FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 september 2018

Loting tweede ronde KNVB Beker

De loting voor de tweede ronde van de KNVB Beker heeft weining aansprekende wedstrijden opgeleverd. Hieronder staat een overzicht van de loting.

De wedstrijden in de tweede ronde worden afgewerkt op dinsdag 30 oktober, woensdag 31 oktober en donderdag 1 november. In een later stadium wordt het programma bekendgemaakt.

Thuis Uit
Kozakken Boys Almere City FC
Heracles Almelo Vitesse
Willem II Spakenburg
NEC Fortuna Sittard
FC Utrecht ASWH
Ajax Go Ahead Eagles
FC Twente VV Noordwijk
FC Emmen VV ODIN'59
Feyenoord ADO Den Haag
SC Cambuur Koninklijke HFC
De Graafschap PEC Zwolle
AFC TOP Oss
SV Urk Roda JC
AZ VVV-Venlo
Groene Ster SC Heerenveen
PSV RKC Waalwijk

Uitslag Excelsior - VVV Venlo

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Excelsior en VVV-Venlo. Dankzij een doelpunt van Ómarsson boekte de thuisclub zijn tweede zege van het seizoen, het werd 1-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

Excelsior

1 - 0

VVV-Venlo

 20' Ómarsson    
 
 Gele kaart: Bruins, Mattheij, (Excelsior), Susic, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Messaoud (85) (Excelsior),
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.106
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Fortes
Mattheij
Matthys
Burnet (v.d.Meer/62)
Schouten
Messaoud
Koolwijk
Edwards (El Hamdaoui/ 71)
Ómarsson
Bruins
  Unnerstall
Rutten
Röseler
Promes (Samuelsen/79)
Janssen (Borgmann/66)
Opoku
Post
Seuntjens
Susic
Grot
Mlapa (Joosten/38)

Uitslag Fortuna Sittard - Ajax

Ajax heeft aan de hand van invallers Kasper Dolberg en Donny van de Beek met 0-2 gewonnen bij Fortuna Sittard.

De Amsterdammers traden aan met de wetenschap dat concurrent PSV eerder op de avond won bij NAC Breda, dus een overwinning was vereist om in het spoor te blijven van de koploper. Trainer Erik ten Hag koos voorin voor Klaas-Jan Huntelaar en Carel Eiting mocht de plek van de lichtgeblesseerde Frenkie de Jong overnemen op het middenveld. Matthijs de Ligt keerde achterin terug in de basisopstelling.

Fortuna bleek niet al te zeer onder de indruk van hun voormalige aanvoerder en de Limburgers gaven al in de eerste minuut een waarschuwing af via Lisandro Semedo. Doelman André Onana was echter op zijn post en dat gold ook voor zijn Fortunese collega Alexei Koselev. Beide keepers hielden hun doel voor rust schoon en dat mochten de aanvallers zichzelf aanrekenen. Zij sprongen onzorgvuldig met hun kansen om en kregen na de rust het goede voorbeeld van Dolberg.

De Deense spits stond amper drie minuten in het veld toen hij een goede bal van Dusan Tadic op waarde schatte en de bal onhoudbaar in het doel werkte. Zes minuten later dacht hij zelfs aan een tweede treffer, maar nu werd zijn schot geblokt voor de doelman in actie moest komen. Direct daarop voerde Ten Hag een tweede wissel door en ook Donny van de Beek bleek een goede keuze.

Getergd joeg hij de defensie van Fortuna op en daarmee ontregelde het het spel van de thuisploeg. Ook gaf de aanvallende middenvelder een prima voorzet waarmee hij Hakim Ziyech in staat stelde om de beslissende treffer binnen te werken. Een minuut voor tijd hoopte hij ook de derde Amsterdamse goal te maken, maar verder leed bleef het thuispubliek bespaard.

Kasper Dolberg en Branislav Ninaj. (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Kasper Dolberg en Branislav Ninaj. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Fortuna Sittard

0 - 2

AFC Ajax

     49' Dolberg
 78' Ziyech
 
 Gele kaart: Smeets. Dammers,Rodríguez, (Fortuna Sittard), Huntelaar,Schöne, (AFC Ajax)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 12.004
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Ciranni
Ninaj
Dammers
Ospitalieri
El Messaoudi (Stokkers/80)
Rodríguez
Smeets
Semedo (Lamprou/64)
Novakovich
Diemers (Vidigal/60)
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne
Neres (v.d.Beek/56)
Eiting (De Wit/79)
Ziyech
Huntelaar (Dolberg/46)
Tadic

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

sc Heerenveen en ADO Den Haag hebben in de zevende speelronde van de Eredivisie gelijkgespeeld. In Heerenveen was het na negentig minuten 1-1.

Na een gelijkopgaande beginfase kreeg Heerenveen het overwicht in de wedstrijd. Via Michel Vlap kwam de thuisclub op 1-0. Ondanks dat ADO vrij weinig in te brengen had kwam de 1-1 op het scorebord. Uit een voorzet van Abdenasser El Khayati kopte Tomas Necid hard binnen.

Na rust gingen beide ploegen op zoek naar de voorsprong maar slaagden er nauwelijks in om voor gevaar te zorgen laat staan een doelpunt.

sc Heerenveen

1 - 1

ADO Den Haag

 31' Vlap    45' Necid
 
 Gele kaart: Höegh, (sc Heerenveen), Kanon, Necid, Beugelsdijk, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 16.550
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Floranus
Höegh
Bulthuis
Woudenberg
Rienstra
Vlap (v.Amersfoort/69)
Thorsby
Kobayashi
Lammers
Zeneli (v.Bergen/81)
  Groothuizen
Troupée (Lorenzen/81)
Beugelsdijk
Kanon (Pinas/57)
Meijers
Immers
El Khayati
Malone
Becker
Necid
Hooi (Goppel/72)

De Vries 3e in Formule 2, dramapitstop kost Norris zijn titelkansen

Alexander Albon heeft in de straten van Sochi de hoofdrace in de Formule 2 gewonnen. De Thaise Brit kende een ijzersterke race en profiteerde optimaal van een slechte pitstop van thuiscoureur Artem Markelov.

Nyck de Vries vertrok vanaf poleposition en kende een prima start. Dat gold niet voor Lando Norris: de Brit vertrok vanaf plek twee, maar kwam nauwelijks weg en zakte gelijk terug naar de vijfde stek. George Russell nam de tweede plek in beslag, maar de Britse kampioenschapsleider zag Albon al snel passeren, waarna ook Antonio Fuoco, Nicolas Latifi en Markelov Russell passeerden.

Vooral de opmars van Markelov was indrukwekkend: de Rus startte op de hardere banden als negentiende, maar lag na een paar ronden al in de top-5. Voor Norris eindigde de race na een dramatische pitstop. Hij parkeerde eerst bij het verkeerde team, waarna de toekomstig F1-coureur van McLaren wegreed terwijl zijn rechtervoorband nog niet vast zat: einde race.

De leidende De Vries werd ondertussen gepasseerd door Markelov en Fuoco, beiden op de hardere banden, waarna hij snel naar binnen kwam. Ook de pitstop van de Nederlander ging niet geweldig, waardoor Albon hem in de pitstraat voorbij kon. De Nederlander leek vervolgens lange tijd af te koersen op de tweede plek, ondanks een stevige aanvaring met Arjun Maini, maar moest zijn meerdere erkennen in Latifi, die een ijzersterke slotfase kende.

De strijd om de winst ging tussen Markelov en Albon. De Rus moest nog stoppen, maar had een voorsprong van dik twintig tellen op Albon. Een dramatische pitstop vergooide de kansen van Markelov: hij kwam als elfde weer de baan op en eindigde uiteindelijk als twaalfde. Albon kwam zo aan de leiding en reed onbedreigd naar de winst, voor DAMS-teamgenoot Latifi en De Vries.

In het kampioenschap staat Russell nu ruim aan de leiding. Albon gaat voorbij Norris, die nog een wonder nodig heeft om een kansje op de titel te houden.

Van Vleuten reed WK wielrennen uit met gebroken knie

Annemiek van Vleuten heeft de laatste 95 kilometer in de wegwedstrijd bij het WK wielrennen voor Vrouwen in Innsbruck gefietst met een gebroken knie. Dat bleek uit medisch onderzoek na afloop van de wedstrijd, waarin ze zevende werd op zeven minuten van Anna van der Breggen.

"Een breuk. Ik kan het niet geloven. Emotioneel nu. Het zal genezen, maar dat heeft tijd nodig (weken)'', liet ze weten op Twitter met daarbij een röntgenfoto waarop de breuk te zien is.

Van Vleuten kwam samen met Ellen van Dijk ten val in aanloop naar de beklimming van de Gnadenwald. Ze kon snel terugkeren in het peloton mede dankzij de hulp van Van Dijk. Op een goede veertig kilometer opende ze zelfs de aanval, waarna Van der Breggen ervandoor ging.

Na afloop gaf ze ook meteen een reactie aan de NOS: "Ik had echt pijn, maar stapte snel weer op en heb ook nog een bijdrage kunnen leveren aan het goud van Anna van der Breggen. Ik ben vanzelfsprekend teleurgesteld voor mezelf, maar ik ben blij voor Anna. We waren allebei outstanding. Bij de val zag mijn knie er raar uit en wist ik dat ik niet honderd procent meer was."

Van Vleuten reed het WK uit met een gebroken knie. (PRO SHOTS/Gepa)
Van Vleuten reed het WK uit met een gebroken knie. (PRO SHOTS/Gepa)

Uitslag NAC Breda - PSV

Ook na zeven wedstrijden is PSV nog steeds ongeslagen. De uitwedstrijd bij NAC Breda werd met 2-0 gewonnen.

NAC begon de wedstrijd met veel inzet en zorgde daarmee dat PSV nauwelijks kansen kon creëren. De wedstrijd ging met 0-0 de rust in. Net na rust kwam PSV op voorsprong dankzij een doelpunt van Luuk de Jong.

NAC kreeg kansen om op gelijke hoogte te komen. Eerst via een strafschop van Mitchell Te Vrede, echter Jeroen Zoet stopte de bal. Vervolgens een schot van Anouar Kali op de lat. In de blessuretijd bracht Donyell Malen de regerend landskampioen op 2-0.

