Zwitserse Gisin pakt olympisch combinatiegoud, Vonn haalt finish niet

Alpineskiester Lindsey Vonn gaat op de Olympische Spelen in Pyeongchang aan de leiding op de alpinecombinatie. De Amerikaanse, goed voor afdalingsbrons, zette op de afdaling - het eerste deel van de combinatie, later gevolgd door de slalom - veruit de snelste tijd neer.

Vonn ging vrijwel vlekkeloos naar beneden en bleek aan de finish 0,74 seconden sneller dan de Noorse Ranghild Mowinckel, die op de afdaling en reuzenslalom al zilver pakte. Op 0,77 seconden van Vonn is de derde plek in handen van de Zwitserse Michelle Gisin, normaal gesproken veruit de beste slalomskiester van de bovenste drie.

Gisin lijkt dan ook goede kans te maken, maar de laatste tijd is ze op de slalom wel wat minder, ten faveure van haar afdalingskwaliteiten. De favoriete voor goud lijkt dan ook Mikaela Shiffrin, al jaren 's werelds beste slalomskiester. De Amerikaanse, die in Pyeongchang slechts als vierde eindigde op de slalom, staat zesde en moet 1,98 seconden goedmaken op Vonn.

De voornaamste kandidate achter Shiffrin om zich naar het podium te skiën is Wendy Holdener. De Zwitserse staat met 2,74 seconden achterstand op plek tien. Met 3,21 seconden achterstand en een dertiende plek zou de niet in topvorm verkerende Slowaakse Petra Vlhova met de run van haar leven ook nog iets moois kunnen laten zien.

Om 07.00 uur gaat de de slalom van start.

Update 07.45 uur
Denise Feierabend uit Zwitserland, zeventiende na de afdaling, legde zoals verwacht een ijzersterke slalom op de sneeuw en pakte dan ook de vroege leiding. Slalomspecialiste Vlhova was nog een stuk sneller en met een kleine seconde voorsprong nam de Slowaakse de koppositie over.

Holdener deed vervolgens wat ze moest doen: een sterke slalom neerzetten en de leiding overnemen, ook al gaf ze gelijk aan dat het niet helemaal optimaal ging. Daar kon ze even van genieten, want topfavoriete Shiffrin hield keurig stand en dook een kleine halve seconde onder Holdener's tijd.

Shiffrin kon echter niet al te lang genieten van een mogelijke tweede gouden medaille: Gisin wist een heerlijke slalom te skiën en dook een seconde onder de tijd van de Amerikaanse, waarmee ze verzekerd was van een medaille.

Monwinckel, niet echt een specialiste, kwam over de finish met de vierde tijd, waarna alleen Vonn nog boven stond. De Amerikaanse heeft haar beste dagen op de slalom echter lang achter zich en dat was te zien: halverwege de piste ging ze in de fout en was het klaar.

Gisin pakte zo het goud en trad in de voetsporen van zus Dominique, die in Sochi goud won op de afdaling. Het zilver was voor Shiffrin, voor Holdener.