Darter Wade pakt eerste vloertitel in bijna vier jaar

James Wade zijn eerste vloertoernooi in bijna vier jaar gewonnnen. The Machine is aan een zeer sterk jaar bezig en wist dat te bekronen met de winst van het negende Players Championship. Op zijn verjaardag overleefde hij matchdarts tegen Adrian Lewis en won in de finale van Michael Smith.

Wade won de afgelopen vier jaar nog wel eens een Euro Tour in Gibraltar en afgelopen najaar twee TV-toernooien. Nu was Wade voor het eerst weer eens de beste op de vloer. Mark Webster, Christian Kist, Peter Hudson en Arron Monk gingen er overtuigend vanaf. In de kwartfinales tegne Lewis werd het spannend. Lewis miste vijf matchdarts en Wade ontsnapte. In de halve finale dwong Scott Baker een beslissende leg af. Hij miste daarin de kans vanaf 83 om het af te maken en Wade pakte de 7-6-zege.

Smith, won op weg naar de finale van Marko Kantele, Dave Prince, Jose Justicia, Dave Chisnall, Ian White en Steve West. In de eindstrijd was Wade duidelijk de betere. Met een twaalfdarter en een 124-finish was het gelijk 2-0, om weg te lopen naar 4-1. Smith pakte nog een tweede leg, maar daarna was The Machine op stoom. Een 130-finish bracht hem op matchpoint, om het af te maken voor 8-2. 

De Nederlanders hadden zaterdag bijna geen inbreng. Danny Noppert was onzer beste landgenoot, hij verloor bij de laatste zestien van Adrian Lewis. Niels Zonneveld zette zijn beste prestatie in zijn debuutjaar neer door derde ronde te bereiken door zeges op Michael Barnard en Robert Marijanovic. Vincent van der Voort verpestte de rentree van Corey Cadby, om in de derde ronde te verliezen van Jose de Sousa. Jermaine Wattimena en Vincent van der Meer kwamen ook tot de derde ronde. Raymond van Barneveld verloor al in de eerste ronde. Hij verloor van Gary Eastwood (6-4) en bleef steken op een gemiddelde van 80,3 per beurt. Michael van Gerwen sloeg dit weekend over. Zondag is al weer de tiende Players Championship in de reeks van dertig vloertoernooien. 

De finale tussen James Wade en Michael Smith. (Bron: YouTube)

Uitslagen Players Championship 9 - vanaf achtste finales
Ian White 6-4 Ryan Searle
Michael Smith 6-5 Dave Chisnall
Steve West 6-5 Natan Aspinall
Steve Beaton 6-2 Ross Smith
Adrian Lewis 6-5 Danny Noppert
James Wade 6-3 Arron Monk
Scott Baker 6-5 Max Hopp
Jose de Sousa 6-2 Kim Huybrechts

Kwartfinales
Michael Smith 6-4 Ian White
Steve West 6-5 Steve Beaton
James Wade 6-5 Adrian Lewis
Scott Baker 6-5 Jose de Sousa

Halve finales
Michael Smith 7-5 Steve West
James Wade 7-6 Scott Baker

Finale
James Wade 8-2 Michael Smith

Alle uitslagen zie hier.