Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen

Martin Fourcade heeft de eerste individuele World Cup-wedstrijd van het nieuwe biatlonseizoen gewonnen. In het Sloveense Pokljuka zouden de mannen woensdag de individuele wedstrijd afwerken, maar die werd vanwege de mist verplaatst naar donderdagochtend.

De individuele wedstrijd bij de mannen gaat over 20 kilometer, met daarin vier schietbeurten: liggend, staand, liggend, staand, waarbij elke misser één strafminuut oplevert. Lange tijd leek het een flinke stunt op te gaan leveren, want de Duitser Johannes Kühn schoot foutloos en ging aan de leiding.

Dat was op z'n minst opvallend te noemen: vorig jaar was Kühn één van de slechtste schutters in de hele World Cup, met slechts 71 procent treffers. Dit keer schoot hij uitgerekend in een wedstrijd met twintig schoten volledig foutloos en hij was nog vrij rap op de latten ook.

De een na de ander beet zich stuk op Kühn's tijd: de Oostenrijkse specialist Simon Eder schoot foutloos, maar kwam vijftien seconden tekort, terwijl de Sloveen Jakov Fak in principe snel genoeg was, maar dan juist weer een misser maakte, net als Kühn's landgenoot Simon Schempp.

Fourcade kwam de eerste drie schietbeurten foutloos door en bleef ook bij de vierde foutloos. De grootmeester had 16 seconden op Kühn en zag die voorsprong snel slinken. Aan de finish had hij echter nog precies genoeg over: vier seconden, waardoor Kühn als tweede eindigde, voor Eder.

Kühn mocht overigens alsnog gewoon trots zijn, want voor donderdag was zijn beste resultaat een vijfde plek. De Noor Johannes Thingnes Bø was de snelste op de lange latten, waar alleen de Italiaan Lukas Hofer hem qua snelheid kon volgen, maar de twee misten drie en vier keer en werden zevende en 27e.

Om 14.15 uur komen de vrouwen in actie, wederom live te zien op Eurosport.

Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen (Pro Shots / Action Images)
Biatleet Fourcade wint eerste individuele wedstrijd van het seizoen (Pro Shots / Action Images)