PSV wil groeien als opleidingsclub voor Europese elite

PSV maakte bekend zwarte cijfers te noteren en dat was grotendeels te danken aan de verkoop van spelers. Toon Gerbrands omarmt die situatie.

De algemeen directeur sprak met het Algemeen Dagblad over de cijfers en de toekomst van de club. De Eindhovenaren verkochten spelers als Davy Pröpper, Andrés Guardado, Jetro Willems en Jürgen Locadia in het boekjaar 2017/18. Dat leverde onder de streep een nettowinst van 0,2 miljoen euro op. Dat viel iets lager uit dan verwacht, wat te maken had met de uitgekeerde kampioenspremies.

Voor het zevende opeenvolgende seizoen schrijft PSV dus zwarte cijfers, maar de vraag is hoe de Eindhovense club zelf de toekomst ziet. “De basis van PSV is een gebied van veertig vierkante kilometer rond Eindhoven”, vertelt algemeen directeur Toon Gerbrands vrijdag in gesprek met het dagblad. “Binnen die ruimte doen we heel veel dingen goed. Maar qua groei is het plafond wel bereikt. PSV heeft geen stadionplan zoals Feyenoord, onze volgende stap is internationaal.”

PSV gaat geen energie meer steken in het proberen te verkleinen van de kloof met de categorie van Europese topclubs. “Vorige week zaten we nog bij de bestuurstop van Barcelona”, geeft Gerbrands als voorbeeld het bezoek aan het Camp Nou aan, in het kader van de Champions League. “Dan hoor je: die gaan richting het miljard aan omzet. Wij kunnen volgend jaar voor het eerst aan honderd miljoen komen, mits we nog wat punten halen in de Champions League. Maar zelfs in zo'n recordjaar zou de verhouding PSV - Barcelona 1:10 blijven. Dan weet je genoeg.”

Gerbrands vindt dat PSV zich daarom moet manifesteren als één van dé opleidingsinstituten voor de absolute topclubs. Spelen op ‘etage veertien’ als Barcelona de achttiende verdieping is. “Clubs als Barcelona, Bayern, Manchester City, die hebben inmiddels ook door dat ze clubs als PSV nodig hebben om spelers door de tussenliggende etages te loodsen. Want talenten die meteen goed genoeg zijn voor level 18, die leiden ze zelf niet meer op.”