Biatlete Dzhima wint wedstrijd vol verrassingen

Tijdens de World Cup biatlon in het Sloveense Pokljuka heeft de Oekraïnse Yuliia Dzhima de eerste individuele wedstrijd van het seizoen gewonnen. De wedstrijd over vijftien kilometer, met vier schietbeurten, leverde donderdagmiddag gelijk flink wat verrassingen op.

De snelste tijd was aanvankelijk neergezet door de Italiaanse Dorothea Wierer, die twee keer gemist had. Haar landgenote Lisa Vittozzi dook er met één misser zes seconden onderdoor en bleef even aan de leiding staan. Allemaal nog niet heel verrassend, de dames maken al wel deel uit van de (sub)top.

Plots was er de Letse Baiba Bendika, die na drie schietbeurten nog altijd foutloos was. Dat bleef ze na de vierde schietbeurt ook en hoewel ze langzamer was dan de Italiaanse dames, hield ze wat langlaufen betreft genoeg over om Vittozzi's tijd met zeven seconden te verbeteren.

Bendika had nog nooit op een World Cup-podium gestaan en ineens leek dat toch mogelijk. Daar was dan echter al snel de jonge Slowaakse Paulina Fialkova, die een geweldige dag had wat snelheid betreft. Ze schoot wel twee keer mis, maar was snel genoeg om Bendika's tijd met één seconde te pakken.

De Poolse Monika Hojnisz wilde Fialkova's feestje verstieren en dat ging aardig: pas bij de laatste schietbeurt ging er één schot mis, maar ze verloor in de loipes niet genoeg tijd om achter Fialkova te eindigen. Sterker nog, Hojnisz kwam veertien seconden voor de tijd van de Slowaakse over de streep.

De nog maar 21-jarige Marketa Davidova deed vervolgens van zich spreken. De Tsjechische werd door de regie compleet gemist, ook al kwam ze bij de laatste schietbeurt aan met de tweede tussentijd van iedereen. Met vijf treffers had ze op zeker gewonnen, maar het bleef bij vier stuks, waardoor ze tussen Hojnisz en Fialkova in kwam aan de finish.

Nog altijd was het echter niet klaar, want Dzhima vertrok als 94e en ging lekker. Sterker nog, ze trof twintig keer op rij doel. Dat doet de trefzekere Oekraïnse wel vaker, maar regelmatig is ze dan te langzaam voor een écht topresultaat. Nu niet: ze bleek 5,9 seconden sneller dan Hojnisz en won de wedstrijd.

Voor de 28-jarige Dzhima, toch al bezig aan haar zevende seizoen, was het dan eindelijk haar eerste World Cup-zege. Hojnisz mocht pas voor de tweede keer het podium betreden en de jonge Davidova vierde haar allereerste podiumplek. Kortom, het was een gelukkig podium in Pokljuka.

Op vrijdag is het de beurt aan de mannen, die dan om 14.15 uur de sprint afwerken. Zaterdag volgt op hetzelfde tijdstip de sprint bij de vrouwen, beiden zijn live te zien op Eurosport.