Wie wint de Big Brother Award publieksprijs 2018?

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. Op 22 januari 2019 wordt de Big Brother Awards Publieksprijs uitgereikt aan de persoon of organisatie die het afgelopen jaar het grofste inbreuk maakte op de privacy van Nederlanders.

Daarnaast reikt een vakjury de Expertprijs uit, en wordt ook de Felipe Rodriguez Award uitgereikt aan een persoon die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan het beschermen van onze rechten. Felipe Rodriguez was één van de oprichters van XS4ALL en De Digitale Stad en grondlegger van de digitale burgerrechtenbeweging in Nederland.

De genomineerde bedrijven voor de Big Brother Awards Publieksprijs zijn bekend en er kan nu op gestemd worden. De drie kandidaten zijn de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en Facebook.  

De Belastingdienst
De Belastingdienst maakte dit jaar geen goede sier. Zij kondigde aan dat het “technisch onmogelijk” was om persoonsgegevens goed te beveiligen en daarom verwachtte pas in 2019 te kunnen voldoen aan de wettelijke privacyregels. Daarnaast blijft ze de privacy van zzp’ers te schenden door het BSN te gebruiken voor het btw-nummer, en werd haar datahonger recentelijk weer geïllustreerd met de eis om inzage te krijgen in het museumbezoek van gebruikers van de Museumkaart.

Kamer van Koophandel
Net als andere ondernemingen zijn zzp’ers verplicht om zich bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Omdat veel zzp’ers niet over een apart werkadres of zakelijk telefoonnummer beschikken, worden ze vaak gedwongen hun eigen woonadres en andere privégegevens op te geven. Deze gegevens worden opgenomen in het openbare Handelsregister. Alsof dat niet erg genoeg is, schaadt de Kamer van Koophandel de privacy van zzp’ers ook door hun persoonsgegevens door te verkopen voor marketingdoeleinden.

Facebook
Facebook schendt keer op keer het vertrouwen van gebruikers. Dit jaar mag Facebook op een nominatie rekenen voor het misbruiken van telefoonnummers en voor het mogelijk maken dat Cambridge Analytica op heimelijke wijze gegevens van gebruikers buitmaakte.

Big Brother Awards 2018 (Foto: Bits of Freedom )

Big Brother Awards 2018 (Foto: Bits of Freedom )