NAC Breda

0 - 2

PSV

     48' De Jong
 90+2' Malen
 
 Gele kaart: Te Vrede, Nijholt, Rosheuvel, (NAC Breda), De Jong, Rosario, (PSV)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.926
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Sporkslede
Koch
Mets
Carolina
Nijholt
Mühren
Kali
Rosheuvel
Te Vrede
Kastaneer
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro (Malen/63)
Hendrix
Lozano
De Jong
Bergwijn

Barcelona morst opnieuw punten

Barcelona heeft opnieuw punten laten liggen in LaLiga. Tegen Athletic Club kwam de ploeg van Ernesto Valverde niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Na de duels met Girona (2-2) en Leganés (2-1) had de Catalaanse grootmacht iets goed te maken, maar dat zat er eigenlijk geen moment in. De ploeg leek zelfs op een nederlaag af te stevenen, ware het niet dat Ousmane Dembélé sterk inviel met een goal.

Het team van Valverde zocht na het klinken van het rustsignaal gefrustreerd de kleedkamers op. Barcelona had in de eerste 45 minuten weliswaar 65 procent balbezit, maar zonder Sergio Busquets en Lionel Messi haperde de voetbalmachine van de Catalanen. De gevaarlijke momenten rondom het doel van Athletic waren op een hand te tellen en ontstonden vooral via Luis Suárez, die echter te vaak op een eiland stond.

Athletic maakte op zijn beurt een degelijke indruk en had aan een moment voldoende om aan de leiding te gaan. Na een indraaiende bal van Markel Susaeta vanaf links liet Óscar de Marcos aan Sergi Roberto zijn hielen zien en werkte hij de bal diagonaal achter Marc-André ter Stegen: 0-1. De spelers van Barcelona claimden buitenspel, maar Gerard Piqué reageerde te laat na de pass van De Marcos en hief daarmee de buitenspelval op.

In de eerste tien minuten na rust maakten Busquets, als vervanger van de geblesseerde Sergi Roberto, en Messi, als vervanger van de tegenvallende Arturo Vidal hun opwachting. Barcelona zocht met man en macht naar de 1-1, drukte Athletic diep terug op de eigen helft en was na een uur spelen dicht bij de gelijkmaker. Na voorbereidend werk van Ousmane Dembélé werkte Philippe Coutinho de bal tegen het aluminium.

Barcelona had dertien minuten voor tijd opnieuw pech: Messi combineerde met Jordi Alba en mikte het leer vervolgens op de paal. Met Munir El Haddadi in de plaats van Dembélé zette Valverde tien minuten voor tijd zijn laatste troef in en met succes. De invaller werkte luttele minuten later van dichtbij binnen, na een schot annex voorzet van Messi. Barcelona probeerde nog drie punten te pakken, maar de regerend landskampioen kwam niet verder dan een vanwege buitenspel afgekeurd doelpunt van Suárez.

De zeperd betekent dat Barcelona in zes dagen tijd liefst zeven punten heeft laten liggen. Real Madrid kan later vanavond alleen aan kop gaan, als stadsgenoot Atlético Madrid wordt verslagen. Het team van Diego Simeone kan zelf gedeeld koploper worden, als Real wordt verslagen.

Uitslagen Primera Division zaterdag
Real Sociedad - Valencia 0-1
Barcelona - Athletic de Bilbao 1-1
Eibar - Sevilla 1-3
Real Madrid - Atlético Madrid 0-0

Europese golfers aan de leiding na tweede dag Ryder Cup

De Europese golfers zijn zaterdag verder uitgelopen in de strijd om de 42ste Ryder Cup. Na twee dagen staat het Europese team met 10-6 voor tegen Amerika. Europa heeft in de twaalf partijen die nog komen 4,5 nodig om de Ryder Cup te winnen.

In de ochtend won Europa drie van de vier partijen in de fourballs en liep daarmee uit naar een 8-4 voorsprong. Alleen Jordan Spieth/Justin Thomas wisten hun partij in de ochtend te winnen.

In de middagsessie stonden vier partijen in de foursomes op het programma. Daarin werden de punten gedeeld door Europa en Amerika. Voor Amerika wist Spieth/Thomas en Bubba Watson/Webb Simpson hun partij te winnen. Europa had de punten te danken aan Henrik Stenson/Justin Rose en Francesco Molinari/Tommy Fleetwood.

Vooral dat laatste team maakt indruk in Parijs op de baan van Le Golf National. Alle vier de partijen wist het Italiaans/Engelse koppel af te sluiten met winst.

Vicepresident: 'Mogelijk duizenden doden bij tsunami Sulawesi'

Het aantal mensen dat op het Indonesische eiland Sulawesi om het leven is gekomen door de aardbeving en vooral de daaropvolgende tsunami van vrijdag kan nog behoorlijk oplopen. Het staat nu op bijna vierhonderd, maar de Indonesische vicepresident vreest dat het nog veel erger kan worden, met mogelijk zelfs duizenden doden.

Jusuf Kalla liet zaterdag weten dat men zich vooral grote zorgen maakt om de stad Donggala, waar zo'n driehonderdduizend mensen wonen. Volgens Kalla heeft men nog 'geen woord' ontvangen uit die stad, terwijl het Rode Kruis in Indonesië de situatie en het gebrek aan communicatie uit de stad 'extreem zorgwekkend' noemt.

"We hebben inmiddels wat communicatie met Palu, zij het beperkt", aldus het Rode Kruis. "We hebben daar een klein beeld van de vernietiging, maar vanuit Donggala hebben we nog helemaal niks gehoord en dat baart ons extreem veel zorgen." In de twee steden wonen bij elkaar meer dan zeshonderdduizend mensen.

Palu is in elk geval flink getroffen, waarbij onder meer een moskee half is ingestort en vervolgens onder water is gelopen. Een winkelcentrum is gereduceerd tot een hoop puin en een grote brug is ook ingestort. Volgens de Jakarta Post is het vliegveld van Palu zwaar beschadigd, maar zou een kleine twee kilometer van de landingsbaan nog in een min of meer acceptabele staat zijn, waardoor vliegtuigen met hulp zouden kunnen landen.

Vijfde zege op rij voor Arsenal

Arsenal dendert door in de Premier League. Tegen Watford werd alweer de vijfde competitiezege op rij geboekt door de ploeg van Unai Emery.

Arsenal wist het net niet te vinden in de eerste helft en dat kon vooral Alexandre Lacazette zichzelf aanrekenen. De Franse spits leek na een kwartier voetballen op weg naar de openingstreffer, maar kwam oog in oog met doelman Ben Foster niet verder dan een rollertje.

Watford maakte zonder de geblesseerde Daryl Janmaat echter een uitstekende indruk in het Emirates Stadium en bleef na de kans voor Lacazette betrekkelijk eenvoudig op de been. Extra domper op de eerste helft voor Arsenal was het geblesseerd uitvallen van doelman Petr Cech, vlak voor rust.

Cech werd vervangen door Bernd Leno en de Duitser voorkwam kort na rust met een knappe redding dat Troy Deeney kon scoren voor Watford. Arsenal kwam een kwartier voor tijd opnieuw goed weg: Isaac Success ging alleen op Leno af, maar faalde vervolgens hopeloos in de afwerking.

The Gunners stevenden af op puntverlies, maar in de laatste negen minuten van de officiële speeltijd werd de zege met een fel slotoffensief alsnog uit het vuur getrokken. Een eigen treffer van Craig Cathcart betekende de 1-0, waarna Mesut Özil de wedstrijd kort erna in het slot gooide.

Uitslagen Premier League zaterdag
West Ham United - Manchester United 3-1
Arsenal - Watford 2-0
Everton - Fulham 3-0
Huddersfield Town - Tottenham Hotspur 0-2
Manchester City - Brighton & Hove Albion 2-0
Newcastle United - Leicester City 0-2
Wolverhampton Wanderers - Southampton 2-0
Chelsea - Liverpool 18.30u

Schuurs plaatst zich voor WTA Finals na toernooiwinst in Wuhan

Tennisster Demi Schuurs heeft samen met haar Belgische dubbelpartner Elise Mertens het WTA-toernooi van Wuhan op haar naam geschreven. Schuurs en Mertens waren in de finale in twee sets te sterk voor het als tweede geplaatste Tsjechische koppel Andrea Hlavackova/Barbora Strycova: 6-3, 6-3.

Door de zege in het Chinese Wuhan plaats Schuurs zich samen met Mertens voor de WTA Finals eind oktober in Singapore.

Het was voor de 25-jarige Schuurs haar zevende toernooiwinst dit jaar. Met Mertens won ze ook in Hobart en Rosmalen. In Rome en Montreal won ze samen met Ashleigh Barty, terwijl ze in Brisbane de titel pakte met Kiki Bertens. Door de toernooizeges is ze opgeklomen naar de achtste plaats op de wereldranglijst voor dubbels. Haar Belgische partner is de nummer vijftien van de wereld.

De titel in het enkelspel in Wuhan ging naar de Wit-Russische Arina Sabalenka. Ze won de finale met 6-3, 6-3 van de Estse Anett Kontaveit. Sabalenka pakte zo haar tweede titel in korte tijd. Vorige maand wist ze ook al het toernooi van New Haven op haar naam te schrijven.

Man gooit doorgeladen vuurwapen van viaduct

Bij twee controles op vrijdagavond en zaterdagmorgen hebben oplettende agenten drie vuurwapens van straat gehaald. Een vuurwapen werd in een tas van een viaduct gegooid. Bij een doorzoeking later in een woning werd nog een vuurwapen gevonden. Een derde vuurwapen lag verstopt tussen de pedalen van een auto.

Doorgeladen vuurwapen
Op de Coen Moulijnstraat in Rotterdam-Zuid werd vrijdagavond rond 18.30 uur tijdens een verkeerscontrole een 28-jarige bestuurder uit Rotterdam aan de kant gezet omdat hij een rijontzegging had en zijn rijbewijs ongeldig was verklaard. Toen agenten de inzittenden van de auto preventief wilde fouilleren, rende de bijrijder er als een speer vandoor. Tijdens de korte achtervolging die volgde, gooide hij een tas van het viaduct aan dezelfde weg naar beneden.

In de tas bleken niet alleen geld en drugs te zitten, maar ook een doorgeladen vuurwapen. De 18-jarige bijrijder werd hierop aangehouden. Bij doorzoeking van zijn woning in Rotterdam- Zuid werd nog een tweede vuurwapen aangetroffen en hasj en xtc-pillen. Alles is in beslag genomen.

Vuurwapen tussen de pedalen
Zaterdagochtend rond 07.30 uur probeerde een 29-jarige bestuurder uit Hoogezand zich zonder succes aan een alcoholcontrole op de Olympiaweg te onttrekken. Bij het blazen bleek de 29-jarige man te veel gedronken te hebben. Hij had bovendien geen rijbewijs. Ook zag de oplettende agent dat er tussen de pedalen van de auto een vuurwapen lag. Het vuurwapen is direct in beslag genomen. De vijf inzittenden van de auto zijn aangehouden.

