Mühlberger wint voorlaatste rit BinckBank Tour, Mohoric blijft leider

Gregor Mühlberger heeft de zesde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. De 24-jarige Oostenrijk van BORA-hansgrohe reed in de slotkilometers weg uit een kopgroep en kon zijn voorsprong vasthouden. Tim Wellens kwam als tweede over de streep op drie seconden van de Oostenrijker. Matej Mohoric blijft leider met nog één etappe te rijden in de BinckBank Tour.

Vroeg in de etappe ontstond er een kopgroep van vier renners met daarbij de Nederlander Nick van der Lijke. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij had het gezelschap van de Belg Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert), de Oostenrijker Matthias Brändle (Trek-Segafredo) en de Fransman Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale).

De kopgroep kreeg een aantal minuten voorsprong, maar op vijftig kilometer van de streep werden ze weer bijgehaald door het voorste deel van het peloton. Bij ingaan van de plaatselijke ronde van 45 kilometer reden Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en Maciej Bodnar (BORA-hansgrohe) weg uit het peloton. Ze hadden een maximale voorsprong van één minuut op het peloton, waar de samenwerking ontbrak. Op de Schatsberg, dertig kilometer van de streep, was het Tim Wellens die de aanval opende. De Belg van Lotto Soudal kreeg landgenoten Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) en Yves Lampaerts (Quick-Step Floors) met zich mee en reed snel naar de koplopers toe.

De samenwerking in de kopgroep was niet goed omdat een aantal renners niet voluit wouden doorrijden. Met dertien kilometer te rijden kon Greg van Avermaet samen met Michael Matthews de aansluiting maken, met niet ver daarachter het peloton met klassementsleider Matej Mohoric die het peloton aanvoerde.

Het peloton leek de aansluiting te maken tot Wellens opnieuw in de aanval trok. De tweevoudig winnaar van de BinckBank Tour zag op vier kilometer van de streep Zdeněk Štybar aansluiten. Niet veel later zou ook Dylan van Baarle en Gregor Mühlberger vooraan in de koers komen.

Mühlberger probeerde het in de laatste kilometer en slaagde er ook in nadat Van Baarle een gat liet. De 24-jarige Oostenrijker hield zijn voorsprong vast en boekte daarmee zijn eerste zege in de WorldTour. Wellens won de sprint voor de tweede plaats, voor Štybar.

In het algemeen klassement blijft Mohoric aan de leiding staan van het algemeen klassement. De Sloveens kampioen heeft met nog één etappe te gaan een voorsprong van dertig seconden op Michael Matthews. Taco van der Hoorn is met een derde de beste Nederlander op 32 seconden van Mohoric.