Pinkpop

Vandaag 48 jaar geleden werd voor de eerste keer Pinkpop gehouden. Daarmee is Pinkpop het oudste festival in Nederland. Ik ben er nooit geweest, maar heb wel vaak de festivalgangers zien terugkeren na dit geweldige evenement. Mijn vrouw en ik gingen namelijk tijdens het Pinksterweekend nogal eens fietsen in Zuid-Limburg en dan huurden we altijd een caravan in Schin op Geul.

Als je op het station van Schin op Geul wacht op de trein dan kan het zijn dat je twee bezienswaardigheden te zien krijgt. Ten eerste stopt daar het 'Miljoenenlijntje'. Dat is een oude lijn die destijds werd gebruikt voor goederenvervoer toen de mijnen nog open waren. Het is een stoomtreintje en we zijn er een keertje mee naar Simpelveld gereden en snel weer terug, want in Simpelveld waren we al gauw uitgekeken. Als je toevallig op de dag dat Pinkpopfestivalgangers terug naar huis reizen met de trein op dat stationnetje bent, dan heb je ook geluk. Ga maar na hoe je zelf zou zijn na drie dagen kamperen, naar muziek kijken en luisteren, blowen, drinken en weinig slapen. Als het geregend heeft is het nog erger gesteld met de festivalgangers. Het is een bonte stoet die je dan ziet. Wij vonden het altijd erg leuk.

Toch had ik ook er ook wel eens zo bij willen lopen na een geweldige serie concerten. Waarom dan niet gegaan? Nou, in de begintijd moest ik zelf vaak optreden in het weekend en later gingen we met vrienden juist in het Pinksterweekend fietsen. Ik ben wel op een paar keer in Biddinghuizen geweest bij het Arrow Classic Rockfestival. Ook leuk, maar had toch graag nog eens naar Pinkpop gegaan. Misschien komt het er nog van, want ook al ben ik nu 73, kamperen kan ik nog goed en zuipen ook. Blowen doe ik al jaren niet meer.

Pinkpop was in feite een overgewaaide trend vanuit de Verenigde Staten en Engeland. Het allereerste popfestival was The Gathering of Tribes in San Fransisco op 14 januari 1967, hoewel er al vanaf 1959 een festival was met folk, blues en jazz. Dat was het Newport Folk Festival. The Gathering of Tribes was echter puur pop en had een rebels karakter, in tegenstelling tot Pinkpop. Het was gericht tegen het verbod op LSD.

Het popfestival verdiende navolging en op 16 juni 1967 begon het eerste driedaagse popfestival: het Monterey International Pop Music Festival. Dat was tijdens de Summer of Love, zoals de opkomst van de hippiecultuur bekend werd. En dan kwam het wereldberoemde Woodstock Music and Art Festival in New York. Woodstock was het grote voorbeeld voor de latere popfestivals en dus ook voor Pinkpop.

Voordat Pinkpop tot leven kwam was het al een festivalletje. Daar kwam van alles. Popliefhebbers, maar ook opa’s en oma’s met kleinkinderen. Ik had daar dus bij moeten zijn, maar was toen nog lang geen opa. Het heette Pinknick.

De organisatie wilde echter meer. Ze wilden ook buitenlandse pop. Melanie wordt geregeld maar moet afzeggen vanwege oorontsteking. De organisatie zet echter door en zo is Pinkpop geboren. Een popfestival op één dag met optredens van onder andere Livin’ Blues, Golden Earrings en de George Baker Selection. De geluidsinstallatie van de Golden Earrings moest eraan te pas komen om het festival van de nodige decibels te voorzien, maar een traditie was geboren. Vanaf 1996 duurt het festival drie dagen.

Er hebben talloze bekende bands opgetreden op Pinkpop en er zijn ook nogal wat bands doorgebroken via een live optreden op Pinkpop. The Police bijvoorbeeld, Krezip en U2. Het ene jaar is het wat minder en het festival heeft veel concurrentie van het Vlaamse Rock Werchter. Vroeger was het een soort competitie om de beste bands te krijgen, maar die tijd is voorbij. Pinkpop kan de concurrentie niet meer aan, maar blijft toch altijd ons eigen Pinkpop.

Dit jaar zijn de hoofdacts: Pearl Jam, Foo Fighters en Bruno Mars. The Foo Fighters schreven al een keer historie in 2011 toen het regende en er tijdens het nummer 'Learn To Fly' een regenboog ontstond. "There’s a fucking rainbow right there", riep Dave Grohl en de band speelde een half uur langer dan gepland.

Maar er is veel meer. Maan onder andere en Blaudzun, Triggerfinger en Snow Patrol. Mijn tip: Scarlet Pleasure.