Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe!)

Met 12,0 graden in De Bilt beleven we vrijdag officieel de warmste Warmetruiendag sinds de invoering in 2007. Het is nagenoeg onbewolkt en daarmee was het niet eerder op deze dag zo zonnig. In Limburg wordt het met 15 graden zelfs zo warm dat je met een warme trui, zonder jas naar buiten kunt. Het contrast met Warmetruiendag in 2012 is enorm. Toen was het ook zonnig, maar vroor het overdag 1 tot 3 graden.

Warmetruiendag wordt dit jaar echt een makkie. De zon schijnt volop en de temperatuur stijgt naar 10-14 graden. In het zuiden van Limburg wordt het zelfs 15 graden. Bij die temperatuur kun je met een lekkere trui ook zonder jas in de zon zitten. In de Randstad wordt het op veel plaatsen 12 graden. Daarbij staat weinig wind en daardoor is het in de zon extra lekker.

In De Bilt stijgt de temperatuur naar 12,0 graden en daarmee wordt het officieel de warmste Warmetruiendag sinds 2007. Toen werd op vrijdag 16 februari deze dag voor het eerst in ons land gehouden. In De Bilt steeg de temperatuur naar 11,4 graden en sindsdien werd het niet meer zo warm. In Maastricht werd het op diezelfde dag maar liefst 17,1 graden.

Recordzonnig
Vanaf het begin van de ochtend tot het eind van de middag schijnt de zon volop en dat is voor het eerst op deze dag. De meest zonnige Warmtetruiendag tot nu toe was op 10 februari 2012. Het was toen zonnig, maar ook steenkoud. Aan het begin van de ochtend was sprake van strenge vorst met temperaturen lager dan -10 graden. Ook met een dikke trui was het afzien. In Lelystad was het met -13,6 graden het koudst.

Warmetruiendag 2012 werd een officiële ijsdag met de hele dag vorst. Het werd niet warmer dan -1 tot -3,3 graden. Over het noorden van het land trok een klein beetje bewolking. Morgen is het naar verwachting nagenoeg onbewolkt en daarmee wordt het naast de warmste ook de meest zonnige Warmetruiendag.

Vorig jaar werd het op Warmetruiendag in De Bilt 6,8 graden. Daarmee was het aanzienlijk kouder dan dit jaar, maar voor februari was de temperatuur heel normaal. Warmetruiendag viel toen veel vroeger en werd op 2 februari gehouden.

Warme trui tegen de opwarming
Sinds 2007 wordt elk jaar in februari Warmetruiendag gehouden. Warmetruiendag valt altijd op een vrijdag en vindt meestal halverwege of aan het begin van de maand plaats. Het idee is om een warme trui aan te trekken om zo de verwarming 1 graad lager te kunnen zetten. Hiermee wordt aandacht gevraagd om energie te besparen om zo klimaatverandering tegen te gaan.

Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)

Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)
Het is warme truiendag (de warmste tot nu toe) (afbeelding ter illustratie: Pixabay)