Man gooit doorgeladen vuurwapen van viaduct (Foto: Politie.nl)
Man gooit doorgeladen vuurwapen van viaduct (Foto: Politie.nl)

Coffeeshop in Amsterdam per direct gesloten na explosies

Het pand aan Derde Oosterparkstraat in Amsterdam Oost, waar coffeeshop Los Angeles zich bevindt, is op last van de burgemeester gesloten. Dit besluit is genomen nadat er vannacht meerdere explosies plaatsvonden voor de deur van de coffeeshop.

De sluiting is per direct en voor onbepaalde tijd. Burgemeester Halsema heeft het besluit genomen vanwege het ernstige gevaar voor de openbare orde. De recherche heeft onderzoek gedaan naar de explosies en het blijkt dat er zware vuurwerkbommen zijn ontploft. 

'Een dergelijk incident in de openbare ruimte brengt de veiligheid van omwonenden en voorbijgangers ernstig in gevaar', aldus de burgemeester in haar besluit. 

Explosie
Vannacht omstreeks 03.30 uur hoorden omwonenden een reeks harde knallen. De klap was zo hard, dat ook de boven- en naastgelegen woningen van de coffeeshop schade opliepen, net als twee geparkeerde auto's en een fiets.

Geruchten over toekomst Zidane in Engeland

Zinédine Zidane is in Londen en dat is volgens The Sun reden om aan te nemen dat de Fransman zich voorbereidt op een trainersbaan in Engeland.

De Britse tabloid schrijft dat Zidane lessen in de Engelse taal volgt. Dat zou een signaal zijn dat hij graag bij Manchester United aan de slag wil. Marca meldt zaterdag echter dat Zizou geen haast heeft om weer ergens een baan te krijgen en dat hij gewoon in Londen op vakantie is.

Zidane, die op Instagram de afgelopen dagen een aantal foto's vanuit Londen plaatste, nam na vorig seizoen afscheid bij Real Madrid. Volgens Marca was de coach al eerder van plan om afscheid te nemen. In februari verloor Real in de Copa del Rey van Leganés en toen moesten voorzitter Florentino Pérez en directeur José Ángel Sánchez hem naar verluidt overhalen om te blijven.

Op 31 mei, enkele dagen na de Champions League-triomf in Kiev, zaten de betrokken partijen opnieuw om de tafel en toen was Zidane vastberaden om echt te vertrekken. "Hij was uitgeput en vond het een goed besluit voor de club en de spelers", aldus Marca.

'Boswachter niet beschoten door mannen in lange gewaden'

De politie doet onderzoek om te achterhalen of er geschoten is in een bos bij Hattem en Wezep. Vanmiddag kwam er een melding binnen dat er een schot of knal was gehoord. Een boswachter zag twee mannen het bos uitrennen.

Inmiddels gaan er allerlei verhalen rond in de media. Zo zou de boswachter verteld hebben dat hij is beschoten. De politie heeft de boswachter als getuige gehoord, en uit niets blijkt dat er iemand beschoten is. Omdat uit de melding bleek dat er mogelijk wel geschoten was, is de politie meteen een onderzoek gestart. De politiehelikopter heeft assistentie verleend. In het bos werd niemand meer aangetroffen.

Er wordt in de media ook uitgebreid gesproken over ‘mannen in lange gewaden’. Een getuige heeft dit signalement ook aan de politie doorgegeven. Natuurlijk gebruikt de politie deze informatie in het onderzoek naar dit incident.

In het bos wordt op dit moment nog sporenonderzoek gedaan. Daarmee hoopt de politie vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk geschoten is. Ook op andere manieren wordt er onderzoek gedaan, maar op dit moment kan de politie hier verder geen details over geven.

Rode Kruis opent Giro 6868 voor Sulawesi

Het Rode Kruis opent Giro 6868 voor de slachtoffers van de aardbeving en tsunami van Sulawesi (Indonesië). De precieze omvang van de ramp is nog onduidelijk, maar de eerste beelden zijn zorgwekkend. Nu al is duidelijk dat er bijna 400 doden zijn en honderden gewonden. Het gaat om een gebied waar meer dan 300.000 mensen wonen, waarmee amper communicatie mogelijk is. Medische teams zijn aan de slag en hulpgoederen zijn gestuurd.

Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater is grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes.

Sulawesi werd gisteren getroffen door een reeks aardbevingen: de sterkste met een kracht van 7,4. Een krachtige tsunami volgde. Onduidelijk is hoe groot de ramp precies is. Honderden gebouwen zijn verwoest. Er is nog weinig contact met het gebied, dat meer dan 300.000 inwoners heeft.

De opbrengst van Giro 6868 (NL83 INGB0000006868, met 6 nullen) is voor de slachtoffers van Sulawesi, maar ook voor andere rampgebieden, waar schoon drinkwater en slechte sanitaire omstandigheden tot grote zorgen leiden. Ook op het Indonesische eiland Lombok, dat eerder dit jaar is getroffen is door meerdere aardbevingen, zijn er nog steeds meer sanitair- en watervoorzieningen nodig. Het Rode Kruis wil in deze gebieden meer hulp kunnen bieden.

Ransomware 'GandCrab' rukt snel op

De ransomware GandCrab infecteert in hoog tempo steeds meer computers in Nederland. Al sinds begin dit jaar gijzelt het virus Windowscomputers, maar de laatste twee maanden is er een sterke stijging te zien in het aantal Nederlandse infecties, zo meldt RTL nieuws. 

GandCrab wordt verspreid als bijlage in emails, maar ook in betaalde software die illegaal op internet wordt aangeboden. Tijdens de installatie van het programma worden alle bestanden gegijzeld. In een boodschap laten de gijzelaars weten dat de gebruikers hun bestanden terug kunnen krijgen na het betalen van ruim duizend euro via de cryptocurrencies BitCoin of Dash. 

Rusland
Hoewel het aantal infecties dus fors toeneemt, is het vrij opvallend dat er in Rusland geen enkele infectie wordt gemeld. Zodra het virus  een Russisch toetsenbord of besturingssysteem herkent stopt hij de infectie. Russische criminelen worden veel minder snel opgepakt als ze in Rusland geen schade aanrichten volgens Thomas Maarsseveen van het cybersecuritybedrijf Steel Mountain. 

Op dit moment is er nog geen manier om de nieuwste varianten van GandCrab van je computer te verwijderen, zonder het losgeld te betalen. De beste bescherming tegen ransomware is volgens experts nog altijd (dagelijks) een backup maken van belangrijke bestanden en documenten, zodat als het fout gaat en je computer toch geïnfecteerd raakt, je windows simpelweg opnieuw kan installeren en van voren af aan kan beginnen. 

Voorkomen dat ransomware je computer 'gijzelt' (Bron: YouTube)

Twente is Brama lang kwijt: "Echt kloten"

FC Twente kan voorlopig niet beschikken over Wout Brama. Het is nog maar de vraag of hij voor de winterstop nog in actie zal komen.

Brama kreeg in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Groningen een tik van Ritsu Doan, die daarvoor een gele kaart kreeg. De routinier van Twente speelde het duel uit, maar hij bleef last houden. Vrijdag werd een MRI-scan gemaakt en daarna werd zijn knie in een brace gezet.

"Toen de dokter vertelde dat ik de buitenband van mijn rechterknie ingescheurd heb, schrok ik echt. Het was een pittige tackle, ik had ook wel wat last, maar dit is wat erger dan ik verwacht had", reageert Brama op de officiële website van de Tukkers. "Wanneer je rekening houdt met een verrekking en er misschien één of twee wedstrijden uit bent, dan is dit een bittere pil."

De 32-jarige middenvelder baalt dan ook enorm. "Dat je er zo lang uit bent en het team en de club niet kunt helpen is echt kloten." Twente won met 2-0 van Groningen en staat in de Keuken Kampioen Divisie momenteel zesde. Als zondag in Enschede van Jong PSV wordt gewonnen, komt het elftal van coach Marino Pusic in punten gelijk met koplopers Go Ahead Eagles, Almere City en Sparta.

Morozov zwemt wereldrecord in Eindhoven

Zwemmer Vladimir Morozov heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Eindhoven een wereldrecord kortebaan gezwommen. De Rus won de 100 meter wisselslag in 50,26 seconden, 0,04 tellen rapper dan zijn eigen wereldrecord van het EK van 2016.

Op de 100 meter vrije slag was Morozov zaterdag ook uitermate rap. Met 45,69 seconden bleef hij dik zeven tienden boven het bijna tien jaar oude wereldrecord van Amaury Leveaux. Kyle Stolk (47,02), Stan Pijnenburg (47,85) en Jesse Puts (48,89) kwamen er niet echt aan te pas.

Op de 50 meter vrije slag was er winst voor Ranomi Kromowidjojo. De houdster van het wereldrecord tikte aan na 23,26 seconden, een goede vier tienden rapper dan eeuwige concurrente Sarah Sjöström uit Zweden. Met 23,77 pakte Femke Heemskerk de derde plek.

Op de 50 meter vlinderslag werden de rollen weer omgedraaid. Sjöström won in een scherpe tijd van 24,61 seconden, 0,23 tellen boven het bijna negen jaar oude wereldrecord van haar landgenote Therese Alshammar. Kromowidjojo gaf 0,06 seconden toe en werd tweede.

Op de gemengde 4x50 meter vrije slag benaderde Nederland het eigen, vorig jaar gezwommen wereldrecord tot op anderhalve seconde. Met 1:29,90 wonnen Puts, Stolk, Heemskerk en Kromowidjojo de wedstrijd voor de VS en Rusland.

Manchester United ook te kijk gezet in Londen

Manchester United blijft maar ploeteren in de Premier League. Het elftal van José Mourinho ging zaterdagmiddag onderuit bij West Ham United.

Na een week waarin opnieuw veel werd geschreven over Mourinho en Paul Pogba en United uitgeschakeld werd in de League Cup, konden de bezoekers in Londen wel een goede start gebruiken. De bal lag echter na vijf minuten spelen al achter David De Gea. Pablo Zabaleta ontsnapte op rechts aan buitenspel en hij bediende met een lage voorzet Felipe Anderson, die fraai achter zijn standbeen scoorde.

In de jacht op de gelijkmaker was Romelu Lukaku vervolgens het dichtst bij een treffer. Hij kopte halverwege de eerste helft een voorzet van Ashley Young tegen de paal. Twee pogingen van Pogba en eentje van Lukaku werden geblokt en Andriy Yarmolenko werd aan de andere kant gevaarlijk toen hij vanuit een hoekschop naast schoot.

