Bettiol wint verrassend Ronde van Vlaanderen, Van der Poel vierde

Alberto Bettiol heeft verrassend de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige Italiaan van EF Education First reed op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont weg bij zijn concurrenten en hield vervolgens stand op de Paterberg. Hij kwam in Oudenaarde solo aan met seconden tienvoorsprong en boekte zijn eerste profzege uit zijn carrière.

Mathieu van der Poel kwam als vierde over de meet. De Nederlands kampioen kreeg op een belangrijk moment te maken met pech, maar na een achtervolging van meer dan twintig kilometer kon Van der Poel weer aansluiten. Op de laatste keer Oude Kwaremont moest hij Bettiol laten gaan en werd uiteindelijk vierde in zijn eerste Ronde van Vlaanderen.

Vanuit de start ontstond er al snel een kopgroep van vier. Eerst reden Hugo Houle (Astana), Damien Touze (Cofidis) en Kenneth van Rooy (Topsport Vlaanderen) weg, waarna niet lang daarna ook Jesper Asselman de sprong naar voren maakte. Het viertal kreeg een kleine negen minuten van het peloton, waarna Deceuninck - Quick Step samen met Jumbo Visma op ruim 200 kilometer van de streep de kop nam in het peloton om de achtervolging te leiden op de kopgroep.

Nog voor de eerste Oude Kwaremont op 150 kilometer van de meet was er een valpartij met daarbij de titelverdediger Niki Terpstra. De Nederlander van Direct Energie werd direct afgevoerd naar het ziekenhuis in Oudenaarde. Op de Oude Kwaremont had de kopgroep nog een voorsprong van vijf minuten op het peloton, waar nog steeds Deceuninck - Quick Step samen met Jumbo Visma de achtervolging leidde. 

Op honderd kilometer was de Muur van Geraardsbergen de eerste scherprechter. Er scheidde zich een groep van twintigtal renners zich af met daarbij bijna alle favorieten voor de zege. Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Alexander Kristoff hadden de slag gemist, maar na een achtervolging in het tussenstuk kwamen de twee groepen weer samen. Alles kon opnieuw beginnen bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont.

Nog voordat de kasseienhelling begon kwam Van der Poel ten val. De Nederlands kampioen had een lekke band en na een gekke manoeuvre kwam hij daarbij ook ten val. Na een indrukkwekkende achtervolging onder meer over de Paterberg en de Koppenberg kwam de Nederlander weer aansluiten. Op dat moment waren Vanmarcke, Vandenbergh, Asgreen en Van Baarle in schuifjes weggereden. De voorsprong was nooit groter dan dertig seconden.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont kwam alles weer samen en zorgde Bettiol voor de beslissing. De Italiaan begon aan kop van de kasseienhelling en reed stelselmatig weg bij zijn concurrenten. Op de laatste beklimming van de dag, De Paterberg, hield Bettiol goed stand en had een voorsprong van vijftien seconden. Doordat de samenwerking niet optimaal was in de achtervolgende groep kon Bettiol voorop blijven en boekte zo zijn eerste profzege en meteen een klassieker.

In de achtergrond reed Asgreen nog weg bij de achtervolgende groep en werd zo tweede, voor Kristoff. De Noor won de sprint van de achtervolgende groep voor Van der Poel en Pollit.


Alberto Bettiol komt solo aan de finish bij de Ronde van Vlaanderen (Pro Shots / George Deswijzen)