Skiër Myhrer verrast met slalomgoud na falen topfavorieten

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang kan Marcel Hirscher zijn derde individuele gouden medaille vergeten. De Oostenrijkse skiër, eerder goed voor goud op de reuzenslalom en alpinecombinatie, ging in run één van de slalom al vroeg in de fout en haalde de finish niet.

Manfred Mölgg zette een uitstekende tijd neer, maar het was Henrik Kristoffersen die pas écht snel naar beneden ging. De Noor, vooraf gezien als enige echte uitdager van topfavoriet Hirscher, dook 0,68 seconden onder de tijd van de Italiaan door en nam de leiding in handen.

Die werd nog wel even bedreigd, door één skiër: de Zweed André Myhrer zat bovenop de beste tijd en de veteraan gaf aan de finish 0,21 seconden toe op Kristoffersen. Victor Muffat-Jeandet werkte zich verrassend naar de derde plek, 0,62 tellen achter Kristoffersen.

Niet alleen Hirscher, het hele Oostenrijkse team viel tegen: op 0,90 seconden en plek negen is Marco Schwarz de beste, Michael Matt staat slechts twaalfde op 1,28 en Manuel Feller gaf zelfs een dikke anderhalve seconde toe.

Om 05.30 uur gaat de tweede run van start.

Update 06.30 uur
Matt was de eerste met een echt lekkere tijd, waarmee de jongere broer van de uittredende - en inmiddels al lang gestopte - olympisch kampioen Mario Matt zijn teleurstellende eerste run in elk geval een beetje goed kon maken.

Lang kon hij er niet van genieten, want Ramon Zenhäusern was razendsnel. De boomlange Doppelmeter leverde wat tijd in, maar won dat onderin weer terug en de Zwitser dook met nog acht man te gaan 0,33 seconden onder de tijd van Matt.

Schwarz kwam niet in de buurt, waarna ook het Franse toptalent Clement Noël en zijn landgenoot Alexis Pinturault het niet haalden. Sebastian Foss-Solevaag was bijzonder snel onderweg en leek Zenhäusern's tijd te kloppen, maar op een van de laatste poortjes ging de Noor flink de fout in en dus was hij kansloos.

Manfred Mölgg trad vervolgens in de voetsporen van zijn zus Manuela, die op de reuzenslalom plek één uit handen gaf en als achtste eindigde. Manfred stond vierde, was prima onderweg, maar vergooide het in het onderste deel en eindigde ruim buiten het podium.

Ook Muffat-Jeandet leek de medailledruk niet helemaal aan te kunnen en de winnaar van brons op de alpinecombinatie haalde het niet: Zenhäusern was zo verzekerd van een toch wel klein beetje verrassende medaille.

Veteraan Myhrer, tweede na run één, skiedde een heerlijke tweede afdaling en de 35-jarige Zweed dook als eerste onder Zenhäusern's tijd door, waarmee hij na brons in 2010 verzekerd was van een medaille.

Kristoffersen had door het falen van Hirscher de kans van zijn leven om goud te pakken, maar de Noor ging ten onder aan de druk: al vroeg op de piste ging hij stevig in de fout en was het voorbij.

Myhrer kon zo de handen in de lucht steken, want uitgerekend op de dag dat koning Carl Gustaf van Zweden op de tribune zat veroverde hij het verrassende goud. Myhrer is op Aksel Lund Svindal op de afdaling na de oudste winnaar ooit van olympisch goud in het alpineskiën. Zilver was voor Zenhäusern, brons voor Matt.