United leek daardoor met een kleine achterstand de rust te halen, maar na 43 minuten viel toch de 2-0. Yarmolenko kon vanaf de rand van het strafschopgebied met links uithalen en zijn poging plofte via Victor Lindelöf zomaar in het doel. Kort na de pauze moest De Gea voorkomen dat Mark Noble scoorde en Marko Arnautovic schoot over en naast.

Pas daarna leek de ploeg van Mourinho weer wat dichter bij een doelpunt te komen. Eerst stuitte Pogba op doelman Lukasz Fabianski, die een paar minuten later een uitstekende redding in huis had op een gevaarlijke kopbal van Marouane Fellaini. Vanuit een spelhervatting wist United de marge wel te verkleinen; invaller Marcus Rashford rondde bij de eerste paal een lage hoekschop van Luke Shaw af.

Amper drie minuten later was het verschil echter weer twee. Arnautovic kreeg door het centrum een zee van ruimte om binnen te schuiven na een steekpass van Noble: 3-1. Manchester United blijft daardoor staan op slechts tien punten en het dreigt deze speelronde in het rechterrijtje te belanden. West Ham had tot vandaag pas één keer gewonnen en heeft nu dus wat meer lucht gekregen.

7 doden bij grensprotesten Gaza/Israël

Gisteren zijn er zeven Palestijnse doden gevallen bij grensprotesten tussen Gaza en Israël. Onder de slachtoffers zijn twee jongens van 12 en 14 jaar oud volgens het Palestijne ministerie voor Volksgezondheid. Bij de protesten raakten ook tientallen mensen gewond. 

Volgens het Israëlische leger werd het gedwongen om het vuur op de Palestijnen te openen, omdat ze door de afrastering langs de grens dreigden te breken. Daarnaast zouden de betogers met stenen en explosieven aan het gooien zijn geweest. Palestijnse bronnen melden dat er sinds het begin van de protesten op 30 maart langs de grens al zeker 140 Palestijnen zijn gedood. 

Magistrale Van der Breggen soleert naar wereldtitel

Anna van der Breggen is de nieuwe wereldkampioene op de weg. De Nederlandse was samen met landgenote Annemiek van Vleuten de topfavoriete en ze maakte het helemaal waar. Van Vleuten zorgde op 45 kilometer voor de eerste versnelling, waarna Van der Breggen overnam. De 28-jarige olympisch kampioene reed iedereen uit het wiel en kwam na een solo van veertig kilometer alleen aan in Innsbruck. De Australische Amanda Spratt werd tweede op 3.42 van Van der Breggen, de Italiaanse Tatiana Guderzo pakte brons op 5.26.

In het begin van de wedstrijd waren er verschillende aanvallen. Uiteindelijk lukte het Sanabria Sanchez en Aurelo Nerlo om weg te rijden uit het peloton. De twee hadden een voorsprong van twee minuten op het peloton, waarna Lotte Lepisto in de tegenaanval ging. De Finse slaagde in haar opzet, maar lang zouden ze niet op kop rijden van de wedstrijd.

Vlak voor de eerste zware beklimming van de dag kwam Van Vleuten ten val samen met Ellen van Dijk. Van Dijk reed samen met Van Vleuten op de klim weer naar voren. Ondertussen was er een stevige tempoversnelling in het peloton, wat ervoor zorgde dat er nog maar een twintigtal rensters overbleef. Na de beklimming kon het tweede peloton wel weer aansluiting vinden met het eerste peloton.

Niet lang daarna ontstond er een gevaarlijke kopgroep met Coryn Rivera en daarna Amanda Spratt. Ook Emilia Fahlin, Malgorzata Jasinka en Elena Pirrone. Ook de Nederlandse Van Dijk was mee, maar ze moest op de beklimming de anderen laten gaan. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was ondertussen opgelopen naar één minuut verschil.

Dus moest er op de klim een reactie van het Nederlands team komen, en dat kwam er ook. Van Vleuten trok als eerste door, waarna Van der Breggen met demarrage eroverheen ging. Binnen enkele kilometers was ze bij de kopgroep aangesloten en nog voor de slotklim had ze iedereen eraf gereden.

Het was nog veertig kilometer te rijden, maar niemand kwam nog maar in de buurt van de Nederlandse. Met nog 25 kilometer te rijden was het verschil opgelopen tot anderhalve minuut op Spratt, die de eerste achtervolgster was. Daar achter lag het verschil helemaal uit elkaar.

In de laatste vijftien kilometer kwam niemand dichter op Van der Breggen, sterker nog de Nederlandse reed alleen maar meer weg. Aan de finish was het verschil opgelopen tot 3.42. Guderzo kwam op ruim vijf minuten binnen als derde over de streep.

Het was voor het eerst sinds het WK van 1989 dat het verschil tussen de nummer één en twee zo groot was. Jeannie Longo won destijds in het Franse Chambéry met vier minuten en vijf seconden verschil op de nummer twee.

Van der Breggen duidelijk de beste bij WK wielrennen (Pro Shots / Action Images)
Van der Breggen duidelijk de beste bij WK wielrennen (Pro Shots / Action Images)

Save the date! 17 november komt Sinterklaas aan

Save the date! 17 november is de dag dat Sint en Piet aankomen in de gemeente Zaanstad. En in de aanloop naar de intocht is het natuurlijk weer tijd voor de jaarlijks terugkerende Zwarte piet discussies. 

De inwoners van Zaandam hebben op Facebook laten weten een demonstratie te willen organiseren. Let wel: een demonstratie VOOR Zwarte Piet dus, evenals de Nederlandse Volks Unie (NVU). Constant Kusters liet afgelopen week in het NVU-Journaal weten dat zij met een delegatie langs de route willen staan om Sinterklaas en en zijn Zwarte Pieten welkom te heten. De NVU is van plan om toestemming te vragen voor de manifestatie. 

Uiteraard zou het geen discussie zijn als er geen tegenstanders zouden zijn: activiste  Jennifer van Leijen heeft burgemeester Jan Hamming per brief gevraagd om de landelijke intocht af te blazen. In de brief schrijft Van Leijen verder nog: "Wij zullen dan ook, samen met andere anti-racismeactivisten, bij de intocht in Zaandam en op andere plekken waar de racistische karikatuur zijn nare kop opsteekt, actie blijven ondernemen."

 

Zinderende Grand Final voor 100.000 fans in Melbourne

Voor alweer de 122e keer is in Melbourne de Grand Final gespeeld, de finale van het seizoen in de AFL: de Australian Football League. Met honderdduizend fans - 100.022 om precies te zijn, het grootste aantal sinds 1986 - zat de Melbourne Cricket Ground weer tot de nok gevuld.

De strijd ging tussen de West Coast Eagles en Collingwood en het werd weer een zinderend duel. Voor hen die niet bekend zijn met de basisregels, het is in principe niet heel ingewikkeld: de achttien spelers per team mogen zich vrij bewegen en gooien en trappen de bal rond op het ovalen veld.

Punten worden gescoord door de bal tussen de palen te werken: trap je de bal tussen de twee binnenste palen door, zonder dat een tegenstander de bal raakt, dan krijg je zes punten. Komt de bal tussen een binnenste en buitenste paal door, dan krijg je één punt.

Voor wie de samenvatting wil zien zonder de uitslag alvast te weten, kijk eerst even naar onderstaand filmpje voor je verder leest. Als je een goede negen minuten de tijd hebt en liefhebber bent van spannende sport: het is de moeite waard.

West Coast - Collingwood (Bron: YouTube)

De winst ging uiteindelijk naar West Coast. Collingwood begon ongelooflijk goed en rolde de Eagles volledig op, maar West Coast vocht zich terug en sleepte de winst in de laatste minuten binnen. Het was na 1992, 1994 en 2006 de vierde titel voor de ploeg.

Collingwood, zo'n beetje de populairste sportclub in heel Australië, speelt zoals wel meer ploegen in de AFL al sinds 1897 mee. Met maar liefst 42 optredens in de Grand Final is Collingwood met afstand recordhouder, hoewel 'slechts' vijftien keer gewonnen werd - één keer minder dan Essendon en Carlton, die op hun beurt al sinds 2000 en 1995 niet hebben gewonnen.

Politie zoekt getuigen gewapende overval tankstation

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de gewapende overval die donderdagmiddag rond 13.00 uur plaatsvond op het BP-tankstation aan de IJdoornlaan in Landsmeer.

Donderdagmiddag even na 13.00 uur stapte een onbekende man met een donker petje op het tankstation binnen aan de IJdoornlaan. De man was op de fiets naar het tankstation gekomen. Hij liep naar een kassa en bedreigde een personeelslid met een vuurwapen. De overvaller ging er met een geldbedrag vandoor en fietste weg in de richting van de Mc Donalds in Amsterdam. De politie heeft direct in de omgeving gezocht naar de verdachte op de fiets, maar hij werd niet meer aangetroffen.

Op het moment van de overval waren meerderen mensen aanwezig, maar er raakte niemand gewond. De politie heeft meerdere getuigen gehoord en heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld.  Het signalement van de dader luidt als volgt: een donkergetinte man tussen de 50 en 60 jaar oud, tussen de 1.65  en 1.75 meter lang met een normaal postuur. Hij droeg ten tijde van de overval een donkere jas en een donker petje. 

De politie is op zoek naar getuigen. Deze kunnen zich melden via de welbekende wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

F1: Bottas claimt poleposition in Rusland

Valtteri Bottas heeft de polepositon voor de Grand Prix van Rusland geclaimd. De Fin was met zijn Mercedes met een tijd van 1.31,387 een tiende sneller dan teamgenoot en kampioenschapsleider Lewis Hamilton. Sebastian Vettel kwam met de Ferrari tot de derde tijd, maar wel op ruim een halve seconde. Max Verstappen reed alleen in het eerste deel van de kwalificatie omdat hij morgen vanwege gridstraffen achteraan moet starten.

In Sochi was Q1 was al snel duidelijk dat de Williamsen en de McLarens het tempo niet hadden. Fernando Alonso had al een gridstraf te pakken en de Spanjaard wilde McLaren-teamgenoot Stoffel Vandoorne naar voren helpen. De opzet van de Spanjaard en de Belg slaagde niet, waardoor beiden uitgeschakeld werden. Ook de rijders van Williams waren snel klaar. Datzelfde gold voor Brendon Hartley met de Toro Rosso. Verstappen en Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo kwamen laat naar buiten waarbij Verstappen uiteindelijk een derde tijd liet noteren.

