Pinot wint op Lagos de Covadonga in Vuelta, Kruijswijk vijfde

Thibaut Pinot heeft in de Vuelta a España de bergrit naar de Lagos de Covadonga gewonnen. De Fransman van Groupama-FDJ reed in de vijftiende etappe op de slotklim weg bij de andere favorieten en kwam solo aan. Miguel Ángel López eindigde als tweede, voor leider Simon Yates, die daarmee zijn leiderspositie verstevigde. Steven Kruijswijk kwam als vijfde binnen en blijft daarmee in de top vijf van het algemeen klassement staan.

Op weg naar de slotklim van de Lagos de Covadonga ontstond er een kopgroep van twaalf renners, met Bauke Mollema en Danny van Poppel. Van Poppel had met George Bennett een ploeggenoot mee, en hij was de best geklasseerde renner op 10.03.

De voorsprong van de kopgroep liep gestaag op naar de zes minuten, maar met nog tachtig kilometer nam Astana de kop over van Mitchelton-Scott. De voorsprong liep hard terug en aan de voet van de slotklim was het verschil nog maar twee minuten met Ivan Garcia Cortina, die even ervoor uit de kopgroep was weggereden.

Astana bepaalde op de slotklim van 12,1 kilometer, met een gemiddelde stijgingspercentage van 7,4%, het tempo. Na twee kilometer klimmen moest Wilco Kelderman er al af. De Nederlander van Sunweb kwam uiteindelijk op meer dan vier minuten binnen van de winnaar.

Ook in het vervolg van de klim bleef Astana het tempo hoog houden. Op 7,5 kilometer plaatste Astana-kopman López aanval. De 24-jarige Colombiaan had een handvol secondes voorsprong, waarna Nairo Quintana reageerde. Klassementsleider Simon Yates, Thibaut Pinot, Steven Kruijswijk, Rigoberto Uran, Enric Mas en Alejandro Valverde wisten ook de aansluiting te vinden.

Niet veel later had Pinot meer succes bij zijn aanval. De Fransman vormde geen bedreiging voor de andere klassementsrenners doordat hij in de eerste week al wat tijd verloren had. Pinot fietste een voorsprong bij elkaar, terwijl de klassementsrenners vooral naar elkaar keken. Yates probeerde het met enkele speldenprikjes, maar alleen Uran moest afhaken in de achtervolgende groep.

Later op de klim kreeg Kruijswijk samen met Valverde het moeilijk op de klim, maar de de twee kwamen weer terug op de eerste achtervolgers. Een aanval van López op twee kilometer leek wel succesvol. Er reageerde in eerste instantie niemand op de Colombiaanse klimmer wat zorgde voor frustratie bij Yates. De klassementsleider reageerde het af op Quintana, maar die kwam niet op kop. Dat deed Valverde wel, waardoor de schade beperkt bleef in de achtervolgende groep.

De zege van Pinot kwam niet meer in gevaar voor de Fransman. Door de zege heeft Pinot in alle drie de grote rondes nu een etappe gewonnen. Naast de overwinning op de Lagos de Covadonga steeg hij naar de zevende plaats in het algemeen klassement. Yates blijft nog altijd leider in de Ronde van Spanje. Hij heeft een voorsprong van 26 seconden op Valverde. Quintana heeft een achterstand van 33 seconden op de Engelsman.

Maandag is er een rustdag in de Vuelta a España. Dinsdag is het weer een belangrijke dag voor de klassementsmannen. Dan staat een tijdrit van 32 kilometer op het programma.