Meisje pleegt zelfmoord na slechte communicatie jeugdzorg

Een 16-jarig meisje heeft een geslaagde zelfmoordpoging kunnen doen in een gesloten jeugdzorginstelling in Harreveld.

De oorzaak daarvan is volgens de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd de communicatie tussen 't Anker, de instelling in Harreveld, en Karakter, de psychiatrische instelling in Nijmegen waar het meisje verbleef voordat zij werd overgeplaatst naar Harreveld. Of eigenlijk het gebrek aan contact tussen de instellingen. Hoewel in Nijmegen bekend was dat het meisje ernstige problematiek had werd 't Anker niet ingelicht. "Uit het onderzoek komt naar voren dat de jeugd-ggz en de jeugdzorg als twee afzonderlijke werelden hebben gehandeld", aldus de inspectie.

Naast 't Anker werden ook de ouders onbehoorlijk geïnformeerd over de voortgang van de behandeling en werden zij er onvoldoende bij betrokken in Harreveld.

De situatie begon in 2017 toen de leerling uit de vierde klas van het gymnasium last kreeg van psychische problematiek. Zij kwam onder behandeling van Karakter te staan. Na enkele crisissituaties, voornamelijk zelfmoordpogingen, kwam Karakter tot de conclusie dat ze het meisje niet konden helpen. Zij werd doorverwezen naar de gesloten zorg in Harreveld.

Bij Karakter hadden ze inmiddels ontdekt dat hun patiënt een ‘zeer hoog suïciderisico’ had en dat deze zij ‘onbetrouwbaar’ was bij het maken van veiligheidsafspraken. Ze plaatsten haar daarom op een speciale afdeling, zij werd 24 uur per dag bewaakt en droeg scheurkleding. Ook daar werden volgens de inspectie fouten gemaakt, Karakter had meer expertise moeten inzetten in deze fase.

Ook is de inspectie verbaasd dat het meisje toegang had tot een telefoon:“De jongere had volgens de ouders 700 volgers op Instagram, veelal jongeren die ook psychische problemen hebben en die elkaar negatief kunnen beïnvloeden."

Na vier weken in dat regime werd het meisje overgeplaatst naar 't Anker. Daarbij was er dus geen communicatie tussen de instellingen. Kort na aankomst maakte het meisje een einde aan haar leven.

Update 18:05 uur:
Deze jongere bleek een meisje te zijn en geen jongen. De tekst aangepast.