Bij de start van Q2 was al snel duidelijk dat drie coureurs niet in actie zouden komen. Verstappen, Ricciardo en Pierre Gasly gingen vanwege gridstraffen niet meer naar buiten. De strijd om de plekken in de top tien leek spannend te worden en opvallend was de mooie vijfde tijd voor Charles Leclerc. De vier coureurs voor de Monegask reed hun snelste tijd op ultrasofts in plaats van hypersofts, waardoor ze morgen op de iets hardere banden mogen starten. In de slotminuten werd duidelijk dat Renault Carlos Sainz en Nico Hülkenberg niet meer naar buiten stuurde, waardoor Q2 een flopshow werd met maar tien rijders die een tijd noteerden.

In Q3 zette Bottas met een tijd van 1.31,528 de snelste tijd neer, vier duizendste van een seconde sneller dan Hamilton. De Ferrari's van Vettel en Kimi Räikkönen kwamen er niet aan te pas. In de tweede run verbeterde Bottas zijn tijd zelfs nog naar 1.31,387 terwijl Hamilton in de tweede sector een fout maakte en afhaakte. Achter dit duo verbeterde Vettel nog naar een tijd onder de 1.32 minuten, maar de Duitser gaf wel een halve seconde toe. Räikkönen moest genoegen nemen met plek vier, voor Kevin Magnussen, Esteban Ocon, Charles Leclerc, Sergio Perez, Romain Grosjean en Marcus Ericsson.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:32.964 1:32.744 1:31.387 17
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:32.410 1:32.595 1:31.532 18
3 Sebastian Vettel Ferrari 1:33.476 1:33.045 1:31.943 18
4 Kimi Räikkönen Ferrari 1:33.341 1:33.065 1:32.237 18
5 Kevin Magnussen Haas 1:34.078 1:33.747 1:33.181 15
6 Esteban Ocon Force India 1:34.290 1:33.596 1:33.413 17
7 Charles Leclerc Sauber 1:33.924 1:33.488 1:33.419 17
8 Sergio Perez Force India 1:34.084 1:33.923 1:33.563 16
9 Romain Grosjean Haas 1:34.022 1:33.517 1:33.704 17
10 Marcus Ericsson Sauber 1:34.170 1:33.995 1:35.196 17
11 Max Verstappen Red Bull 1:33.048     5
12 Daniel Ricciardo Red Bull 1:33.247     4
13 Pierre Gasly Toro Rosso 1:34.383     8
14 Carlos Sainz Renault 1:34.626     6
15 Nico Hulkenberg Renault 1:34.655     6
16 Brendon Hartley Toro Rosso 1:35.037     7
17 Fernando Alonso McLaren 1:35.504     6
18 Sergey Sirotkin Williams 1:35.612     6
19 Stoffel Vandoorne McLaren 1:35.977     6
20 Lance Stroll Williams 1:36.437     7

Geen PlayStation Experience dit jaar

Sony hield de afgelopen jaren in december altijd de zogeheten PlayStation Experience (ook wel PSX). Een evenement in Amerika dat open is voor publiek en waar de nieuwste games en gamegerelateerde producten getoond werden. Dit jaar zal de PSX echter schitteren door afwezigheid.

Dit heeft de voorzitter van Sony Interactive Entertainment Shawn Layden gezegd in de meest recente PlayStation Blogcast. "Het is een geweldig plek voor ons om de fans nieuw nieuws te geven, om ze dichter te betrekken bij de games waar we aan werken. Dingen die we op de E3 hebben aangekondigd, kunnen fans dan van dichtbij bekijken in december. Maar voor 2018, en dit zal een teleurstelling zijn voor sommige mensen, hebben we besloten om geen PlayStation Experience te organiseren in Amerika."

De reden hiervoor is dat Sony denkt niet genoeg te bieden te hebben. "We maken veel vooruitgang in onze games, we hebben net Spider-Man gereleased, en nu kijken we naar 2019 voor games als Dream en Days Gone. Maar we hebben niet genoeg te bieden om mensen op locatie samen te brengen. We willen geen verwachtingen scheppen die we niet kunnen nakomen."

Kijkend naar de voorgaande jaren was PSX 2016 goedgevuld met nieuws over onder andere Yakuza 6, Uncharted: The Lost Legacy en Wipeout Omega Collection. Vorig jaar bestond de show vooral uit trailers van games die al aangekondigd waren. En dit jaar dus geen PSX, vanwege het volgens eigen zeggen wat magere jaar van Sony. Of wellicht is het de stilte voor de storm, de stilte voor de PlayStation 5?

playstation blogcast

Kvyat volgt Gasly op bij Scuderia Toro Rosso

Daniil Kvyat keert in 2019 terug in de Formule 1. De 24-jarige Rus wordt bij Scuderia Toro Rosso de vervanger van Pierre Gasly die in het nieuwe seizoen overstapt naar Red Bull Racing.

Het is voor Kvyat de derde keer, dat hij bij Scuderia Toro Rosso aan de slag gaat. In 2014 beleefde hij er zijn debuut en keerde in 2016 terug toen Max Verstappen promotie maakte naar Red Bull Racing.

"Ik wil Red Bull en Toro Rosso bedanken voor deze kans", aldus Kvyat op de officiële website van Scuderia Toro Rosso. "Ik kijk ernaar uit om terug te keren bij een team dat ik heel goed ken. Ik voel me echt thuis bij Toro Rosso."

"Daarnaast wil ik ook Ferrari bedanken. Zij bleven geloven in mijn kwaliteiten als rijden, waardoor ik in de Formule 1 actief kon blijven als testrijder. Ik heb nooit opgegeven, ben nog steeds jong en ben altijd goed in vorm gebleven, mocht een nieuwe kans als deze zich voordoen."

Volgens teambaas Franz Tost verdiende Kvyat een nieuwe kans op de grid. "Hij is een coureur met veel talent die over veel natuurlijke snelheid beschikt. Hij heeft het een tijd moeilijk gehad, maar ik ben ervan overtuigd dat hij daardoor volwassener is geworden."

Het is nog onduidelijk wie het tweede stoeltje bij Scuderia Toro Rosso gaat vullen. De overeenkomst met Brendon Hartley is nog niet verlengd, maar de kans is aanwezig dat de Nieuw-Zeelander in 2019 eveneens voor zijn huidige team zal rijden.

Politie onderzoekt explosies in Best en Eindhoven

De recherche is een onderzoek begonnen na twee zware explosies bij woningen in Best en Eindhoven. Er vielen geen gewonden. Een verband tussen beide zaken wordt onderzocht en de politie zoekt getuigen.

Bij een flat aan de Kijkduinstraat in Best was rond 3.00 uur een enorme knal te horen. Op de eerste verdieping van de flat bleek een balkon zwaar beschadigd. De ruiten van de woning waren allemaal gesneuveld en brokstukken van het balkon lagen tot meters van de flat. Het lijkt erop dat er een zwaar explosief op het balkon werd gegooid. De bewoners die in het appartement lagen te slapen, raakten niet gewond.

Tweede explosie
Een paar uur later was het raak in Eindhoven. Bij een woning aan de Keldermansstraat werd rond 6.00 uur een explosief naar binnen gegooid bij de voordeur. De zware ontploffing was ook hier in de omgeving goed te horen. In de woning was de ravage groot, maar ook hier raakten de aanwezige bewoners niet gewond. Specialisten van de technische recherche hebben in beide woningen onderzoek verricht en sporen veiliggesteld.

Motief
Een woordvoerder van de politie: "Het is op dit moment volstrekt onduidelijk wie er achter deze actie zit. De recherche gaat met de bewoners in gesprek en onderzoekt of er bijvoorbeeld conflicten spelen die hiermee te maken kunnen hebben. Uiteraard wordt gekeken naar een verband tussen beide zaken, maar daar is vooralsnog niets van gebleken."

Politie treft peuter aan in woning vermoorde vrouw

Afgelopen nacht is een 25-jarige vrouw in haar woning aan de Goudbaard in Bergen op Zoom door geweld om het leven gebracht. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor.

Omstreeks 01.13 uur kreeg een centralist van de meldkamer een bericht binnen over een dodelijk geweldsincident in een appartement aan de Goudbaard. Diverse eenheden werden naar het adres toegestuurd. Omdat er geen enkele reactie uit de woning kwam probeerden agenten de voordeur te forceren.

Boven het lawaai uit hoorden zij ineens een klein kind hard huilen. De 4-jarige peuter werd nadat de voordeur was opengebroken direct opgevangen en meegenomen naar het bureau. Voor hem is in samenwerking met de spoedzorg Jeugdzorg Brabant onmiddellijk een pleeggezin gezocht dat hem opvangt.

De politie is op zoek naar getuigen. Iedereen die iets weet, heeft gehoord of anderzins informatie heeft wordt verzocht om contact op te nemen met de politie op het nummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Kickstarter Hamsterdam komt definitief

De indiegame Hamsterdam vol ritme, Hamster-Fu, timing en knaagdieren heeft zijn Kickstarter-doel behaald en komt dus daadwerkelijk uit. Ontwikkelaar Muse Games is bekend van Guns of Icarus, maar had duidelijk behoefte aan iets luchtigers dan luchtschip-gevechten. In een verhaal van een underdog, die vecht tegen maffia-praktijken en onrecht, ga jij met je step op pad om het recht te doen zegevieren.

Je speelt als Pimm de hamster, die de roemruchte vechtkunst Hamster-Fu heeft geleerd van zijn opa. Helaas is opa gevangen genomen door de boosaardige chincilla Marlo en zijn bende. Pimm gaat op pad om Hamsterdam veiliger te maken en zijn grootvader te bevrijden.

Hamsterdam

Voor een ieder, die benieuwd is naar de maffe harige game: er is een demo beschikbaar voor iOS en Android. Hamsterdam komt uit op pc (Windows), Nintendo Switch, PlayStation Vita, iOS en Android.

Hamsterdam

Hamsterdam


Vierde wereldtitel Superbikes op rij voor Rea, Van der Mark 7e

Motorcoureur Jonathan Rea heeft voor de vierde keer op rij de wereldtitel gepakt in de World Superbikes. De Noord-Ierse Kawasaki-coureur won race één op het circuit van Magny-Cours en kan niet meer ingehaald worden. Met vier titels evenaart hij Carl Fogarty, de wereldkampioen van 1994, 1995, 1998 en 1999.

De beste start was voor polesitter Tom Sykes, voor zijn Kawasaki-teamgenoot Rea. Lorenzo Savadori volgde, met in zijn kielzog Xavi Fores, Alex Lowes, Chaz Davies, Michael Ruben Rinaldi, Toprak Razgatlioglu en Michael van der Mark, die op plek negen zo één plaats gewonnen had.

De leidende positie van Sykes duurde niet lang: vroeg in ronde twee ging kampioenschapsleider Rea er al voorbij. Voor Lowes was de race al snel zo goed als klaar, want in de tweede ronde schoof de Yamaha-teamgenoot van Van der Mark onderuit, zijn vierde race-crash van het jaar.

