Oranje begint Nations League met nederlaag tegen Frankrijk

Het Nederlands elftal heeft niet voor een stunt kunnen zorgen tegen Frankrijk. De wereldkampioen won het treffen in de Nations League met 2-1.

Nog maar een paar maanden geleden eindigde het duel in 4-0 voor de Fransen, maar nu bleef een resultaat tot het einde mogelijk voor het Nederlands elftal. Vooraf koos bondscoach Ronald Koeman voor Frenkie de Jong en Davy Pröpper op het middenveld, die voetballend weerstand moesten bieden tegen de fysieke middenvelders van Frankrijk. Ook besloot de keuzeheer opnieuw het vertrouwen te geven aan Daley Blind, nadat de linksback afgelopen donderdag een zwakke indruk maakte tegen Peru.

Koeman achtte hem prima in staat om Kylian Mbappé te bespelen, maar al in de eerste minuut bood Blind de Franse groeibriljant al een goede mogelijkheid door slap uit te verdedigen. Cillessen redde echter bekwaam in de korte hoek, zoals hij na tien minuten spelen ook een redding in huis had op een volley van de jonge aanvaller. Amper drie minuten later was de doelman echter volledig kansloos toen Mbappé van dichtbij kon binnentikken.

Aan de goal ging een enorme blunder van Quincy Promes vooraf. Frankrijk dwong Oranje naar achteren en de aanvaller van Sevilla kopte de bal terug naar De Ligt, die meters verderop stond opgesteld. Matuidi pikte op en gaf een niet te missen kans aan Mbappé. Captain Virgil van Dijk schreeuwde het uit en ook Daley Blind wierp een vragende blik op Promes, die zijn fout een minuut later bijna herstelde met een splijtende pass op Georginio Wijnaldum. De middenvelder nam de bal echter niet goed mee en liet zo een kans op een snelle gelijkmaker onbenut.

Na rust kwam Oranje alsnog op gelijke hoogte. De Fransen zetten na de eerste treffer niet meer echt aan en oogden zelfs vermoeid na hun zware wedstrijd tegen Duitsland (0-0). Na meer dan veertig minuten zonder grote kansen was het opnieuw Wijnaldum die voor gevaar kon zorgen, maar opnieuw liet hij na om te scoren. Zijn schot rolde voorlangs en was het startsein voor een goede fase van Nederland, wat in de 67e minuut een goal opleverde dankzij Ryan Babel.

De vleugelaanvaller kon binnentikken na een voorzet van Kenny Tete. Een luchtje van buitenspel ontging de scheidsrechter, waar aan Nederlandse zijde natuurlijk niemand om maalde. In de Nations League is geen VAR aanwezig, wat Oranje goed uitkwam, al had het later in het duel met hulp van een videoscheidsrechter met een man minder op het veld kunnen staan.

Aangespoord door de 700 meegereisde supporters zette Oranje na de gelijkmaker nog eens goed aan en dat leverde een minuut later zelfs bijna een tweede treffer op, ware het niet dat Memphis Depay het zijnet trof. Het werd een dure misser, want daarna voerde Frankrijk het tempo nogmaals op en dat leverde wel een treffer op. Olivier Giroud kwam een kwartier voor tijd goed voor Vincent van Dijk en zette Oranje met zijn eerste treffer in elf interlands opnieuw op achterstand.

Nederland dacht daarna met elf tegen tien verder te mogen, maar scheidsrechter Alberto Undiano vond een gele kaart zwaar genoeg voor een onbegrijpelijke overtreding van Benjamin Pavard. De rechtsback schopte Ryan Babel finaal ondersteboven zonder dat er een bal in de buurt was. Frankrijk werd gematst, sloot de linies en een Nederlands slotoffensief met Luuk de Jong leverde vervolgens niets op, waardoor Nederland met een nul start in de Nations League.

Georginio Wijnaldum in duel met Olivier Giroud. (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)