Kluivert verlengt contract definitief niet bij Ajax

Justin Kluivert gaat zijn contract bij Ajax definitief niet verlengen. Hij stelt dat hij zich onder druk gezet voelt door de Amsterdammers.

Dat onthult de negentienjarige aanvaller aan De Volkskrant. Hij stelt dat er de laatste tijd te veel is gebeurd, waardoor een gebrek aan vertrouwen is ontstaan. Kluivert is van mening dat de club zijn contract alleen wil verlengen, zodat de club meer geld kan opstrijken als het de international verkoopt.

Aan het begin van het seizoen kreeg hij een aanbieding om te verlengen, maar zaakwaarnemer Mino Raiola wilde wachten tot hij een basisspeler zou zijn en hield te boot af. Daardoor raakten club en speler in een impasse en liep de druk steeds verder op. "Er is me min of meer gezegd dat ik moest bijtekenen. Anders moest ik weg", aldus Kluivert. "Dan ga je nadenken. Ik heb kort met Marc Overmars gesproken en ik voel me onder druk gezet."

De enkelvoudig international kende een goede tweede seizoenshelft en de gesprekken over een verlenging werden hervat. Alleen om de verkeerde redenen, aldus Kluivert. "Het belangrijkste voor Ajax is dat ik mijn contract verleng. Dan gaat het niet om het voetbal, maar om geld. Door alle speculaties is de emmer vol geraakt. En ik maak de keuze, niet mijn moeder of mijn vader. Mijn moeder staat achter elke keuze die ik maak.”

De zoon van de legendarische Patrick Kluivert weet dat de club nog altijd wil verlengen, maar gaat niet op de avances in. "Zodat ze meer kunnen vragen", vermoedt de vleugelaanvaller. "Wat willen zij werkelijk? Mijn plan was om te blijven, maar er is veel gebeurd de laatste tijd. Het publiek denkt dat het alleen om geld gaat, terwijl iedereen weet dat ik het goed had. Ik zit helemaal niet te wachten op geld. Ik wil mezelf ontwikkelen", stelt Kluivert.

Het steekt de negentienjarige vleugelflitser dat de club hem vorig seizoen aan Tottenham Hotspur wilde slijten. Dat hoorde hij via zijn zaakwaarnemers. De Colombiaan vertrok voor 45 miljoen en Kluivert had in zo'n deal twintig miljoen op moeten leveren. De jonge Ajacied weigerde. "Ik hoorde dat op het laatste moment. Dat zegt niets over Ajax, maar wel over de mensen in de club. Ergens was het lachen. Je ziet hoe de voetbalwereld in elkaar zit. Als je iets hoger komt, lijkt het een spel. Ze doen wat ze willen. Dat gevoel krijg ik nu weer: ze doen wat zij willen.”

Daarom wil Kluivert weg. Hij heeft zichzelf duidelijke doelen gesteld en twijfelt of hij die bij Ajax waar kan maken. "Ik wil de beste van de wereld worden", stelt de international, die zijn vraagtekens zet bij het beleid van Marc Overmars. "Kijk wat er om mij heen gebeurt, met andere spelers die weg willen of weggaan. Het is straks al moeilijk om door de voorronde van de Champions League te komen, terwijl wedstrijden op het hoogste niveau belangrijk zijn.”

Als Kluivert inderdaad niet bijtekent, gaat Ajax zo goed als zeker over tot verkoop. Zijn contract loopt volgend seizoen af zodat dit de laatste kans is om een transfersom over te houden aan de uit de jeugd doorgebroken international. De club hanteert bovendien het beleid dat een speler in zijn laatste jaar bijtekent of op de bank plaats moet plaatsnemen. Dat zullen beide partijen ten koste van alles willen voorkomen.