Klimmer Reuser 12e in World Cup, olympische favorieten schitteren

In het Zwitserse Meiringen is het World Cup-seizoen voor de sportklimmers begonnen en wel met het onderdeel boulder. Naast het boulderen zijn de disciplines lead en speed er ook nog, volgens jaar maakt klimmen haar olympisch debuut in Tokyo met één gecombineerd onderdeel, een soort allroundwedstrijd.

In Meiringen deed Tim Reuser het namens Nederland verrassend goed. De 25-jarige Rotterdammer heeft nauwelijks World Cup-ervaring op de boulders en kwam nooit verder dan een twintigste plek op lead, maar in Zwitserland deed hij het goed. Reuser schopte het tot de halve finales en wist daarin als twaalfde te eindigen.

De top-6 plaatste zich voor de finale, waarin weer vier verschillende boulderroutes bedwongen moesten worden. De Tsjechische klimgrootheid Adam Ondra deed dat het beste: hij bereikte op alle vier routes de top, als enige finalist. Tomoa Narasaki, een van de vier Japanse finalisten, pakte met drie toppen de tweede plek, voor landgenoot Rei Sugimoto, die twee keer een top haalde.

Elko Schellingerhout (33e), Don van Laera (87e) en Leto Cavé (91e) kwamen er in het World Cup-geweld niet aan te pas, net als Vera Zijlstra (41e), Tiba Vroom (78e), Nikki van Bergen (83e) en Julia Meijer (92e) bij de vrouwen.

De finales in Meiringen (Bron: YouTube)

De vrouwenfinale leverde winst op voor het Sloveense fenomeen Janja Garnbret, pas sinds vorige maand 20 jaar oud. Na een moeizame eerste boulder, waarin ze last kreeg van een bloedende hand, bereikte ze op de overige drie routes de top. Dat deed haar Japanse concurrente Akiyo Noguchi ook, maar die had daar beduidend meer pogingen voor nodig en eindigde als tweede. De van blessureleed teruggekeerde Britse Shauna Coxsey pakte twee keer een top en eindigde als derde.

Overigens is het klimseizoen voor de liefhebber makkelijk te volgen: de internationale federatie IFSC verzorgt bij elke World Cup een uitstekende livestream voor de halve finales en finales, voorzien van prima commentaar. Die streams zijn hier te vinden op YouTube.