemeester Halsema wil geen prestigestrijd over Songfestival

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft nog steeds een 'positieve grondhouding' over de organisatie van het Songfestival in Amsterdam, maar ze waakt wel voor 'een prestigestrijd met andere gemeenten'.

Dat vertelde Halsema vanmorgen tijdens een gemeenteraadsvergadering. D66-raadslid Jan-Bert Vroege wilde weten hoe de burgemeester in de discussie over de mogelijke komst van het Songfestival staat. "Het zou geweldig als het in Amsterdam zou kunnen", vond de D66'er.

Druk
Toch zag Vroege ook "beren op de weg". "Niet de andere gemeenten die het willen, Maastricht, Zutphen, Arnhem, die kunnen we hebben. Maar er is ook iets met voetbal in Zuidoost, iets met bootjes op het IJ, iets met autootjes in de duinen, kortom het wordt druk."

"Het was ongelooflijk leuk en fijn nieuws dat Duncan Laurence won", reageerde Halsema. "Het is hartstikke goed nieuws, ik denk dat we in eerste instantie als land heel blij kunnen zijn."

Chique mee omgaan
Wel zei de burgemeester dat de publieke omroep pas net begonnen is met de voorbereidingen en dat andere steden ook willen. "We moeten er chic mee omgaan. We zijn een stad die veel aankan, laten we op een vrolijke manier voorbereidingen treffen en dan zien we hoe het verloopt."

De SP is, zoals de partij al eerder liet weten, minder enthousiast over het Songfestival. "Ik heb op televisie gezien dat de burgemeester mister Songfestival, Cornald Maas, al een berichtje heeft gestuurd, hoe verhoudt zich dat met de terughoudendheid waarvan ik denk dat de hoofdstad zich moet bedienen?", zei SP-raadslid Nicole Temmink.

"Ik heb inderdaad Cornald Maas, die ik overigens al heel lang ken, een vrolijk appje gestuurd", erkende Halsema. "Ik wil me daar niet voor excuseren. We zijn de hoofdstad en het Songfestival vindt ook plaats in andere hoofdsteden. Het zou gek zijn om te zeggen, dan maar niet doen. Tegelijkertijd wil ik er geen strijd van maken."