Doordat ook Rinaldi met een geplofte motor stevig onderuit ging kon Van der Mark opschuiven naar de zevende stek, achter Davies en Razgatlioglu. De Turk moest de Welshman laten gaan en niet veel later ging Van der Mark met een prima actie voorbij aan de Kawasaki-coureur.

Voorin waren de posities wel min of meer verdeeld. Rea en Sykes reden allebei eenzaam rond op de eerste twee plekken, Fores had Savadori en Davies nog achter zich. Marco Melandri reed voorbij Van der Mark, die zo terugviel naar de zevende plek.

Rea werd geen moment meer bedreigd en boekte alweer zijn 67e World Superbikes-zege. Sykes en Fores completeerden het podium en daarmee was de vierde wereldtitel op rij een feit voor Rea: Davies eindigde als vijfde, achter Savadori, terwijl hij tweede had moeten worden om theoretische kansen op de titel te houden. Van der Mark finishte als zevende, achter Melandri.

Overlastgeefster bedreigt agenten met messen

Vrijdagmiddag is een 36-jarige vrouw in haar woning in Gilze aangehouden vanwege overlastgevend gedrag en bedreiging van agenten met messen.

Omstreeks 17.45 uur werden agenten, na een melding van overlastgevend gedrag, naar het woonadres van de verdachte gestuurd. Toen zij bij de woning aanbelden opende de vrouw de voordeur terwijl ze twee grote messen in haar hand hield gericht op de agenten.

Zij luisterde daarop niet naar de opdracht om de messen weg te leggen. Daarom richtte één van de agenten de pepperspraybus op de vrouw terwijl zijn collega zijn vuurwapen richtte. De vrouw koos eieren voor haar geld en legde de beide messen op de grond en werd vervolgens aangehouden. Daarop werd zij voor verhoor meegenomen naar het bureau.

MLB: Rockies naar play-offs, Dodgers brengen 'magic number' naar 1

De honkballers van de Colorado Rockies hebben zich definitief geplaatst voor de play-offs in de MLB, waardoor negen van de tien plekken nu bezet zijn. De Rockies wonnen met werper Kyle Freeland thuis tegen de Washington Nationals: 5-2.

Er is nog één plek over in de play-offs, met twee kanshebbers: de Los Angeles Dodgers en de St Louis Cardinals. De Dodgers wonnen in San Francisco met 1-3 van de Giants, onder meer doordat werper Kenley Jansen de partij keurig uit wist te gooien. Het magic number voor de Dodgers staat nu op 1: nog één zege van de Dodgers of één nederlaag van de Cardinals is voldoende om de Dodgers definitief de play-offs in te helpen.

De New York Yankees wonnen op bezoek bij de Boston Red Sox met 6-11, waardoor de Yankees er nu zeker van zijn dat ze de Wild Card Game in de American League in eigen huis mogen spelen.

Uitslagen MLB vrijdag
Minnesota Twins - Chicago White Sox 2-1
Chicago Cubs - St.Louis Cardinals 8-4
Cincinnati Reds - Pittsburgh Pirates 4-8
Baltimore Orioles - Houston Astros 1-2
Philadelphia Phillies - Atlanta Braves 2-10
Boston Red Sox - New York Yankees 6-11
New York Mets - Miami Marlins 1-8
Tampa Bay Rays - Toronto Blue Jays 6-7
Colorado Rockies - Washington Nationals 5-2
Milwaukee Brewers - Detroit Tigers 6-5
Minnesota Twins - Chicago White Sox 12-4
Kansas City Royals - Cleveland Indians 6-14
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 8-5
San Diego Padres - Arizona Diamondbacks 3-2
Seattle Mariners - Texas Rangers 12-6
San Francisco Giants - Los Angeles Dodgers 1-3

Rockies - Nationals (Bron: YouTube)

Mercedessen domineren derde vrije training in Sochi

Mercedes lijkt de topfavoriet voor de Grand Prix Rusland te zijn. In de derde vrije training in Sochi klokte kampioenschapsleider Lewis Hamilton met 1.33,067 waarmee hij sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas. Op zes tienden klokte Sebastian Vettel met de Ferrari de derde tijd. Max Verstappen eindigde op plek vijf.

Voor de training werd duidelijk dat de Toro Rosso's terug zijn gegaan naar een oudere specificatie van de Honda-motor omdat het Japanse merk meer tijd nodig heeft om de krachtbron te optimaliseren. Met de oudere motor eindigden coureurs Pierre Gasly en Brendon Hartley in de middenmoot. Vooraan zette Ferrari eerst de toon, maar in het tweede deel maakte Mercedes korte metten met de tijden van de Italianen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:33.067 13
2 V. Bottas Mercedes 1:33.321 16
3 S. Vettel Ferrari 1:33.667 14
4 K. Räikkönen Ferrari 1:33.688 11
5 M. Verstappen Red Bull 1:33.937 11
6 D. Ricciardo Red Bull 1:34.394 14
7 C. Leclerc Sauber 1:34.628 15
8 E. Ocon Force India 1:34.809 16
9 K. Magnussen Haas 1:34.820 15
10 S. Pérez Force India 1:34.916 14
11 C. Sainz Jr. Renault 1:34.988 13
12 P. Gasly Toro Rosso 1:35.125 21
13 R. Grosjean Haas 1:35.185 18
14 N. Hulkenberg Renault 1:35.213 12
15 M. Ericsson Sauber 1:35.370 16
16 B. Hartley Toro Rosso 1:36.033 22
17 S. Sirotkin Williams 1:36.071 16
18 L. Stroll Williams 1:36.274 20
19 S. Vandoorne McLaren 1:36.597 14
20 F. Alonso McLaren 1:36.992 21

Volleybalsters beginnen WK met zege op Duitsland

De Nederlandse volleybalsters zijn het WK volleybal in Japan begonnen met een zege. In Yokohama won Oranje moeizaam in vier sets van Duitsland: 22-25, 25-21, 25-22 en 32-30.

In de eerste set maakte Nederland veel fouten en daar maakte de Duitse volleybalsters dankbaar gebruik van. Duitsland won de set met 22-25. In de tweede set kwam Oranje wel sterk uit de startblokken. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison liep vroeg in de set uit naar een ruime voorsprong, maar die werd net zo makkelijk weggeven in het vervolg van de set. In het slot pakte de Nederlandse volleybalsters toch weer een mooie voorsprong en gaf deze niet meer weg.

Ook in de derde set speelde Nederland slordig. Ondanks dat het lang spannend bleef in de set wist Oranje die toch winnend af te sluiten, mede dankzij het sterke spel van Lonneke Slöetjes. In de vierde set leek de winst te gaan naar Duitsland. De Duitse ploeg kreeg vier setpunten in de set, maar konden het niet afmaken. Bij 31-30 wist Slöetjes haar 36ste punt van de wedstrijd binnen te slaan en won Oranje in vier sets van Duitsland.

Nederland speelt zondag de tweede groepswedstrijd. Om 12.40 uur (Nederlandse tijd) is gastland Japan de tegenstander.

In dezelfde poule als Nederland wist Kameroen ook hun eerste wedstrijd van de poule te winnen. Kameroen won met 1-3 (25-17, 23-25, 16-25, 21-25) van Mexico en is daarmee het eerste Afrikaanse land dat een overwinning boekt op een WK volleybal voor vrouwen.

Topper N.E.C. - Go Ahead eindigt gelijk, Drenthe bekroont fraaie comeback Sparta

In de Keuken Kampioen Divisie is de topper tussen N.E.C. Nijmegen en Go Ahead Eagles geëindigd in een gelijkspel. In Nijmegen was Go Ahead aanvankelijk beter, maar Richard van der Venne schoot tot twee keer toe op de paal.

Bij de tweede keer dat Van der Venne de paal trof schoot Thomas Verheydt de bal wel in het doel, maar dat bleek vanuit buitenspelpositie te zijn. Kort voor rust opende N.E.C. dan de score: Sven Braken schoot vanaf de rand van de zestien raak. Een dik kwartier voor tijd werd Go Ahead beloont voor het prima spel: Paco van Moorsel tekende voor de gelijkmaker en daar bleef het bij, waardoor de Eagles de koppositie in handen houden.

Sparta speelde thuis tegen FC Dordrecht en moest wat laten zien na de bekerblamage tegen Noordwijk. Toch begonnen de Rotterdammers bepaald niet best: Dordrecht had na een goed kwartier al twee goals in het net liggen dankzij Jeremy Cijntje en Lewis Montsma. Vlak voor rust scoorde Deroy Duarte de gelijkmaker, waarna Sparta in de tweede helft domineerde. Al snel knikte Lars Veldwijk de gelijkmaker uit een vrije trap binnen, waarna Royston Drenthe de comeback compleet maakte: 3-2, waarna hij niet veel later zelf ook nog de gelijkmaker van de lijn haalde.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City - RKC 2-1
FC Den Bosch - Jong AZ 3-1
Helmond Sport - FC Volendam 2-2
Jong Ajax - FC Eindhoven 0-3
Telstar - TOP Oss 1-0
SC Cambuur - Roda JC 0-1
Sparta - FC Dordrecht 3-2
N.E.C. Nijmegen - Go Ahead Eagles 1-1

Slachtoffertjes Robert M. vertonen zorgelijk seksueel gedrag

Tientallen kinderen die door Robert M. seksueel zijn misbruikt, vertonen zorgelijk seksueel gedrag. Dat blijkt uit een studie van arts-onderzoeker Thekla Vrolijk-Bosschaart, zo meldt AT5 op haar website. 

Voorbeelden van de gedragsproblemen bij de kinderen zijn woede-, paniek- en angstaanvallen, incontinentie, slaapproblemen, verlatingsangst en seksueel gedrag. Enkele kinderen raken zelfs in paniek als iemand in de buurt van de billen of geslachtsdelen komt, meldt het NRC vanmorgen. Een andere groep slachtoffertjes vertoonde uitdagend gedrag of deed seksuele handelingen na, zo blijkt uit het onderzoek.

Kinderdagverblijven 
M. bekende in 2010 tientallen kinderen te hebben misbruikt in verschillende kinderdagverblijven in Amsterdam. Het jongste slachtoffer was pas enkele weken oud. Nadat de zaak aan het licht kwam, opende het AMC een poli om onderzoek naar de gevolgen van het misbruik te doen en hulp te verlenen. In totaal besloten 125 ouders om mee te doen aan het wetenschappelijk onderzoek en de informatie over hun kind te delen met de onderzoeker.

Thekla Vrolijk-Bosschaart hoopt over twee weken te promoveren. De arts-onderzoeker adviseert om kinderen bij lichamelijk onderzoek voortaan te laten observeren door een gedragswetenschapper.

