Hassan oppermachtig op 1500 meter in Diamond League, Schippers matig

Tijdens de Diamond League in Birmingham heeft atlete Sifan Hassan met enige overmacht de 1500 meter gewonnen. De Nederlandse bleef goed voorin zitten, schopte de turbo in de slotfase aan en liet de Ethiopische Gudaf Tsegay niet meer langszij komen. Hassan won in 4:00,60, Maureen Koster stapte halverwege uit.

Op de 100 meter horden eindigde Nadine Visser als derde. Haar tijd van 13,07 seconden viel wat tegen, ze eindigde achter de Duitse winnaressen van zilver en brons op het EK vorige week: Pamela Dutkiewicz (12,84) en Cindy Roleder (12,96).

Melissa Boekelman werd in het matig bezette kogelstoten met 17,78 meter eveneens derde, achter de Duitse winnares Christina Schwanitz (18,20m) en Europees kampioene Paulina Guba uit Duitsland (17,92m). Boekelman gooide daarmee overigens voor de zoveelste keer de afstand waarmee ze op het EK de finale gehaald zou hebben, wat uitgerekend op het EK niet lukte.

Later in het programma komen onder meer Susan Krumins en Dafne Schippers ook nog in actie. De Diamond League in Birmingham is live te zien op Ziggo Sport en de BBC.

Update 16.50 uur
Op de 200 meter heeft Dafne Schippers de derde plek gepakt. Zoals wel vaker dit seizoen viel de Nederlandse stil in de slotfase, wat ooit juist haar sterke punt was. Schippers finishte in 22,41 seconden en was kansloos tegen Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's (22,15) en de Britse Europees kampioene Dina Asher-Smith (22,31).

Susan Krumins kwam er op de drie kilometer niet aan te pas en eindigde als twaalfde, ver achter de Keniaanse dames die om de winst streden. Die ging uiteindelijk naar Agnes Tirop met 8:32,21 minuten.

Op de 800 meter bij de mannen ging de winst naar Emmanuel Korir. De Keniaan had het sterkste eindschot en zegevierde in een keurige tijd van 1:42,79 minuten. Met 13,08 seconden ging de winst op de 110 meter horden naar de Spanjaard Orlando Ortega.

De 100 meter bij de mannen leverde een mooie strijd op. Christian Coleman, de beste starter op aarde, nam een flinke voorsprong, maar de Brit Reece Prescod kwam in de laatste meters terug. Het was echter nét niet genoeg en na bestudering van de beelden werd de Amerikaan Coleman met 9,94 - dezelfde tijd als Prescod - als winnaar aangewezen.

Verspringster Malaika Mihambo won haar eerste wedstrijd als Europees kampioene gelijk: de Duitse maakte met 6,96 meter een sterke indruk. Met 89,82 meter won haar landgenoot Andreas Hofmann overtuigend het speerwerpen, terwijl de Zuid-Afrikaan Luvo Manyonga met 8,53 meter het verspringen bij de mannen met overmacht won.