Serena Williams krijgt 17.000 dollar boete voor woede-uitbarsting tijdens finale

Serena Williams heeft een boete van 17.000 dollar (14.700 euro) gekregen voor haar gedrag in de finale van de US Open. De organisatie van het Grand Slam-toernooi bestrafte de 36-jarige Amerikaanse voor drie overtredingen.

Williams kreeg 10.000 dollar boete voor haar grove taalgebruik aan het adres van de scheidsrechter, moet 4.000 dollar neerlappen als gevolg van een officiële waarschuwing vanwege niet toegestane coaching door haar op de tribune zittende coach Patrick Mouratoglou en nog eens 3.000 dollar voor het stukslaan van een racket.

De 23-voudig grandslamkampioene verloor zaterdagavond de finale van de zeventien jaar jongere Japanse Naomi Osaka.  Tijdens de persconferentie na afloop zei Williams opnieuw dat ze niet gecoacht werd. Iets wat verboden is tijdens de wedstrijd. Haar trainer Patrick Mouratoglou gaf echter wel te kennen dat hij haar instructies gaf, maar dat de trainer van Osaka hetzelfde deed. “Ik zal eerlijk zijn: ik was aan het coachen”, aldus Mouratoglou. “Maar ik had niet het gevoel dat Serena toen naar mij keek. Alle coaches doen dat trouwens tijdens honderd procent van de matchen. Ook de coach van Osaka dus.”

“Ik heb het letterlijk net gehoord en ik heb Patrick een bericht gestuurd, in de zin van: ‘waar heb jij het over?’. Want wij gebruiken geen signalen en hebben het daar nog nooit over gehad”, reageert Williams op de uitspraak. “Ik probeer erachter te komen waarom hij dat zou zeggen.”

Volgens Mouratoglou werkt de umpire met twee maten en twee gewichten. ”In andere wedstrijden wordt coaching door de vingers gezien en nu volgt er een waarschuwing. Dit incident had makkelijk vermeden kunnen worden. Het is de tweede keer dat de scheidsrechters de vedette van de US Open proberen te benadelen.” Volgens de organisatie van de US Open handelde umpire Carlos Ramos dan weer volgens de regels.

Serena Williams en de fouten. (Bron: YouTube)

Serena Williams moet 17.000 dollar betalen. (PRO SHOTS/Action Images)
Serena Williams moet 17.000 dollar betalen. (PRO SHOTS/Action Images)