Nederland onder 17 verplettert Liechtenstein in EK-kwalificatie

De voetballers van Nederland onder 17 zijn keurig begonnen aan het verdedigen van hun dit jaar veroverde Europese titel. In de eerste wedstrijd van de eerste kwalificatiegroep werd Liechtenstein met 10-1 aan de kant gezet.

Naoufal Bannis (Feyenoord) opende de score na elf minuten, Dirk Proper (N.E.C.) verdubbelde de voorsprong nog geen tien minuten later, vrijwel gelijk gevolgd door de 3-0 van Ajacied Brian Brobbey. In het Zweedse Uddevalla nam de ploeg van bondscoach Peter van der Veen even rust, maar in de paar minuten voor rust ging men er nog eens tegenaan: Jayden Braaf (Manchester City) tekende voor de 4-0, Ki-Jana Hoever (Liverpool) trapte een vrije trap binnen en Brobbey maakte dan ook nog eens 6-0.

Nederland stoomde ook in de tweede helft weer lekker door, te beginnen met de 7-0 vanuit een door Bannis benutte strafschop. Hoever krulde de bal na een fraaie actie tegen het net, waarna Jaymillio Pinas (Ajax) voor de 9-0 tekende. Volgens Van der Veen werd het daarna wat slordiger, maar dat kon hij wel accepteren, zeker toen Mohamad Taabouni (AZ) de dubbele cijfers op de borden bracht.

De bij 1899 Hoffenheim spelende Melayro Bogarde, neefje van, zorgde dan nog even voor een domper. Hij was wellicht bang dat Liechtenstein nog terug zou komen en duwde zijn tegenstander omver in het zestienmetergebied. Yannick Allaart mocht aanleggen en passeerde Oranje-keeper Calvin Raatsie: 10-1, tot ergernis van Van der Veen, met name vanwege de gele kaart van Bogarde. "Dat kan je later nog opbreken."

Nederland speelt zondag tegen Montenegro, waarna Zweden woensdag de tegenstander is. De nummers één en twee in de groep gaan naar de beslissende kwalificatieronde.