Data 50 miljoen Facebookaccounts mogelijk ingezien na hack

Dankzij een lek hebben hackers mogelijk gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers in handen gekregen. Facebook heeft het lek inmiddels gedicht en de politie ingeschakeld. 

De zwakke plek zat in de profielpagina, waar gebruikers hun eigen profiel konden bekijken als bezoeker. Hierdoor konden de hackers zogenoemde 'tokens' in handen krijgen. Het lek ontstond al in juli 2017, toen Facebook de functie om video's te uploaden wijzigde. 

Mark Zuckerberg verklaarde tegenover CNBC: "Dit is een heftig veiligheidsprobleem, dat we erg hoog opnemen". Op dit moment wordt er onderzocht of de data van de getroffen gebruikers inderdaad is buitgemaakt en ook is de 'bekijk-als' functie voorlopig uitgeschakeld. 

90 miljoen gebruikers
50 miljoen gebruikers zijn uit veiligheidsoverwegingen uitgelogd en moeten verplicht opnieuw inloggen als zij weer van Facebook gebruik willen maken. Ook 40 miljoen gebruikers die het afgelopen jaar gebruik hebben gemaakt van de bewuste functie zijn uitgelogd en moeten opnieuw inloggen voor ze weer gebruik kunnen maken van Facebook. 

Het is de zoveelste keer dat Facebook onder vuur ligt. Eerder dit jaar ging Cambridge Analytica failliet nadat het de gegevens van 85 miljoen Facebook-gebruikers in handen kreeg.