Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM

De tabaksindustrie ziet haar standpunt bevestigd dat de grote tabaksfabrikanten zich aan alle wetten houden. "Het besluit van het OM is in lijn met wat wij steeds hebben gezegd. We hadden dan ook veel vertrouwen in de afloop van de zaak", zo reageert directeur Jan Hein Sträter van branchevereniging VSK op de beslissing van justitie om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Dat advocaat Bénédicte Ficq met een gang naar het gerechtshof alsnog vervolging wil afdwingen "is aan haar", zegt Sträter. "We zullen het afwachten."

Ook British American Tobacco (BAT) en Philip Morris hebben "met instemming kennisgenomen" van het besluit van het OM. "Onze producten voldoen aan alle geldende wet- en regelgeving en worden op volledig legale wijze op de markt gebracht", laat de Nederlandse tak van BAT weten. Het bedrijf produceert sigarettenmerken als Dunhill, Kent, Lucky Strike, Pall Mall en Rothmans.

"Rookloze alternatieven"

Philip Morris benadrukt in een reactie dat de toekomst wat het bedrijf betreft "rookvrij" moet zijn. Onder die term verstaat het bedrijf echter niet hetzelfde als gezondheidsorganisaties. Philip Morris zet tegenwoordig in op "rookloze alternatieven", zoals elektronische sigaretten die tabak verwarmen, maar niet verbranden. Daar zitten ook stoffen in die schadelijk voor de gezondheid zijn, maar de fabrikant claimt dat ze minder ongezond zijn dan traditionele sigaretten. Onder meer het RIVM onderzoekt nog of die bewering klopt, organisaties als het Longfonds zijn sceptisch.

Japan Tobacco International, onder meer bekend van Camel en Winston, noemt de beslissing van justitie "een bevestiging van wat wij al eerder hebben vermeld".

Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM
Tabaksindustrie niet verrast door besluit OM (Foto: ANP)