Trump kondigt noodtoestand af voor grensmuur

trein2000

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een 'national emergency' afgekondigd. Daarmee verkrijgt hij verregaande bevoegdheden.

In dit geval worden die bevoegdheden dus aangewend om productiemiddelen vrij te maken voor de bouw van een grensmuur op de grens tussen Mexico en de VS.

Het werd gisteren al duidelijk dat de president deze verregaande stap zou gaan zetten. "Er zijn mensen die zeggen dat muren niet werken in de strijd tegen drugs, criminaliteit en mensensmokkel", zei Trump toen. "Maar ze werken honderd procent! Kijk maar naar Israël. Dat ze honderd procent effectief zijn weet iedereen, ook Nancy", zei hij. Nancy is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi die al heeft laten weten alles te zullen doen om de noodtoestand van tafel te krijgen.

Een van de dingen die de democraten kunnen en zullen doen is het besluit voorleggen aan het Hooggerechtshof. Die kunnen dan toetsen of de maatregel in overeenstemming met de grondwet is.

Een andere rechtszaak die verwacht wordt is die van grondeigenaars. Trump wil namelijk grote hoeveelheden particulieren onteigenen om de muur op hun grond te kunnen bouwen.

Trump vreest die procedures echter niet. "Daarvan zijn er al zo veel gevoerd tegen mijn beleid, en in de meeste gevallen hebben wij gewoon gewonnen." Ook sprak hij tegen dat het om misbruik van de noodtoestand zou gaan: "Dit heeft puur met de veiligheid van ons land te maken. We strijden overal in de wereld voor landsgrenzen en veiligheid, maar onze eigen grens is extreem onveilig. We hebben simpelweg te maken met een invasie van criminaliteit en daar helpt alleen een muur tegen."

Op de langere termijn kan het besluit van Trump echter ongewenste gevolgen hebben voor de republikeinen. De lat voor een federale noodsituatie wordt behoorlijk verlaagd. Een volgende democratische president zou bijvoorbeeld het klimaat als nationale noodsituatie kunnen aanmerken, met bijbehorende bevoegdheden. Of de absolute nachtmerrie van veel republikeinen, via een noodtoestand iets doen aan vrij wapenbezit. Daarom kan dit een grote beslissing worden, voor zover het dat niet al was.