NIS America @ gamescom

Elk jaar bezoek ik ook NIS America op gamescom. En ook dit jaar waren er enkele games die ze in een vrij korte presentatie de revue lieten passeren. Ik heb enkele interessante eruit gelicht. Van de games die ik verder niet bespreek is de Yomawari: The Long Night Collection bundel wel een aanrader. Mocht je beide games nog niet hebben gespeeld, dan is deze collectie een aanrader. Deze schattige horrorbundel komt rond Halloween, eind oktober dus, uit op Nintendo Switch. Er kwamen nog twee Disgaea-bundels langs, maar de echte fans hebben deze allang gespeeld en wachten nog steeds op een aankondiging voor Disgaea 6. NIS America, je weet wat je te doen staat met deze franchise.

RPG Maker MV
Een niet compleet nieuwe game is RPG Maker MV. Deze is al een tijd uit op pc en Mac, maar komt volgend jaar naar consoles. Ben jij zo'n anime-RPG liefhebber, maar denk je dat je het beter kan dan de ontwikkelaars zelf? Dan mag je dat bewijzen, want met deze game, of is het gamebuilder, kun je je eigen verhalen maken en delen. In RPG Maker MV vind je allerlei tools en veel assets om een eigen verhaal en een eigen setting te maken. Wil je een game met ridders en draken? Goden tegen demonen? Een typische Japanse highschool drama?

Het kan allemaal volgens NIS America, maar bedenk je wel dat een game maken meer tijd vreet dan je denkt. Ondanks dat je niet hoeft te coderen moet je wel interessante personages bedenken, de wereld vorm en lore geven en natuurlijk een tof verhaal verzinnen. Om daarna nog allerlei gebeurtenissen en vijanden in de wereld uit te zetten. Dat mag zo kort of lang zijn als je zelf wil. Handig is dat je na het te hebben gemaakt kunt delen met iedereen, gratis. Ook met spelers die RPG Maker MV niet hebben. Dus hopelijk verschijnen er wat pareltjes online. RPG Maker MV komt in 2019 uit op Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Crossplay is ondersteund tussen Xbox One en Switch. Sony wil er blijkbaar niet aan, het is niet dat NIS America het niet netjes gevraagd heeft.


The Liar Princess and the Blind Prince
Ik heb een zwak voor games die eens wat anders doen. The Liar Princess and the Blind Prince ziet er niet alleen kunstzinnig uit, het verhaal lijkt me ook interessant. Jij bent een wolfachtig monster en bent verliefd op een prins. Je komt een tovenares tegen die je verandert in een meisje. Helemaal blij zoek je de prins weer op maar die is blijkbaar blind geraakt. Jij gaat met hem door een gevaarlijk bos op zoek naar de tovenares die zijn zicht moet kunnen herstellen. Je zult monsters en vallen moeten overwinnen die vooral de prins in gevaar brengen.

Tijdens het spelen van The Liar Princess and the Blind Prince kun jij jezelf veranderen van wolf naar meisje en terug. Dit heb je nodig omdat je ondertussen liegt over jouw leven. Als wolf versla je monsters, als meisje begeleid je de blinde prins door het bos en allerlei vallen. Ondertussen speel je herinneringen vrij waardoor je meer leert over de geschiedenis tussen de wolf en de prins. The Liar Princess and the Blind Prince komt in 2019 uit op Nintendo Switch en PlayStation 4.

SNK 40th Anniversary Collection
Ben je helemaal in de retro-sferen dan is er SNK 40th Anniversary Collection. Voor ons Europeanen helemaal interessant, want de meeste games zijn hier in Europa niet eens uitgekomen. De collectie games bestaan uit NEO Geo titels van SNK. Er komen er zelfs nog tien bij, als gratis DLC na launch. Je moet denken aan titels als Alpha Mission, Athena, Crystalis, Ikari Warriors, Ikari Warriors II: Victory Road, Ikari Warriors III: The Rescue, Guerilla War, P.O.W., Prehistoric Isle, Psycho Soldier, Street Smart, TNK III en Vanguard.

