Nageeye vernietigt Nederlands record in prachtige marathon Rotterdam

De 39e editie van de marathon van Rotterdam is zondag op prachtige wijze afgesloten bij de heren. Een nieuw parcoursrecord, een enorm dik Nederlands record en een topklassering voor zowel een Nederlander als een Belg, de race kende louter hoogtepunten.

Lange tijd bleef een vrij grote groep samen, met onder meer de houder van het Nederlands record, Abdi Nageeye. Halverwege kwam de groep door in zo'n 1:02.20 uur en vooral in de slotfase werd het tempo opgeschroefd. Nageeye moest de toppers wat laten gaan, maar liep ondertussen gestaag door en lag op schema voor een dik Nederlands record.

Kipserem liep nog even samen met zijn Keniaanse landgenoot Emanuel Saina en de van Kenia naar Turkije overgestapte Kaan Özbilen, als Keniaan bekend als Mike Kigen. Die twee konden Kipserem niet volgen en hij legde een verschroeiende slotfase op het asfalt. Het leverde hem de winst op in 2:04.11 uur, een verbetering van het uit 2009 stammende parcoursrecord van Duncan Kibet (2:04.27).

Özbilen eindigde in 2:05.28 als tweede, vijftien seconden voor Saina. Nageeye kende een geweldig slot, raapte de een na de ander op en finishte als vierde in een schitterende tijd van 2:06.18 uur. Daarmee vernietigde hij het nationale record wat hij in 2017 in Amsterdam liep (2:08.16), liep hij de vierde tijd ooit voor een Europeaan en eindigde hij ook als vierde. De Belg Koen Naert werd zeer knap zevende in 2:07.39, slechts zeventien tellen boven het uit 1995 stammende Belgisch record en een gigantische verbetering van zijn PR (2:09.51).

"Ik had wat last van mijn hamstring, bij de volgende marathon gaan we gewoon nog harder lopen", glunderde Nageeye na afloop. Hij gaf ook nog even een tip mee voor een ieder die tijdens het hardlopen met steek te maken krijgt: "Gewoon keihard drukken en blijven ademen, dan gaat het vanzelf weg!"

De vrouwenwedstrijd werd in 2:22.55 gewonnen door Ashete Bekere uit Ethiopië, die 41 seconden sneller was dan de Keniaanse Stella Barsosio.