Olympisch gewichthefkampioen schuldig aan dopinggebruik

heywoodu

Je verwacht het totaal niet, maar het gewichthefwereldje blijkt toch niet zo schoon te zijn als we met z'n allen hadden gedacht. Ruslan Nurudinov, regerend olympisch kampioen, blijkt de regels overtreden te hebben, zo heeft het internationaal sporttribunaal CAS geoordeeld.

Het gaat om hertesten van stalen die tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen bij Nurudinov afgenomen werden. Eind vorig jaar bleken daarin sporen van anabole steroïden aanwezig te zijn geweest en na een zaak van enkele maanden heeft het CAS hem nu schuldig bevonden.

Het gevolg is dat Nurudinov zijn vierde plek van Londen kwijt zal raken, maar in dezelfde categorie, die tot 105kg, blijft hij wel olympisch kampioen: het goud won hij in 2016 in Rio de Janeiro en daar zijn (nog) geen positieve plasjes van hem gevonden.

De winnaar van het goud in Londen, de Oekraïner Oleksiy Torokhtiy, bleek vorig jaar overigens ook al positief bij de hertesten. Of hij het goud in moet leveren is nog onbekend, ook is niet duidelijk of de Iraniër Navan Nassirshalal dat dan krijg.