Robert M. zit momenteel nog een gevangenisstraf van 18 jaar en 11 maanden uit. Ook kreeg hij tbs opgelegd. 

Man met vuurwapen opgepakt na achtervolging

Een 30-jarige inwoner van Vriezenveen werd zaterdagmorgen aangehouden op het Oosteinde in Vriezenveen. De man viel rond 04.25 uur op door zijn rijstijl op de Koningsweg en kreeg een stopteken. Hierop ging de man er met hoge snelheid vandoor waarop de politiemensen meteen de achtervolging inzetten.

Met gedoofde lichten reed de man een zijweggetje van het Oosteinde in waar hij kon worden aangehouden. In de auto werden onder meer een breekijzer en een vuurwapen aangetroffen. De man, die onder invloed van verdovende middelen verkeerde, werd ingesloten op het bureau.

Man met vuurwapen opgepakt na achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)
Man met vuurwapen opgepakt na achtervolging (Foto: stockfoto politie.nl)

Sterke 4e plek Verschoor in GP3, eerste zege Pulcini

Leonardo Pulcini heeft zijn eerste overwinning in de GP3 binnen. De Italiaan was in de hoofdrace in de olympische straten van Sochi van start tot finish de beste. Richard Verschoor sloot pas zijn vijfde race in de GP3 af op een bijzonder fraaie vierde plek.  

De poleposition was in principe voor Nikita Mazepin, maar de Rus werd wegens het overschrijven van de track limits in de kwalificatie teruggezet naar de achtste plek op de grid, achter Richard Verschoor. Leonardo Pulcini nam zo de pole over en verdedigde zijn eerste plek met succes in de eerste bochten, waar Callum Ilott hem aanviel.

Verschoor kon zijn positie vasthouden, hoewel hij de zevende plek wel even af moest staan aan Simo Laaksonen, die hij daarna weer terug kon pakken. Voorin had Ilott flinke problemen: Anthoine Hubert kwam er voorbij naar de tweede plek en ook de zeer sterk naar voren komende Mazepin verschalkte de Brit, waardoor Mazepin al op plek drie lag - waarbij hij eerder in de race wel twee man aan de binnenkant van de bocht inhaalde, maar de thuisfavoriet kreeg er geen straf voor.

Giuliano Alesi kon Ilott ook passeren en de Brit was nog voor de helft van de race ook al kansloos tegen Verschoor, die op zijn beurt dan alweer zeer knap de vijfde plek van Alesi over wist te nemen. Daarmee was het voor de 17-jarige Nederlander nog niet voorbij, want ook Jake Hughes van het topteam ART moest eraan geloven. 

Teamgenoten en titelconcurrenten Hubert en Mazepin vochten in de laatste twee ronden volle bak om de tweede plek, ruim achter leider Pulcini en voor Verschoor. Daarbij ging Hubert in de slotronde in de fout, waardoor Mazepin als tweede kon eindigden. Verschoor kwam zo nog vlak achter kampioenschapsleider Hubert te rijden, maar hij kon de Fransman net niet verschalken en eindigde op een zeer knappe vierde plek.

Honderden doden gemeld op Sulawesi

Door de aardbeving en tsunami in Sulawesi zijn er honderden doden en gewonden gevallen. Volgens de laatste cijfers van het nationale rampenagentschap staat het dodental op 384. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

In het 350.000 inwoners tellende Palu is een grote brug over een rivier ingestort. De stad is bedolven onder het puin en er zijn tientallen woningen ingestort of zwaar beschadigd. De elektriciteit is er uitgevallen en communicatie is lastig. 

De tsunami die het eiland trof na de aardbeving heeft zeker twee steden en verschillende dorpen getroffen. Hieronder zijn beelden van de tsunami te zien. 

4,5 kilo sieraden en 210.000 euro cash in kluis

Na een onderzoek van een aantal maanden heeft de politie op 24 september in Rotterdam een 33-jarige vrouw uit Rotterdam in haar woonplaats aangehouden. Een dag later is een 44-jarige man in Rotterdam aangehouden. Het duo wordt ervan verdacht op het internet sieraden te hebben verkocht die eerder gestolen waren.

Dankzij deze twee aanhoudingen kreeg het rechercheonderzoek een nieuwe impuls. Het leidde het rechercheteam naar een locatie in Venlo. Daar trof de politie 4,5 kilo aan sieraden en 210.000 euro contant geld in een kluis aan. De politie denkt dat de dieven hun slag hebben geslagen in heel Nederland.

Bijzondere sieraden
Er zitten hele bijzondere sieraden tussen. De politie is vanzelfsprekend ook op zoek naar de oorspronkelijke eigenaren en zal daar de komende tijd, zo mogelijk ook in Duitsland, zich inspannen om hen te vinden. Wie zijn eigen sieraden op de foto's terugziet, kan nu al contact opnemen met de politie.

4,5 kilo sieraden en 210.000 euro cash in kluis (Foto: Politie.nl)
4,5 kilo sieraden en 210.000 euro cash in kluis (Foto: Politie.nl)4,5 kilo sieraden en 210.000 cash in kluis (Foto: Politie.nl)
4,5 kilo sieraden en 210.000 cash in kluis (Foto: Politie.nl)

Amerikaanse F35 crasht, toestel daalt in prijs

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie tekende afgelopen dinsdag met Lockheed Martin het contract voor leverjaar 2019. Er worden 141 F-35 jachtvliegtuigen, in 3 uitvoeringen, gebouwd en geleverd. Daarmee is een bedrag van $ 11,5 miljard gemoeid.

De stuksprijs voor de standaard USAF A-versie komt op iets boven de $ 89 miljoen, de laagste prijs tot nu toe. Nederland krijgt volgend jaar 8 van deze toestellen en profiteert ook van de prijsreductie. De F-35 kent naast de A-versie nog een verticaal landende B-versie en een C-uitvoering voor gebruik vanaf vliegdekschepen.

Toen Nederland besloot dat de F-35 de F-16 zou gaan vervangen, werd al voorzien dat de prijs van het toestel zou dalen. Dat gebeurt nu voor het elfde achtereenvolgende jaar. In totaal is de F-35, in de versie die Nederland bestelde, ten opzichte van het voorgaande jaar met 5,4% in prijs gezakt.

Meest geavanceerde toestel ooit
De F-35 is het meest geavanceerde jachtvliegtuig ooit gebouwd. Het vliegtuig bevat stealth-technologie, haalt supersonische snelheid, heeft krachtige sensoren, grote wapencapaciteit en wereldwijde inzetbaarheid. Verder heeft de F-35 het vermogen gegevens te verzamelen, te analyseren en te delen.

Inmiddels opereren er meer dan 320 F-35’s vanuit 15 bases over de hele wereld. Meer dan 680 piloten zijn nu getraind. De F-35-vloot heeft ook al meer dan 155.000 cumulatieve vlieguren geklokt. De betrouwbaarheid van het wapensysteem blijft vooruit gaan door een combinatie van hardware- en softwareverbeteringen. De F-35 vloot groeit in de komende jaren sterk. Vanaf eind 2019 opereert de F-35 ook vanuit Nederland.

Crash
In Beaufort, South-Caronlina, is vrijdagmiddag een JSF van het type F35-B gecrasht. De piloot kon zichzelf in veiligheid brengen door zijn schietstoel te gebruiken. Bij de crash raakte, behalve de piloot, verder niemand gewond. Of de lagere prijs van de JSF en de crash iets met elkaar te maken hebben, is bij de redactie niet bekend. 

Eerste nachtvorst gemeten in Twenthe

Op weerstation Twenthe koelde het afgelopen nacht af naar -0,4 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van dit najaar nu al een feit. Normaal dient de eerste lokale vorst na de zomer zich pas in de tweede helft van oktober aan. De vorige keer dat het in ons land vroor was op 6 april. In het zuiden, midden en oosten daalde de temperatuur toen op grote schaal enkele graden onder nul.

Afgelopen nacht kwam het aan de grond op veel plaatsen tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 cm hoogte werd ook gemeten in Twenthe en bedroeg -4,0 graden.

Op de eerste dag van de meteorologische herfst had weerstation Twenthe de primeur om als eerste na de hoogzomer vorst op klomphoogte te registeren. Op 14, 25 en 26 september vroor het aan de grond opnieuw op de voormalige vliegbasis Twenthe. De 25e koelde het in Twenthe op klomphoogte zelfs af tot -2,8 graden en vroor het op meer plaatsen in het oosten en zuiden. Op normale waarneemhoogte kwam het daar nét niet tot vorst met +0,1 graad.

Eerste lokale vorst vroeg
De eerste plaatselijke vorst van het najaar dient zich dit jaar bijna een maand eerder dan gebruikelijk aan. Normaal gesproken vriest het in de tweede helft van oktober (gemiddeld in het huidige klimaat op 23 oktober) voor het eerst ergens in ons land.

Het vroegterecord voor de eerste najaarsvorst in ons land is in bezit van Deelen, met op 15 september 1971 een temperatuur net onder nul. Een dag later koelde het in Winterswijk zelfs af naar -2,4 graden! In 2000 duurde het recordlang, tot 16 december, voordat het ergens op een officieel Nederlands weerstation tot vorst kwam.

Vorig jaar kwam het in de avond van 6 november voor het eerst tot vorst. Woensdrecht had toen de primeur. Tijdens de nacht naar 7 november volgde op veel meer plaatsen vorst. In 2016 was de eerste vorst vroeger dan normaal, namelijk al op 9 oktober.

Eerste nachtvorst gemeten in Twente (Foto ter illustratie ©pxhere)
Eerste nachtvorst gemeten in Twenthe (Foto ter illustratie ©pxhere)

Belg rijdt tot twee keer toe op agent in

Een 22-jarige man uit het Belgische Erpe-Mere probeerde vrijdagmiddag tot twee keer toe met zijn auto een motoragent aan te rijden. De agent zag zich genoodzaakt te schieten. De bestuurder en zijn bijrijdster werden na een flinke achtervolging aangehouden in het Belgische Wuustwezel. Er raakte niemand gewond.

Agenten waren rond 15.15 uur bezig met een verkeerscontrole in Numansdorp. Meerdere motoragenten reden op en rond de A29 en lieten auto’s volgen naar de controleplaats. Een van de agenten gaf de bestuurder van een auto met een Belgisch kenteken een volgteken. De bestuurder leek daaraan gehoor te geven, maar toen de agent de afslag nam, bleef de auto toch op de A29 rijden. Daar ging hij er met hoge snelheid vandoor.

