Cambridge wint The Boat Race met oudste deelnemer ooit

De roeiers van de universiteit van Cambridge hebben op de Thames in Londen de 165e editie van The Boat Race gewonnen, de al sinds 1829 gaande strijd tussen de roeiers van de universiteiten van Cambridge en Oxford. Het is de derde zege in vier jaar voor Cambridge, wat nu op 84-80 staat in de lange geschiedenis.

De grote bekende bij Cambridge was niemand minder dan roeilegende James Cracknell, zesvoudig wereldkampioen en lid van de gouden olympische Britse ploeg in de vier-zonder in 2000 en 2004. Vorig jaar schreef hij zich bij Cambridge in voor een studie menselijke evolutie en een traditionele roeiwedstrijd was wel op het immense lijf van een roeigrootheid geschreven. Met zijn 46 jaar werd hij in één klap en met maar liefst tien jaar verschil de oudste deelnemer ooit aan The Boat Race.

Tijdens de race nam Cambridge al snel de leiding, maar Oxford liet het gat nooit echt groot worden. In de slotfase van de bijna zeven kilometer lange race leek Oxford wat dichterbij te komen, maar het was niet genoeg: Cambridge won met één lengte voorsprong, het kleinste verschil sinds 2003, toen de race met de kleinste marge ooit van 30 centimeter werd beslist.

Ook bij de vrouwen ging de winst naar Cambridge. Renée Koolschijn vertegenwoordigde Nederland in de Oxford-boot, maar zij konden geen vuist maken en verloren voor het derde jaar op rij.

De hele uitzending, met vanaf grofweg 1:10 uur The Boat Race bij de mannen (Bron: YouTube)