FIA past gridstrafregels aan voor meer actie in kwalificaties

Er komt in de Formule 1 een nieuwe regeling om te bepalen wat de startopstelling wordt na meerdere gridstraffen, zo heeft de FIA laten weten. In plaats van gridstraffen uit te delen in de volgorde waarin het strafbare feit is begaan, is nu de kwalificatiepositie bepalend als twee coureurs met gridstraffen terug worden gezet.

Met deze wijziging wil de FIA ervoor zorgen dat er meer actie op de baan is. Dit seizoen kwam het meerdere malen voor dat coureurs die extra motorcomponenten inzetten ruim voor het begin van de eerste vrije training al stonden te wachten aan het eind van de pitstraat, zodat zij in ieder geval zouden starten voor andere coureurs die hetzelfde lot ondergingen. In de kwalificatie kwamen deze coureurs vervolgens niet meer naar buiten om banden te sparen omdat er niks meer te halen viel.

Door nu de kwalificatiepositie doorslaggevend te maken, worden coureurs nu gedwongen om alsnog naar buiten te gaan in de kwalificatie als ze voor hun lotgenoten willen starten. Hierdoor wordt het ook voor de fans direct duidelijk wie er op welke positie start.

Een andere maatregel die de FIA heeft genomen om meer actie in de kwalificatie te bewerkstelligen is dat een coureur die buiten de 107% valt maar toch toestemming krijgt om te starten altijd achteraan moet starten, ook achter de coureurs met motorstraffen.