Schieten
De agent gaf dit door aan zijn collega’s. Een andere motoragent die bij parkeerplaats de Oude Kreek ter hoogte van Klaaswaal stond zag de auto aan komen rijden en zette de achtervolging in. Een vrachtwagenchauffeur wilde hierbij helpen en ging zo rijden, dat de gevluchte bestuurder moest afremmen. De motoragent kwam hierdoor voor het voertuig te rijden. Hierna probeerde de auto op de motoragent in rijden. Omdat de motoragent niet op tijd weg kon komen, zag hij zich genoodzaakt te schieten. Dat bracht de bestuurder nog niet tot stoppen, hij week wel uit en ging ervandoor.

Bijstand
Ter hoogte van knooppunt Vaanplein, deed de verdachte nóg een poging de motoragent aan te rijden. Daarna reed hij met hoge snelheden van de A15 naar de A16. Hij reed door Brabant en zette koers naar België. Uiteindelijk kon de auto bij Wuustwezel in Belgie worden klemgereden. Politiecollega’s van de eenheid Zeeland-West-Brabant en uit Belgie verleenden bijstand. De man en de 24-jarige bijrijdster uit Haaltert werden aangehouden. De politie-eenheid Rotterdam onderzoekt de zaak.

Belg rijdt tot twee keer toe op agent in (Foto: Stockfoto politie.nl)
Belg rijdt tot twee keer toe op agent in (Foto: Stockfoto politie.nl)

Politie zoekt getuigen gewapende overval

Een medewerker van een avondwinkel aan de Nunspeetlaan in Den Haag werd op vrijdagavond 28 september omstreeks 22:15 uur slachtoffer van een gewapende overval. Een onbekende man stal onder dreiging van een vuurwapen geld en goederen uit de winkel. Niemand raakte daarbij gewond. De politie startte een onderzoek.

Het slachtoffer belde na de overval onmiddellijk de politie. Hij vertelde aan toegesnelde agenten dat hij alleen in de winkel was en net was overvallen door een gewapende man. De man sprak tijdens het incident in gebroken Engels tegen het slachtoffer. Na de overval rende de verdachte de winkel uit en liep de Nunspeetlaan in, richting de Staverdenstraat. In de omgeving trof de politie de overvaller niet meer aan. Het slachtoffer deed aangifte en de politie zoekt getuigen.

De verdachte is een man van 18 à 21 jaar, 1.85 meter lang met een vol postuur. Hij had dikke, donkere wenkbrauwen en groene ogen. Hij droeg een donkerkleurige jas met capuchon en een donkerkleurige trainingsbroek met witte strepen op de broekspijpen.

Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen gewapende overval (Foto: Stockfoto politie.nl)

Proef met digitaal verlengen rijbewijs

Op 1 oktober 2018 start een experiment met het digitaal aanvragen van het rijbewijs. Een rijbewijs kan dan online worden verlengd via de website van de RDW. De aanvrager kan dit rijbewijs vervolgens al na twee werkdagen ophalen op het gemeentehuis.

Het online verlengen van het rijbewijs is in eerste instantie mogelijk voor inwoners van een van de deelnemende gemeenten, die in het bezit zijn van een geldig Nederlands rijbewijs. Online aanvragen kan alleen in geval van verlenging van het rijbewijs of bij uitbreiding van categorieën. Iemand die voor het eerst een rijbewijs aanvraagt, moet hiervoor dus nog wel naar de gemeente.

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat): ‘Nu moet je nog een afspraak maken op het gemeentehuis om de verlenging van je rijbewijs te regelen. In deze proef kunnen mensen zelf eenvoudig hun rijbewijs online verlengen. Als uit de evaluatie blijkt dat alles goed werkt, gaan we bekijken hoe we dit overal mogelijk kunnen maken.’

Bij de digitale verlenging moet de aanvrager eerst een pasfoto laten maken bij een erkende fotograaf. Een overzicht van erkende fotografen, die moeten voldoen aan diverse eisen en voorwaarden, is vanaf volgende week te vinden op de website van de RDW. De fotograaf verstuurt de foto digitaal naar de RDW. Zodra de foto door de RDW is goedgekeurd, kan de aanvrager met zijn DigiD online de verlenging van het rijbewijs regelen. Doordat de fotograaf de foto digitaal aanlevert, is de kwaliteit van de foto’s op de rijbewijzen goed en zijn deze minder fraudegevoelig.

Arnhem is de eerste gemeente waar het online verlengen van het rijbewijs mogelijk wordt. In de komende maanden sluiten nog 14 andere gemeenten aan. Dit zijn: Albasserdam, Amsterdam, Dordrecht, Eindhoven, Haarlemmermeer, Hendrik Ido Ambacht, ’s-Hertogenbosch, Hollands Kroon, Molenwaard, Papendrecht, Rotterdam, Sliedrecht, Utrecht en Zwijndrecht. Het experiment met het online aanvragen van rijbewijzen duurt minimaal een jaar.

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Er zijn perioden met zon en het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17°C. Er staat weinig wind. In de noordwestelijke helft wordt de wind west- tot zuidwestelijk en neemt toe tot matig.

Komende nacht is er weinig of geen bewolking. Lokaal kan een mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 11°C in het noordwestelijk kustgebied tot iets boven nul plaatselijk landinwaarts, waar op het op veel plaatsen de temperatuur aan de grond tot iets onder nul daalt. De wind is zwak tot matig en komt uit een meest zuidelijke richting.

Zondag overdag is er veel zon. In de loop van de dag neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en in de avond trekt een gebied met af en toe regen over Nederland zuidoostwaarts. De middagtemperatuur wordt ongeveer 17°C. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Not the dark side of the moon (Foto: DJMO)
Not the dark side of the moon (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Magistrale manouvres in Moskou (16)

De twee jongens namen alles goed in zich op. In de linkerwand van het gangetje bevond zich een deur die naar het pakhuisgedeelte moest leiden; het gedeelte dat van buitenaf bereikbaar was middels de vier tuimeldeuren. Recht voor hen uit, aan het einde, was eveneens een deur. Ze betraden echter een vertrek waarvan de deur zich bevond in de rechterwand. Het bleek een grote kantoorruimte te zijn die opvallend rommelig was. Een man met een pafferig gezicht stond op van achter een bureau: "Goedemorgen, heren. Ik ben Pjotr Oljev." Met dat hij dit zei, gaf hij Michael en Peter een hand.  "Michael Nicolajevitsj Motorin." "Peter Heygraaf." Vervolgens wees Oljev op twee stoelen die tegenover zijn bureau waren opgesteld. Zelf ging hij weer achter het bureau zitten.

Bokser Smith wint Super Series en wereldtitel na harde counter

In het Saoedi-Arabische Jeddah is vrijdagavond de eerste editie van de World Boxing Super Series afgerond. Oleksandr Usyk won eerder al de titel in het cruisergewicht, dit keer werd gevochten om de titel in het supermiddengewicht (-76,2kg).

In de ring stonden twee Engelsen: George Groves en Callum Smith. Groves was de regerend WBA-wereldkampioen, terwijl Smith - die in de halve finale Nieky Holzken versloeg - zijn eerste wereldtitelgevecht mocht vechten. De heren zouden in juli in Londen al in de ring stappen, maar een schouderblessure van Groves zorgde voor de nodige vertraging.

Aanvankelijk leek Groves in het gevecht nog altijd last te hebben van zijn schouder. De verdediging hing laag en Smith kon gecontroleerd de nodige tikken uitdelen. Toch kwam Groves naarmate het duel vorderde beter in zijn ritme, maar juist op dat moment, in de zevende ronde, ging het fout: Groves viel aan, Smith deelde een snoeiharde counter uit met zijn linker en enkele seconden later kon Groves alle kleuren van de regenboog ruiken.

Smith is nu de nieuwe wereldkampioen bij de WBA, maar in het supermiddengewicht zijn de titels verder wel flink verdeeld. De Amerikaan David Benavidez heeft de titel van de WBC, de Venezolaan José Uzcategui heeft die van de IBF - die hij vrijdagavond in Oakland overigens verdedigt - en de belt van de WBO is in handen van de Mexicaan Gilberto Ramirez.

Minder mais dan in 2017

De verwachting is dat dit jaar 31 procent minder snijmaïs van het land komt dan in 2017. De raming van de graanopbrengsten ligt juist iets boven het niveau van 2017. Dit blijkt uit de voorlopige oogstramingen van CBS.

Volgens de laatste raming van het CBS wordt dit jaar 6,9 miljard kilogram aan snijmaïs geoogst. Dat is 31 procent minder dan de ongeveer 10 miljard kilogram die vorig jaar van het land werd gehaald. De opbrengst van maïs per hectare is sterk gedaald (-32 procent). De zomer van 2018 is extreem droog geweest.

Dit jaar werd er op 206.800 hectare snijmaïs geteeld, tegen 205.300 hectare een jaar eerder. De totale opbrengst aan snijmaïs kan, wanneer de oogsten binnen zijn, nog lager uitvallen doordat een gedeelte van het beteelde areaal niet geoogst zal worden. In 2017 besloeg de geoogste oppervlakte snijmaïs 203.500 hectare.

Tarwe in de min, totaal granen in de plus
In 2018 wordt de graanoogst geraamd op 1,3 miljard kilogram, 3 procent meer dan vorig jaar. Bij tarwe is het vooruitzicht voor dit jaar een oogst van ruim 1 miljard kilogram, een daling van 1 procent ten opzichte van 2017. Die afname werd mede veroorzaakt door de daling van het areaal met 3 procent. Er werd vooral minder wintertarwe verbouwd (-10 procent). De opbrengst van wintertarwe blijft volgens de laatste raming achter bij die van het jaar ervoor, net als die van wintergerst. Het gaat om een afname van beide soorten van 88 miljoen kilogram.

De grootste stijgers waren zomergerst met een geraamde toename van 55 miljoen kilogram en zomertarwe met een toename van 63 miljoen kilogram. De oogst van zomertarwe verdubbelt daarmee en wordt geraamd op 120 miljoen kilogram. Bij zomertarwe steeg het areaal met 7.400 hectare (+88 procent) en steeg de geschatte opbrengst per hectare met 10 procent tot 7.600 kilogram per hectare.

Grote verschillen in opbrengsten per hectare
In 2018 zijn er zeer grote verschillen in de geraamde opbrengsten per hectare te zien. Vrijwel alle granen deden het beter dan een jaar eerder. De grootste stijgers zijn rogge (+47 procent) en haver (+26 procent).

Van de mais, die later in het jaar wordt geoogst, deden alle soorten het slechter dan het voorgaande jaar. De opbrengst van korrelmais nam met een daling van 47 procent het meest af.

Minder mais dan in 2017
Minder mais dan in 2017

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.