Blu-ray: Early Man

Een nieuwe titel van Aardman Studios! In Early Man barst de strijd niet los tussen twee teams, maar tussen twee tijden. Met stemmen in de originele versie van onder andere Tom Hiddleston, Maisie Williams en Timothy Spall brengt de film voor ieder wat wils. En hoe kan het ook anders als de regie in handen is van Nick Park, die al eerder 4 Oscars op zijn naam mocht zetten.

Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. Holbewoner Dug en zijn stamgenoten rocken de steentijd, maar dan wordt hun vallei aangevallen door machtige Lord Nooth en zijn stam uit de bronstijd. Samen met zijn vriend Zwijnkop bedenkt Dug een plan om zijn thuis te redden. Een prehistorisch potje voetbal tussen de twee stammen zal bepalen wie de vallei zal veroveren. De strijd der eeuwen is klaar om los te barsten.

Die vier Oscars verdiende regisseur Nick Park voornamelijk in dienst van Aardman Studios, een filmstudio die animatie nog bedrijft op de oude manier. Zo wordt er soms jaren gewerkt voordat een titel bioscoopklaar is. Frame voor frame wordt het verhaal bij elkaar gebracht en elke keer is er weer een manier gevonden om toch verrassend te zijn. Bij Early Man is dit niet het verhaal, want dat slaat helemaal nergens op. Het zijn juist de grappen die er omheen zijn bedacht en die het verhaal ook toelaat. Deze zorgen ervoor dat er voor elke generatie die de film bekijkt er iets te halen valt en dat is zo belangrijk bij animatie. Geboeid blijven door het beeld is 1, maar ook de combinatie van beeld en geluid blijft een belangrijk deel wat nogal eens onderschat wordt door een aantal studio's die makkelijk willen scoren bij een jong publiek.

Die animatie ziet er weer indrukwekkend uit, met het herkenbare uiterlijk van Aardman. Die oogjes en tandjes zijn we natuurlijk gewend van Wallace en Grommit, maar om ze ook toegepast te zien op prehistorisch volk brengt al gauw een klein lachje op het gezicht. Het ziet er niet uit, maar tegelijkertijd weet de doorgewinterde animatieliefhebber dat er veel genoeg te lachen gaat komen en er vooral genoten kan gaan worden met een grote letter 'G'.

Ook de stemmen van Tom Hiddleston en Maisie Williams zijn goed uitgekozen. Ze passen bij het poppetje waar ze aan verbonden zitten en de keuze lijkt niet alleen maar gemaakt te zijn op basis van bekendheid. Die maken dan ook gelijk weer goed dat het verhaal wat traag op gang komt en op sommige stukken ook eigenlijk wat traag blijft, maar bij een animatiefilm van 89 minuten is traagheid vrijwel geen issue. Het is weer genieten geblazen met animatie in zijn puurste vorm, met humor en vooral heel veel lol om te beleven. Aardman kan zo nog wel 100 jaar doorgaan. Laten we hopen dat dat ook zo blijft.