'Ruim 100 doden bij vliegtuigcrash Havana'

Op het vliegveld van Havana, de hoofdstad van Cuba, zou vrijdagavond (Nederlandse tijd) kort na het opstijgen een vliegtuig neergestort zijn. Op het Jose Marti International Airport wordt melding gemaakt van een grote vuurbal, terwijl grote rookwolken in de omgeving te zien zouden zijn.

Het zou gaan om een Boeing 737 van Cubana de Aviación die naar verluidt op weg was naar Guyana. Naar dat Zuid-Amerikaanse land reizen de laatste tijd veel Cubanen om een visum voor de Verenigde Staten te krijgen, aangezien er geen Amerikaanse ambassade in Cuba meer is.

Of een en ander helemaal correct is lijkt de vraag. Zo is de laatste 737 eerder dit jaar van de hand gedaan door de Cubaanse vliegmaatschappij, waar meestal met Russische vliegtuigen gevlogen wordt.

Update 22.02 uur
Granma is naar buiten gekomen met nieuwe informatie. President Miguel Diaz-Canel is inmiddels gearriveerd op de plaats des onheils, net als enkele ministers. Er bleken 105 mensen aan boord te zijn, waaronder enkele kinderen, en voorlopig lijkt het erop dat slechts drie mensen de crash overleefd hebben. Het staatsmedium meldt dat de drie overlevenden allemaal in kritieke toestand overgebracht zijn naar een ziekenhuis in Havana.

Update 21.21 uur
Granma heeft de nodige beelden naar buiten gebracht, onder meer van de directe omgeving van de plaats van het ongeluk en van mensen die afgevoerd worden.

Update 19.57 uur
Granma, het orgaan van de communistische partij in Cuba, heeft enige duidelijkheid gegeven. Het ongeluk gebeurde om 12.08 uur Cubaanse tijd, 18.08 uur Nederlandse tijd. Het ging wel degelijk om een Boeing 737-200, die door Cubana de Aviación werd geleased, inclusief buitenlands personeel. 

Vlucht DMJ 0972 was inderdaad onderweg van Havana naar Holguín en had, zo bevestigt men, inderdaad 104 mensen aan boord. 

Update 19.28 uur
Volgens Cubaanse bronnen - zo meldt een CNN-reporter - zou het niet om een vlucht naar Guyana, maar een vlucht naar de Cubaanse stad Holguín gaan, de vierde stad van het land en een populaire toeristische bestemming. Er zouden 104 mensen aan boord van het vliegtuig zijn geweest.