Een van de focuspunten is de besturing. De makers willen de arcade-ervaring benaderen en dus erg snel reagerende besturing leveren. Er zijn ook wat kleine verbeteringen aangebracht aan de spellen zelf. Je kunt bijvoorbeeld overal opslaan. Als je wil cheaten, dan kun je ook rewinden. En natuurlijk zijn alle games nu in 1080p te spelen. In het SNK Museum in de game lees je allerlei trivia over de games. Er is daar allerlei artwork en reclamemateriaal te zien van de SNK-titels. SNK 40th Anniversary Collection komt 16 november uit op Nintendo Switch.

Assault Spy
Een game waar ik van hoop dat deze nog naar consoles komt is Assault Spy. Op dit moment is het een Early Access game op Steam. Je speelt Asuru met zijn partner Amelia. Ze vinden zichzelf de beste spionnen en ze worden nog ingehuurd ook. Hun missie is het infiltreren van Negabot, een groot bedrijf. Je moet erachter zien te komen wat zij voor slechts van plan zijn. Nu zijn ze zo goed en subtiel dat ze vooral vechten met hun aktetas, visitekaartjes en weet ik wat meer. Assault Spy is een hack & slash, gemaakt door een persoon. De gameplay ziet er vooral heel erg snel en intens uit, en dat trekt mij dan weer aan. Tel daar de stampende soundtrack bij op en ik zou bijna een pc kopen ...

The Caligula Effect: Overdose
Deze remaster voor PlayStation 4, Nintendo Switch en pc komt ergens in 2019 uit. Oorspronkelijk kwam de JRPG uit op PlayStation Vita. Het meest interessant is dat de schrijver ook aan Persona heeft gewerkt, dus wel weet hoe hij een highschool drama moet schrijven. Mobius is een idyllische VR-wereld die bestaat om mensen de pijn en problemen van de werkelijkheid te laten vergeten. Mensen kunnen hun middelbare schooljaren opnieuw beleven. Maar in deze schijnbaar mooie en perfecte wereld is er iets mis. Jij en je medestudenten moeten ontsnappen naar de realiteit.

In The Caligula Effect: Overdose zijn er nieuwe scenario's, nieuwe eindes, en een compleet nieuwe route, The Forbidden Musician Route genaamd. Er is een nieuwe speelbaar personage en meer medestudenten met hun eigen nieuwe missies. In de school zelf zijn er meer studenten te vinden, zo'n 500 jongeren zijn er om mee te spreken en in te lijven. Door ze te bevrienden krijg jij nog meer vaardigheden om te gebruiken in de turnbased gevechten.

Princess Guide
Princess Guide is een spirituele opvolger van Penny-Punching Princess. In een land dat wordt verscheurd door chaos en oorlog, verschijnt een nieuw kwaadaardig wezen. Nu moeten vier prinsessen uit vier verschillende koninkrijken leren hoe ze hun volk naar de overwinning kunnen leiden. Jij kiest eerst hoe jouw ridder eruit gaat zien en klinkt. Daarna kies je welke prinses je leerling wordt. Ze moet leren oorlog te voeren tegen het kwaad. Jouw keuzes hebben direct invloed op de manier waarop jouw prinsesridder vecht. Elk van de vier prinsessen heeft een eigen verhaal. De speelduur van een verhaal van een prinses is 7 tot 8 uur, dus reken maar uit.

In Princess Guide geef je de orders direct aan de prinses op het slagveld. Tijdens dialogen en gevechten kun je de prinses ook een compliment of uitbrander geven. Hierdoor kan ze een boost krijgen, maar als je maar wat antwoordt kan het ook een debuf betekenen, dus een lastigere strijd. Meer informatie werd er nog niet gegeven, we weten alleen dat deze game in 2019 op Nintendo Switch en PlayStation 4 uitkomt.