VS en Zweden naar curlingfinale, unicum voor Canada

Zweden en Amerika zullen zaterdag allebei voor het eerst in de finale staan van het olympische curlingtoernooi bij de mannen. De Amerikaanse mannen van skip John Shuster zorgden voor een verrassing door Canada te verslaan met 5-3. Zweden boekte een eenvoudige zege op Zwitserland; 9-3.

Amerika en Canada gingen lang gelijk op en het stond na zeven ends 2-2. In het achtste end maakte de Canadese skip Kevin Koe echter een cruciale fout door de laatste steen veel te kort te spelen, waardoor Amerika twee punten wist te scoren. Die achterstand wist Canada in de laatste twee ends niet meer goed te maken en ze dompelden het eigen land daarmee in rouw. 

Zweden had een relatief makkelijke halve finale tegen Zwitserland. Het team van Nikilas Edin nam in het vierde end al een ruime 6-1 voorsprong na een score van vier stenen en hield deze voorsprong in stand. In het achtste end besloot het team van de Zwitserse skip Benoit Schwarz bij een 9-3 achterstand de handdoek in de ring te gooien, waardoor Zweden naar de finale gaat.

Het niet behalen van de finale betekent een unicum voor Canada. Sinds de herintroductie van curling op de Spelen in 1998 wisten de Canadezen bij de mannen altijd de finale te bereiken. Voor de dames verliep het toernooi nog dramatischer, aangezien zij de poulefase niet eens wisten door te komen.